Aubergine uit de oven (Ottolenghi) met citroen, granaatappelpitjes en rijst

IMG_0374

Ik lees geen kookboeken. Waarom is me eigenlijk een raadsel maar vooralsnog doe ik genoeg inspiratie op met the interwebs only. Hét recept van Ottolenghi voor aubergines uit de oven leerde ik ook zo kennen en afgelopen week maakte ik een variant op dit frisse gerecht. Ik schoot alweer een beetje uit met de citroen (volgens mij raak ik immuun voor die smaak) en mijn huisgenoten waren daarom minder enthousiast. Ik niet: ik vond het HEERLIJK!

Dit heb je nodig (2p):
2 aubergines
kopje witte rijst
3 grote eetlepels kwark
2 teentjes (gerookte) knoflook
pijnboompitjes
granaatappelpitjes
citroensap
zeezout
peper
olijfolie (voor in de oven)
olijfolie extra vierge (een lekkere voor koude bereiding dus)

Dit moet je doen:
Was de aubergines en snijd ze in de lengte doormidden. Snijd er met een scherp mes een ruitpatroontje in en leg de aubergines dan op een bakplaat of in een ovenschaal. Besprenkel ze met olijfolie aan de binnen en buitenkant en wrijf het er met je handen helemaal in, zodat het ook echt in dat patroontje komt. Strooi er wat peper en (zee)zout overheen en zet de aubergines voor ongeveer een half uur op 180 graden totdat het ‘vlees’ helemaal zacht is. Verder moet de aubergine dan een lichtbruin kleurtje hebben. In de tussentijd maak je de yoghurtsaus, maar dan met kwark omdat dat steviger is. Volgens mij maakt die Ottolenghi het in het originele recept met saffraan maar dat doe ik niet. Ik maak er een frisse citroensaus van door 3 grote eetlepels kwark te mengen met 2 uitgeperste teentjes knoflook, het sap van een halve citroen, wat peper en zout en een scheutje olijfolie extra vierge. Ik gebruikte gerookt knoflook, dat verkopen ze in ieder geval bij de wat grote winkels van Albert Heijn en het is écht een aanrader. Dat gerookte smaakje geeft het nét wat extra´s! In een ander pannetje kook je een kopje witte rijst samen met twee kopjes water en in een steelpannetje rooster je de pijnboompitjes bruin. Serveer de frisse saus op de aubergines en top af met de pijnboompitjes en granaatappelpitjes. De rijst schep je ernaast. Eventueel eet je er nog wat fijngehakte basilicum bij maar dat zou ik niet speciaal gaan kopen ofzo.

Mijn oordeel: 8,4/10 – Oooooooh ik vond dit zó lekker! Mijn ene huisgenoot vond het niet te eten, die heeft het na twee happen laten staan en de ander vond het wel oké. Ik vond het serieus héél lekker. Die frisse saus en granaatappelpitjes passen supergoed bij de warme aubergine en die pijnboompitjes maken het echt af. Pijnboompitjes maken alles al-tijd af.
Oordeel eetgenoot (Keylee): –
Oordeel eetgenoot (Ilona): –
Ik at dit op 26/06/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

2 Reacties

 1. Hester

  Huh maar ff hoor, hoe werken de smaakpapillen van je huisgenoten? Ik snap wel dat ze af en toe iets laten liggen maar dit lijkt me wel echt lekker, ik vind sowieso dat aubergines ondergewaardeerd worden (ik kom maar heel weinig recepten tegen met aubergine en als ik ga koken/eten met mensen is er nog nooit iemand geweest die voorgesteld heeft aubergines te kopen of er iets mee te doen).

  Antwoord
  • Beau (Keukenmeid)

   Hahaha nou hè!? Ik ben echt groot fan van aubergines! Vind ze superlekker én mooi én sexy!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten