Aubergines uit de oven (Ottolenghi) met saffraanyoghurt

Hóe is het ineens alweer een jaar geleden dat ik die aubergines van Ottolenghi maakte? Het hing altijd nog ergens in mijn achterhoofd van ‘oja lekker, dat maak ik binnenkort weer eens’ maar afgelopen week deed ik dat dus pas weer echt. Ik maakte een iets andere versie met makkelijke saffraanyoghurt, granaatappelpitjes en verkruimelde feta. Dit recept moet je echt een keer proberen! ZO lekker!

aubergine ottolenghi

Aubergines uit de oven (Ottolenghi) met saffraanyoghurt

Deze aubergines uit de oven (Ottolenghi) met makkelijke saffraanyoghurt, granaatappel en feta moet je echt een keer proberen! ZO lekker!
Oventijd (minimaal) 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Keuken midden-oosters
Porties 2

Ingrediënten
  

Aubergines van Ottolenghi

 • 2 aubergines
 • 6 el Griekse yoghurt
 • 1 teentje knoflook
 • 1 el olijfolie extra vierge
 • 0,05 gram saffraan – 1 buisje.
 • 1 citroen
 • feta
 • verse basilicum
 • granaatappelpitjes
 • pijnboompitjes
 • zeezout
 • peper
 • olijfolie voor warme toepassingen

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de aubergines en snijd ze in de lengte doormidden, mét het steeltje er nog aan. Niet omdat je die na het roosteren ineens op kunt eten maar puur omdat dat er leuk uitziet. Vet alle helften van de aubergines aan de binnen- en buitenkant in met een scheut olijfolie. Snijd aan de bovenkant een ruitpatroontje en top de aubergines af met (zee)zout en gemalen peper. Schuif de aubergines dan voor 30 tot 40 minuten in de oven (met de binnenkant naar boven) en maak ondertussen de rest van Ottolenghi’s goddelijkheid klaar.
 • De saffraanyoghurt klinkt heftig, is ‘t niet. Meng de saffraan met een heel klein scheutje heet water en laat dit een paar minuten staan. Het water wordt nu knalgeel! Gooi het hele mengsel (de sliertjes + water) bij de Griekse yoghurt en roer het goed door. Breng de saffraanyoghurt verder op smaak met een teentje knoflook, een scheut olijfolie extra vierge, het sap van een halve citroen en wat peper en zout. Als je het nu goed mengt, wordt de yoghurt mooi lichtgeel en de smaak is héél lekker zacht. Saffraan is kneiterduur maar af en toe is het echt heel leuk om ermee te experimenteren.
  Even tussendoor: je hebt maar 0,05 gram nodig en dat is één buisje. Je koopt dit gewoon bij de supermarkt en dat kost dan ongeveer €1,40. De kiloprijs is wel gigantisch hoog, vandaar.
 • Rooster de pijnboompitjes in een droge pan.
 • Als de aubergines zacht en donkerder zijn gekleurd, zijn ze klaar. Serveer per persoon twee helften met bovenop een paar lepels van de saffraanyoghurt en de geroosterde pijnboompitjes. Top het verder af met granaatappelpitjes, verse basilicum en verkruimelde feta. Nog een extra partje citroen ernaast en je hebt een heel chique bordje eten.
 • Goed om te weten: dit recept is niet heel vullend! Maak er couscous of rijst bij om het een iets completere maaltijd te maken.
Trefwoord aubergine, feta, granaatappelpitjes, saffraan, yoghurt

Mijn oordeel: 8,5/10 – Ohhh wat is dit lékker zeg. Die zachte, geroosterde aubergine van Ottolenghi en dan met al die lekkere toppings. Echt een recept om vaker te maken (maar dat wist ik al, zie hier). Na een uurtje had ik wel alweer honger dus ik raad je wel aan om er nog iets bij te maken of dit als (groot) voorgerecht te zien. Wil je wat geks horen? Ik heb verder nog nooit iets van Ottolenghi gemaakt, moet ik écht doen hè? Zijn boek ‘Simple’ staat nog altijd op mijn verlanglijstje.
Ik at dit op 2/7/2019

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vond je ervan?
Nieuwste berichten