10x de beste Nederlandse podcasts (2020)

6 mrt 2020 | Leven

Beste Nederlandse Podcast

In de trein? Podcast. Stukkie wandelen? Podcast. Fietstocht van plusminus 6 minuten? Podcast. De afgelopen jaren heb ik ontzettend veel Nederlandse podcasts geluisterd. Het gemak van oortjes inpluggen en vermaakt worden (en vaak zelfs iets leren) terwijl ik ondertussen iets nuttigs doe, past helemaal bij mijn treurig korte concentratiespanne. Vandaag zet ik de 10 beste Nederlandse podcasts op een rijtje! Allemaal te vinden op Spotify, lekker makkelijk.

 

1. Datevermaak

Hoewel ik het dateleven al lang en breed achter me heb gelaten, blijft het heerlijk om naar de verhalen van anderen te luisteren. In deze podcast wordt in iedere aflevering tenminste één date uitvoerig besproken aan de hand van spraakmemo’s van de avond zelf. Ze testen het succes van verschillende datingapps en hebben het over alle do’s en don’ts van daten. Soms zijn ze dronken, soms verdrietig of beschaamd. Ik denk dat geen andere titel dan ‘datevermaak’ de serie beter zou passen. Bij Datevermaak zijn er drie bevriende hosts en dat maakt de podcast soms wat chaotisch. Pluspunt: in één van de afleveringen doet er iemand mee aan First Dates en daar krijg je de sappige behind the scenes van.

 

2. Van twee kanten

Een wat onbekendere podcast is Van twee kanten. Corine Koole interviewt voor iedere aflevering een stel dat een heftig verhaal te vertellen heeft, zoals een eeuwige lange afstandsrelatie met vier kinderen, of hoe een relatie lijdt (of niet) wanneer een van hen ongeneeslijk ziek is. Beide personen vertellen los van elkaar over de situatie, en dat wordt in de podcast tot één verhaal gevlochten. Dat maakt het heel relaxt om naar de luisteren. Geen mensen die elkaar overschreeuwen – gewoon een boeiend verhaal vanuit twee perspectieven. Af en toe wel wat zwaar en een tikkeltje negatief, maar het is te doen.

 

3. Damn Honey

Ieder vezeltje activisme in mijn lichaam heb ik te danken aan Marie-Lotte en Nydia van Damn Honey. Een eye-opener. Zowel voor de inhoud, als voor het fenomeen ‘podcast’ zelf. Dit was namelijk mijn eerste kennismaking met het lúisteren naar verhalen, ongeveer anderhalf jaar geleden. Damn Honey gaat over alles waar vrouwen (of mensen die zich identificeren als vrouw, of niet maar het toch ergens wel zijn – snap je ‘m nog?) vandaag de dag mee te maken krijgen. In iedere aflevering bespreken ze één hoofdonderwerp met experts aan tafel. Eentje gaat bijvoorbeeld over straatintimidatie en hoe je jezelf daartegen kunt weren én, belangrijker, hoe je kunt bijdragen aan een verandering in de maatschappij waarin dat gebeurt. Of ze praten je bij over diversiteit op de werkvloer of tieten in alle soorten en maten. Dat soort dingen.

Damn Honey heeft me doen inzien dat feminisme meer is dan het laten staan van je okselhaar of demonstreren met stukken karton. Ook prima – maar niet waar ik mezelf mee identificeer. Ik ben het niet altijd 100% eens met de standpunten maar het leert me wél heel anders denken. Op mijn eigen low-key manier haal ik genoeg wijze lessen uit deze podcast.

 

4. Wat ik wou dat ik wist

Deze podcast heeft maar één host: Kelly, een meid van midden twintig. Ze uploadt bijna wekelijks een aflevering waarin ze à la RTL Boulevard de roddels met je doorneemt en je tips geeft voor interessante series of boeken. In iedere aflevering komt er een hoofdonderwerp aan bod waar mensen van in de twintig mee te maken hebben (gehad). Zoals het zoeken naar een passie, het dealen met perfectionisme en omgaan met schoonfamilie. Het leuke aan WIWDIW is de veelzijdigheid, alles komt een keer voorbij en ook in rap tempo en lekker regelmatig. Daarin mis ik soms wel de diepgang en nuance, vaak worden onderwerpen echt van maar één kant belicht en dan word ik een beetje kriegelig. Het is wat simpel, maar misschien luistert het ook juist daarom zo heerlijk weg.

 

5. NRC Vandaag

Een klassieker. Het NRC publiceert iedere ochtend (heul vroeg) een podcast over een actueel onderwerp. Corona is al lang uitvoerig besproken, natuurlijk, maar ook onderwerpen als de lerarenstaking, de negatieve kanten van TikTok en nieuws waar weinig aandacht aan wordt besteed. Geweld in India door een wetswijziging, criminaliteit in Zeist… Na een minuut of twintig kun je weer helemaal meepraten. In tegenstelling tot de rest van de podcasts in dit rijtje is deze minder entertaining: het is laagdrempelig, maar wel leerzaam en soms té veel info. Dit is de enige podcast waarvan ik niet alle afleveringen trouw luister. Alleen als een onderwerp me trekt, klik ik ‘m aan.

 

favoriete_nederlandse_podcasts

 

6. Over haar

Tijdschrift en nieuwsplatform LINDA. maakt ook regelmatig leuke podcastseries. Vorige jaar was Over haar een tijdje heel hot. In zes afleveringen zocht de host Carolien uit hoe onze maatschappij denkt over lichaamshaar bij vrouwen. Lijkt nogal voorspelbaar, en dat is het in zekere zin ook, maar ik vond het ook heel verfrissend. Ze onderzocht zelf hoe het voelde om de zomer door te gaan met behaarde benen en vertelt daar uitgebreid over, onder andere aan de hand van de geschiedenis en reacties die ze kreeg van mensen.

 

7. Laura H.

Laura H. is het verhaal van een meisje uit Zoetermeer dat een aantal jaar geleden vertrok naar het kalifaat in Syrië. In een paar afleveringen hoor je over haar reden van vertrek, hoe haar leven daar was en hoe ze er vervolgens ook weer van kan vluchten. Het is als een soort luisterboek, waarin Laura zelf haar verhaal vertelt en ook het onderzoeksteam en haar familie aan het woord komen. Het is waargebeurd, en dat maakt het nóg spannender. Ik weet nog dat ik deze podcast luisterde terwijl ik op de crosstrainer stond, en zo deed ik met gemak een heel uur cardio. Wel vraag ik me af of alles wel ‘echt’ was. Het verhaal lijkt te bizar.

 

8. Bezeten van eten

Het kón niet ontbreken: een podcast over eten! Ik vind dat er nog bijzonder weinig zijn die helemaal over eten gaan. Ik voel me (nog) niet geroepen om dat gat in de markt te dichten, maar eh, wie weet hè. In Bezeten van eten kookt Lize Korpershoek, voor Albert Heijn, in iedere aflevering met een gast een gerecht uit een speciale keuken. Het is héél easy material: de gast vertelt een leuk verhaaltje, Lize knalt er wat feitjes en grapjes in en ondertussen hoor je ze snijden en roeren. Ik vind het leuk, ik heb zelfs wel eens een recept nagemaakt, maar ik kan me voorstellen dat dit voor veel mensen niet heel boeiend is.

 

9. Adem In Adem Uit

Adem In Adem Uit gaat over bevallingen en baby’s. In iedere aflevering vertelt een hippe moeder over het hele proces van het ontmoeten van iemand om kinderen mee te maken tot Het Resultaat. Het is toch wel vrij sick dat ik deze toevoeg aan mijn rijtje favorieten. Het gaat soms ongegeneerd vijf minuten lang over een uitgescheurde flamoes en/of er wordt in detail besproken hoe een keizersnede in z’n werk gaat (met als gevolg dat ik op die eerder genoemde crosstrainer spontaan door mijn benen zak). Waarom is het dan tóch een favoriet? Misschien omdat het in mijn omgeving totaal nog niet leeft, maar ik wel wéét dat dat ooit gaat gebeuren. Iets toekomstigs, dat heeft iets fascinerends.

 

10. Man man man, de podcast

Oh yes, deze is leuk. Grote kans dat je dat al wist, want deze koning van de Nederlandse podcasts wint prijzen en verkoopt zelfs hele theaterzalen uit voor hun liveshows. In Man man man, de podcast onderzoeken drie radio-dj’s hoe mannelijk ze zijn als het gaat om verschillende onderwerpen, zoals ruzie, geld en seks. Ik denk dat dit de enige podcast is waarvan ik in het openbaar soms proest van het lachen. Het is echt een cabaretvoorstelling met de grappen en de humor die ik kan waarderen: zelfspot, beetje flauw af en toe maar vooral heel gevat. De titel doet misschien vermoeden dat het seksistisch en ‘voor echte mannen’ is, maar dat is helemaal niet het geval. Het is ook juist heel kwetsbaar en openhartig – ik hou d’r wel van.

 

Zo, tien favorieten. En yes, ik luister écht alleen maar Nederlandse podcasts. Dat heeft twee redenen: ik vind Nederlandse humor veel leuker, en ik begrijp Engels minder goed. Zeker als ik op de fiets zit en er woorden wegvallen door de wind of andere herrie, kan ik Nederlandse podcasts nog goed invullen. Bij Engelse ben ik dan het verhaal helemaal kwijt. Ken jij nog andere podcasts (op Spotify!) die ik sowieso leuk ga vinden? Laat het me weten!

Dit vind je ook leuk!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

5 Reacties

 1. Hester

  Lekker lijstje! En ik ben blij om ook een keer van een ander te horen dat Nederlands nog steeds voor Engels gaat, voel me soms zo’n niet-geslaagde millennial als ik zeg dat er voor mij toch wel een begripsverschil zit in Engels en Nederlands. Ik luisterde zelf wel naar Echt Gebeurd toen ik nog op en neer reisde naar Den Haag voor werk, ook een chille podcast (met mensen die verhalen vertellen en mensen die voorlezen uit hun puberdagboeken)!

  Antwoord
  • Beau (Keukenmeid)

   Wow, nou, precies dat ja. Ik lees ook geen Engelse boeken, kan behoorlijk heel erg genieten van Nederlandse muziek (niet alles, niet alles) en vind Nederlandse films en series ook heerlijk. Ik ben ook geen geslaagde millennial.

   Antwoord
 2. Ellen

  Heerlijk die Nederlandse podcasts. Laura H heb ik laatst geluisterd en Man man man doet het goed in de auto onderweg naar huis. Brand in het landhuis van de KRO is ook een leuke aanrader. Verder komt een mens bij de dokter en de koelkast coach.

  Antwoord
 3. KellyVhw

  Alle podcasts van Audiocollectief SCHIK. Met stip op 1: BOB. Maar ook El Tarangu en Laura H. (maar die laatste staat hierboven al vermeld) 🙂

  Antwoord
  • Beau (Keukenmeid)

   Oeh thanks voor de tip! Ik heb Bob meteen gedownload voor mijn ochtendwandeling morgen 😉

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten