andijviestamppot met kip

Heb ik je jaren geleden binnengehaald met de lekkerste stamppotrecepten, stel ik je nu waarschijnlijk al tijden teleur. Ik eet het lang niet meer zo vaak als in mijn vroege studentenjaren, maar ik vind het concept ‘stamppot’ nog altijd fantastisch. Zo grandioos simpel. Oer-Hollands praktisch. En wat ik er dan ook zo leuk aan vind is dat niemand op z’n pikkie getrapt is als je zo’n nostalgisch recept een beetje tweakt. Neem deze andijviestamppot met kip ketjap en pindasaus. Klassiek? Zeker niet. Maar we begrijpen allemaal dat dit meer dan verrukkelijk is.

Dit heb je nodig (2p):

400-500 gram aardappelen
400 gram andijvie
scheut melk (of slagroom)
peper
zout

2 kippendijen
2 teentjes knoflook
1 tl geraspte gember
1 tl sambal
1 tl bruine suiker
3 el sojasaus (of iets meer)
3 el ketjap (mag ook best iets meer zijn)
1 el wokolie

pindasaus
gebakken uitjes

 

Dit moet je doen:

Begin met de kip ketjap zodat ‘ie maximaal kan marineren. Dat kan een paar uur zijn, maar als je – net als ik –  pas om 18.15 bedenkt dat je zin hebt in kip ketjap, ook 10 minuten. Snijd de kippendij in stukjes en verzamel ze in een schaal. Snijd de knoflook in plakjes (zodat je ze er later makkelijk uit kan vissen) en voeg de rest van de ingrediënten voor de kip ketjap toe. Niet te zuinig met de sojasaus en ketjap. Hussel door elkaar en zet opzij.

Schil de aardappelen en kook ze 10-15 minuten (afhankelijk van hoe groot de aardappelen zijn) in een pan met ruim kokend water. Kook de laatste 2-3 minuten de andijvie mee. Giet de boel daarna af en stamp het tot een gladde stamppot met een scheut melk of slagroom en royaal zout en peper.

Bak de kip gaar in een koekenpan en verwijder de stukjes knoflook. Je kan de knoflook ook geperst toevoegen en gewoon meebakken, maar dat kan snel verbranden. Daarom deed ik het dit keer zo.

Verwarm ondertussen ook de pindasaus. Serveer de andijviestamppot met een kuiltje voor de kip met extra marinade en top af met pindasaus en gebakken uitjes.

 

⭐⭐⭐⭐ en een half – Nouuu echt hoor, deze stamppot was geweldig lekker. Ik maakte ‘m met wat restjes (van o.a. dit gerecht dat ik van de week weer eens at, ook een dikke aanrader) en daar verwachtte ik niet superveel van. Maar het resultaat mag er echt wezen: lekker romige andijviestamppot met zoute, zachte kip, knapperige uitjes en zoete pindasaus. Dit recept moet je echt een keer een kans geven, ook (of: juist) als je je vraagtekens hebt bij deze combi. Trust me.
Ik at dit op 3/2/2022