Asperges met botersaus met citroen en een speklapje

27 mei 2018 | Hollands, Vlees

IMG_9968

Om heel eerlijk te zijn heb ik geen idee waar die aspergehype in de foodblogwereld vandaan komt. Omdat het een lekker commercieel seizoensdingetje is of omdat de smaak echt zo goddelijk lekker is? Ik ben er in ieder geval wel weer klaar mee en daarom beloof ik jullie dat dit mijn laatste recept is met asperges. Ook het eerste recept met witte, trouwens. Ik maakte er een simpel en standaard AGV’tje omheen met een citroen-botersaus om het af te maken. Nog zin in asperges? Hieronder het recept.

Dit heb je nodig (2p):
stuk of 10 asperges
zak voorgekookte aardappelen
citroen (sap en rasp)
2 speklapjes
roomboter
bieslook
peper
zout

Dit moet je doen:
Als je ongeschilde asperges hebt gekocht, moet je die natuurlijk eerst nog schillen. Dat doe je rondom, vanaf net onder het topje tot helemaal beneden. Snijd een centimeter af van de onderkant en kook ze dan 15 minuten in een grote pan met water met daarin een beetje zout. Laat ze daarna nog een kleine vijf minuten in dat water staan, maar dan niet op het vuur. In de tussentijd heb je meer dan genoeg tijd om de aardappelen te koken en de speklapjes te bakken. Ik had geen zin om aardappelen helemaal te schillen enzo, daarom ging ik voor een zak die ik alleen nog 10 minuutjes moest koken. De speklapjes bak je in een koekenpan zonder extra olie of vet, lekker bruin aan beide kanten. Op de een of andere manier dacht ik dat dit wel veel smaak zou hebben van zichzelf maar je moet ze echt nog een beetje kruiden met peper en zout. Laat ze daarna uitlekken op een stukje keukenpapier en kijk vooral niet naar wat ‘t achter heeft gelaten in de pan. Dan de botersaus: smelt een klontje roomboter in een steelpannetje op laag vuur en giet daar het sap van een halve tot een hele citroen bij. Laat dit even pruttelen, beetje roeren en strooi er dan de rasp van een halve citroen doorheen. Dat zijn die bruinige stukjes die je op de foto op mijn asperges ziet zitten, ik had de rasp even mee ‘gebakken’ maar dat voegde niet echt iets toe. Breng het op smaak met peper en zout en giet de saus over de asperges en aardappelen op je bord. Top af met nog lekker veel citroenrasp (als je dat lekker vind tenminste, ik wel) en bieslook.

 

Mijn oordeel: 6,8/10 – Lekker, maar teveel saai AGV-gehalte. En AGV’tjes hoeven niet zo saai te zijn. De asperges waren heel lekker klaargemaakt en de citroensmaak vond ik er heel goed bij passen, maar misschien is het lekkerder om hier een citroen-roomsaus van te maken. Zodat het net wat meer smaak heeft. Het speklapje paste er ook goed bij maar die moet echt meer smaak hebben met een marinade ofzo.
Ik at dit op 24-5-18

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

1 Reactie

  1. B

    Jij schaamt je ook nergens voor ..asperges met speklap ….

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten