IMG_4564

Hóe is het ineens alweer een jaar geleden dat ik die aubergines uit de oven maakte, geïnspireerd op een mega populair recept van Ottolenghi? Het hing altijd nog ergens in mijn achterhoofd van ‘oja lekker, dat maak ik binnenkort weer eens’ maar afgelopen week deed ik dat dus pas weer echt. Ik maakte een iets andere versie met makkelijke saffraanyoghurt en verkruimelde feta. Dit recept moet je echt een keer proberen! ZO lekker!

Dit heb je nodig (2p):

2 aubergines
6 el Griekse yoghurt
1 teentje knoflook
1 el olijfolie extra vierge
0,05 gram saffraan (1 buisje)
1 citroen
feta
verse basilicum
granaatappelpitjes
pijnboompitjes
(zee)zout + peper
olijfolie voor warme toepassingen

Dit moet je doen:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de aubergines en snijd ze in de lengte doormidden, mét het steeltje er nog aan. Niet omdat je die na het roosteren ineens op kunt eten maar puur omdat dat er leuk uitziet Vet alle helften van de aubergines aan de binnen- en buitenkant in met een scheut olijfolie voor warme toepassingen (olijfolie classico – zoiets heet het dan). Snijd aan de bovenkant een ruitpatroontje en top de aubergines af met (zee)zout en gemalen peper. Schuif de aubergines dan voor een half uur in de oven (met de binnenkant naar boven) en maak ondertussen de rest klaar.

De saffraanyoghurt klinkt heftig, is ‘t niet. Meng de saffraan met een heel klein scheutje heet water en laat dit een paar minuten staan. Het water wordt nu knalgeel! Gooi het hele mengsel (de sliertjes + water) bij de Griekse yoghurt en roer het goed door. Breng de saffraanyoghurt verder op smaak met een teentje knoflook, een scheut olijfolie extra vierge, het sap van een halve citroen en wat peper en zout. Als je het nu goed mengt, wordt de yoghurt mooi lichtgeel en de smaak is héél lekker zacht. Saffraan is kneiterduur maar af en toe is het echt heel leuk om ermee te experimenteren.

Even tussendoor: je hebt maar 0,05 gram nodig en dat is één buisje. Je koopt dit gewoon bij de supermarkt en dat kost dan ongeveer €1,30. De kiloprijs is wel gigantisch hoog, vandaar.

Rooster de pijnboompitjes in een droge pan. Als de aubergines zacht en donkerder zijn gekleurd, zijn ze klaar. Serveer per persoon twee helften met bovenop een paar lepels van de saffraanyoghurt en de geroosterde pijnboompitjes. Top het verder af met granaatappelpitjes, verse basilicum en verkruimelde feta. Nog een extra partje citroen ernaast en je hebt een heel chique bordje eten.

Goed om te weten: dit recept is niet heel vullend! Maak er couscous of rijst bij om het een iets completere maaltijd te maken.

Mijn oordeel: 8,5/10 – Ohhh wat is dit lékker zeg. Die zachte, geroosterde aubergine en dan met al die lekkere toppings. Echt een recept om vaker te maken (maar dat wist ik al, zie hier). Na een uurtje had ik wel alweer honger dus ik raad je wel aan om er nog iets bij te maken of dit als (groot) voorgerecht te zien.
Ik at dit op 2/7/2019