Aziatische burger met pickled komkommer en sesammayo

Vraag ik Joran (= boyfriend) wat ‘ie wil eten, krijg ik vrijwel altijd ‘hamburger’ als antwoord. Liefst zo’n lekker dikke, vette. Nou, weet je? Doen we. In Foodies zag ik een recept voor een Aziatische burger met pickled komkommer en sesammayo. Ik heb het recept een beetje aangepast (makkelijker gemaakt, vooral) en vandaag geef ik je ‘m! Het was namelijk echt fan-tas-tisch lekker! Aanrader!

Niet schrikken 😉

Ho! Echt: niet schrikken van die gigantische lijst ingrediënten. Kijk maar eens goed: veel heb je al in huis! De vage smaakmakers heb ik er al uitgefilterd en vervangen door wat ik nog in huis had. Deze Aziatische burger is echt niet zo lastig.

aziatische burger

Aziatische burger met pickled komkommer en sesammayo

Een vette burger? Nou, weet je? Doen we: voor een Aziatische burger met pickled komkommer en sesammayo. Fan-tas-tisch lekker! Aanrader! Twee burgers per persoon vond ik trouwens net too much, maar één te weinig. Zelf even kijken hoe je dat doet, dus 🙂
Totale tijd 40 minuten
Keuken Aziatisch
Porties 4 burgers

Ingrediënten
  

Burgers

 • 500 gram rundergehakt
 • 2 tl bruine basterdsuiker
 • 2 el sojasaus
 • 1 boterham
 • 2 el sesamzaad
 • 2 tl sambal
 • 1 el ketjap
 • 2 tl gember – Uit zo’n potje, zodat het alvast geperst en geprakt is (uitvinding van de eeuw!).
 • 2 teentjes knoflook
 • peper

Pickled komkommer

 • 1 komkommer
 • 1 tl kurkuma
 • 200 ml azijn
 • 50 gram suiker
 • snuf zout

Sesammayo

 • 4 el mayo
 • 1 tl sesamolie

Overig

 • 4 hamburgerbroodjes
 • handje gesneden witte kool

Instructies
 

 • Aan de slag! Begin met de pickled komkommer. Schaaf de komkommer in dunne plakjes met een kaasschaaf en verzamel alles in een kom. Pak er ook een steelpan bij en verwarm daar de azijn, suiker, zout en kurkuma in totdat de suiker is gesmolten. Giet het over de komkommer en laat dit afkoelen. Eventueel kun je ook een deel azijn vervangen door rijstazijn, dat is ook heel lekker!
 • Ga ondertussen aan de slag met de burgers. Pak er nog een ruime schaal bij en meng daarin de suiker, sojasaus en ketjap tot een glad sausje. Voeg dan het gehakt, de sambal, geperste gember, geperste knoflook en peper toe. Verkruimel ook een (oude) boterham boven de schaal. Kneed alles door elkaar totdat het een egaal, fijn mengsel is.
 • In een koekenpan rooster je de sesamzaadjes lichtbruin. Voeg ook die dan toe aan het gehaktmengsel.
 • Kneed het vervolgens in vier gelijke bollen en druk die fijn. De hamburgers mogen best dik zijn, dat is prima. Dek het af en zet voor ongeveer een kwartier in de koelkast.
 • De sesammayo maak je door een paar scheppen mayo te mengen met de sesamolie. Superlekker, vond ik dit!
 • Snijd de hamburgerbroodjes open en rooster die bruin in de oven, op 180 graden ofzo.
 • Zet de koekenpan weer op het vuur en smeer de afgekoelde burgers aan beide kanten in met een beetje olie. Wokolie bijvoorbeeld. Bak ze aan beide kant bruin, dat duurt ongeveer 4 minuten per kant.
 • Klaar? Smeer beide helften van het broodje dan in met sesamolie en leg op de onderste de burger. Stapel daarop de pickled komkommer en een pluk witte kool. Bovenste broodje d’r op, stokje d’r in. En dan kun je ze eten! Enjoy!
Trefwoord hamburger, komkommer, mayonaise, rundvlees, witte kool

Mijn oordeel: 8,7/10 – Gek genoeg had ik niet verwacht dat de Aziatische burger zó goed zou smaken. Ik vind gehakt vrij saai maar: oh yes, met al deze kruiden en smaakmakers was het écht heel erg goed. Alleen de witte kool vond ik een beetje mwah erbij. Qua smaak wel lekker, maar niet de moeite waard.
Oordeel eetgenoot (Joran): Hij vond het ook héél lekker. Meer dan tevreden.
Ik at dit op 23/09/2020

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vond je ervan?
Nieuwste berichten