27 boeken die ik heb gelezen in 2022

21 jan 2023 | Leven

Voor mij was 2022 het jaar waarin ik de ogen uit m’n kop las. Tweeëntwintig boeken in 2022, dat was m’n doel. Het werden er uiteindelijk 27. Met vrij veel gemak zelfs! Ik had er echt weer plezier in. Boeken lezen was heel lang iets waar ik de rust niet (meer) voor kon vinden, maar dankzij El Coronette in 2020 heb ik deze hobby toch weer herontdekt. Dikke pillen, snelle romans, literaire hoogstandjes en cliché chicklist. Alles kwam voorbij. Hieronder geef ik per boek een hele korte review!

De 27 boeken die ik las in 2022

Kleine disclaimer: deze mini reviews zijn allemaal mijn persoonlijke mening. Misschien vind jij het boek dat ik ‘flut’ noem wél heel leuk. Of andersom. Kan!

1. Buurtsupermens (Sayaka Murata)

Buurtsupermens is een dun boekje (zo’n 130 pagina’s) en ik vloog er echt doorheen. Het verhaal is heel lief en aandoenlijk, maar niet op een truttige manier. Juist ook heel grappig. Geen enórme aanrader maar wel een leukerd voor tussendoor. 

2. Ben je ongesteld of zo? (Lieke Smets & Honorata van den Akker)

Dit is niet echt een boek dat je van kaft tot kaft in één ruk uitleest, maar eentje waar je af en toe voor gaat zitten. Ik tenminste. Ik las zo nu en dan een paar hoofdstukken en legde ‘m daarna weer even weg. Ik vind Ben je ongesteld of zo? zeker een aanrader voor jongere meiden van zo’n 13 tot 18 jaar. Héél informatief maar totaal geen taaie boel, juist heel luchtig en met leuke verhalen van bekende Nederlanders.

3. IV (Arjen Lubach)

Deze stond al een hele tijd in mijn boekenkast op me te wachten maar ik wilde er maar niet aan. Ik las ooit een ander boek van hem en die vond ik ronduit vreselijk (daar vertelde ik je hier meer over). Maar mijn moeder én een collega moedigden me aan om IV toch een kans te geven. En ik ben blij dat ik dat heb gedaan want het vertrouwen is hersteld. Ik vond ‘m ZO goed! Hij was spannend, had een goed origineel plot met leuke twists en was dramatisch maar niet hysterisch. Ik vloog door de 300+ pagina’s heen, de schrijfstijl was heerlijk en hoewel het verhaal maar 24 uur beslaat, was de beschrijving totaal niet traag.

4. Daar waar de rivierkreeften zingen (Delia Owens)

Zoooo’n mooi boek! In theorie niet direct iets voor mij, maar ik vond ‘m echt prachtig. Na het eerste taaie hoofdstuk was het een supermooi boek! Echt een aanrader, vind ik. Een bijzonder verhaal, mooi relaxed beschrijvend, heel klein en lieflijk maar tóch vlot en niet zeikerig. Het einde van Daar waar de rivierkreeften zingen is ook heel wholesome.”

5. Amalia (Claudia de Breij)

Dit boek las ik in één ruk uit. Dat is met zo’n 110 pagina’s wel te doen en ik vond ‘m bovendien heel fijn lezen. Lekker vlot geschreven, mooi stukje nuchtere Hollandse cultuur, aandoenlijk, indrukwekkend (meine gute wat een intelligente meid is die Amalia) en vermakelijk. Weinig juice.

6. Groene vrijdag (Elvin Post)

Ik vond Groene vrijdag niet per se een aanrader, maar ‘wel aardig’. Het is een beetje een rare. Naar mijn smaak was het alles ‘net niet’. Net niet spannend, net niet aangrijpend, net niet grappig. Het plot was wel leuk en pakkend, het las ook lekker vlot maar mwah, nee. De personages vond ik ook zo raar, als in een slechte Amerikaanse comedy.

7. Jetset (Marion Pauw)

Ik vond ‘m niet ge-wel-dig leuk, maar zeker heel aardig. Jetset is een typisch boek voor op een strandbedje of aan het zwembad. Zo eentje die je bij de Kruidvat vindt met een kortingssticker erop. Zeker vermakelijk maar niet echt spannend. Personages vond ik een beetje goedkoop en erg cliché.

8. De engelenmaker (Stefan Brijs)

Als je deze nog niet hebt gelezen: ga dat eens heel gauw doen. Dit is zo’n fucking goed boek. Het gaat over een wetenschapper die mensen wil klonen, dat is de kern van het verhaal. Het zit bomvol symboliek en is een bijzonder raar en huiveringwekkend verhaal. Tikkie spannend, veel mooi. Een boek om niet zomaar aan je voorbij te laten gaan. Bij iedere bladzijde, iedere gebeurtenis, moet je even inchecken en nadenken of je de verwijzingen begrijpt, of je terugkerende elementen hebt herkend, of je snapt waar de schrijver naartoe werkt. Ondanks dat is De engelenmaker trouwens echt geen taai of pittig boek. Gewoon een dikke aanrader.

9. Wat je van bloed weet (Philip Huff)

Vet mooi boek. Indrukwekkend en heftig verhaal, met vlagen ook spannend. Kunstig. Leest heel soepel vanuit de ik-vorm (nou ja, eigenlijk je-vorm). Wat je van bloed weet is weer zo’n boek met terugkerende symbolen enzo. Echt een aanrader!

10. Onvoorwaardelijk (Colleen Hoover)

Onvoorwaardelijk is vreselijk en heerlijk tegelijk. Puberale verliefdheid met overdreven Amerikaanse grootsheid beschreven. Pijnlijk slecht vertaald vanuit het Engels. Een Fifty Shades light versie. Totaal niet literair. Personages met extreem weinig diepgang. Maarrr ook hét boek om in een weekendje ff achterover te gieten en er nog keihard van te genieten ook. Ondanks dit alles raad ik ‘m wel aan, haha, maar op eigen risico.

11. Onder druk (27 verschillende Nederlandse en Vlaamse auteurs)

Erggg leuke bundel met verrassend goede en pakkende verhalen. Allemaal rondom het thema ‘onder druk ‘.

12. Zeik niet zo (Anouk Kemper, Lianne Marije Sanders en Suzette Hermsen)

Hilarisch, relativerend, soepeltjes – heerlijk! Wonderbaarlijk genoeg had ik dit boek nog nooit gelezen (wel veel over gehoord!) maar ik vond ‘m echt heel heel leuk. Hardop om gelachen op een terras, haha. Zeik niet zo is zo heerlijk herkenbaar en jaloersmakend leuk en lekker geschreven.

13. Ik ben er niet (Lize Spit)

Eén van de beste boeken die ik ooit gelezen heb. Ja, echt. Zo ontroerend. Een heel bijzonder ver-van-je-bedverhaal maar toch herkenbaar beschreven. Knetttterdik (570p) maar écht goed doorheen te komen. Vind het jammer dat ik Ik ben er niet niet nog eens voor het eerst kan lezen. Zo goed.

14. Kaya Crime – de strijd om de macht (Eva Burgers)

Ik grijp wel eens mis in de bibliotheek: ik dacht dat ik een ander politieverhaal meepakte (eentje die ik veel op Insta zag, weet de titel/auteur niet) maar da was nie. Deze was echt traaaagisch slecht. Oppervlakkig, voorspelbaar, slap taalgebruik. Geen hol aan. Maar goed. Als ik iets beter naar de titel ‘Kaya Crime – de strijd om de macht‘ had gekeken, had ik misschien wel kunnen raden dat dit boek niet echt past bij wat ik normaal lees.

15. Je kan het (doen!) (Lianne Keemink)

Ik vond ‘m heel goed (haar schrijfstijl is echt lekker luchtig en schop-onder-je-hollerig) maar ik ben niet de allergrootste fan van zelfhulpboeken. Ik verlies mezelf liever in een romannetje. Je kan het (doen!) is wel een dikke aanrader als jij jezelf wel graag uitdaagt.

16. Drift (Bregje Hofstede)

Dikke aanrader! Drift is MEGA literair maar echt ge-wel-dig. Ze beschrijft liefde (en relaties + over jezelf denken) tot in de kleinste details zo treffend dat ik er bijna bang van werd.

17. Aankutten het boek (Anouk Kemper)

Leuk en geinig en helemaal van nu, maar een aaneenschakeling van clichés en weinig verhaal. Wel lekker voor aan het zwembad (en dat is precies waar ik Aankutten het boek las).

18. ABC van het moderne leven (Aaf Brandt Corstius)

ABC van het moderne leven is een bundel van columns die gepubliceerd zijn tussen 2006-2010. Best leuk, niet ge-wel-dig (en las zo na elkaar, als een boek om mee te gaan zitten, niet heel lekker) maar wel interessant en inspirerend hoe ze kleine dagelijkse dingen zo nieuwswaardig kan maken. Leuke trip down memory lane. Ik noem even: de harembroekentrend.

19. Een klein leven (Hanya Yanagihara)

HEEL mooi boek. Bijzonder intens en ontroerend en origineel. Wat dat betreft echt een aanrader. Blijf toch van mening dat Een klein leven met minder dan 750 pagina’s net zo krachtig had kunnen zijn. Was wel heel vaak heel veel van hetzelfde. En de karakterschets duurde een bladzijde of 200 (zat er dus daarna ook pas in) en daarin werden gerust 36 namen gedropt. Vind ik kut lezen. Maar al met al wel eentje die je aangrijpt en ik raad ‘m ook zeker aan!

20. Ik moet nog even kijken of ik kan (Liesbeth Smit)

Op zich was ‘ie interessant. Gaf me wel wat inzichten over introvert vs extravert zijn (en ik ben heel erg 50-50) maar Ik moet nog even kijken of ik kan was toch ook weer te leerzaam en informatief naar mijn zin. Ik hou gewoon echt meer van vermakelijke romannetjes. Oja en wat leesbaarheid betreft: how about alinea’s? Witregels? Hallo?

21. Koraalrif (Suzanne Vermeer)

Literair dieptepunt (hele boek is voorspelbaar en de stijl is ook weinig creatief) maar af en toe is zo’n luchtig boek wel vermakelijk. Ik vloog erdoorheen! Koraalrif is blijkbaar wel een vervolg op een ander boek (Roadtrip, volgens mij) maar die heb ik niet gelezen.

22. Taal is zeg maar echt mijn ding (Paulien Cornelisse)

Deze klassieker stamt uit 2009 maar had ik nog nooit gelezen. Shocking, ik weet het. Ik vond Taal is zeg maar echt mijn ding heel grappig en lekker snel en slim. Het is geen boek om een hele middag mee te gaan zitten maar ik las er gedurende een paar weken af en toe een paar pagina’s uit.

23. Het feest der liefde (Ronald Giphart)

Een vriendin van me las Het feest der liefde op de middelbare school voor de leeslijst en vond ‘m geweldig, maar ik vond ‘m mwah en heel… raar. Het zijn losse verhalen waarvan ik driekwart niet begreep. Andere kwart was vunzig. Vind het geen aanrader. Dan weet je dat 😉

24. Een heel gewoon gezin (Mattias Edvardsson)

Vermakelijk mysterie maar er had wel wat meer mogen gebeuren. Zat niet op het puntje van m’n stoel ofzo terwijl het ‘zo spannend, zo bedrieglijk’ zou zijn volgens de reviews. Het duurde vrij lang voordat ik er goed in zat. Kortom: Een heel gewoon gezin is wat gewoontjes.

25. Buitenleven (Nina Polak)

Ik had al veel gehoord over dit populaire boek! De verwachtingen waren hoog. Ik vond Buitenleven zelf lekker snel lezen en het kneuterige wel vermakelijk, maar er gebeurde geen ene kloot in het verhaal. Ik vond het ‘wel oké’.

26. Dan ga ik nu maar eens lekker van mezelf zitten houden (Lianne Sanders)

Hier ging ik HEEL snel doorheen. Leest lekker, met een stijl waarin ik mezelf ook hoor denken dus dat is echt lekker soepel. Het verhaal zelf vond ik erg chicklit (niet heel verrassend) en het onderwerp (mediteren, self help, vleugje spiri) is niet helemaal mijn ding. Kan me voorstellen dat Dan ga ik nu maar eens lekker van mezelf zitten houden wel troost geeft als je verdrietig/eenzaam bent. Heb dit jaar nog een boek van deze schrijfster gelezen en die vond ik leuker!

27. Zachtop lachen (Malou Holshuijsen)

Eén van de laatste en beste boeken die ik dit jaar heb gelezen. JEETJE wat een mooi boek is Zachtop lachen. Schrijfstijl is geweldig. Verhaal is behoorlijk heftig (dan weet je dat) en zit zó goed in elkaar. Fan!!!

Meer boekentips?

Heb je een tip voor mij? Laat ‘m dan hieronder achter in een reactie! Vind ik altijd leuk 🙂

De linkjes die achter de boektitels hangen, zijn affiliatelinks. Dat betekent dat ik een klein percentage van je aankoopbedrag krijg als je iets bestelt via die link (hoeft niet eens dat boek te zijn). Het kost jou geen cent extra, het is alleen maar mooi meegenomen voor mij 🙂 (Dus: thanks!)

Dit vind je ook leuk!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten