Baba ganoush (dip van aubergine, tahin en citroen)

8 jun 2018 | Midden-Oosters, Vegetarisch

IMG_0097

Ik heb inmiddels al 80 keer laten vallen dat ik vorige week voor het eerst Libanees at, maar man echt, het was ook zo lekker! Één van de dingen die ik daar at was m’tabel, zo heette het op de menukaart maar Google kent ‘t niet. Gezien de ingrediënten vermoed ik dat het baba ganoush was, iets dat ik ook nog niet eerder had gegeten. Ik móest deze auberginedip ook maken! Dit is zo’n bijzondere dip, heel fris maar ook kruidig door de tahin. Hieronder het recept!

Dit heb je nodig:
1 aubergine
1 citroen
2 theelepels tahin (sesampasta)
1 teentje knoflook
komijnpoeder
peper
zout
olijfolie extra vierge

Dit moet je doen:
Verwarm de oven voor op 180-200 graden. Ligt eraan hoe krachtig je oven is – als ik een recept aanhoud waar 200 graden staat, zet ik ‘m altijd maar gewoon op 180. Was de aubergine en prik er rondom met een vork heel veel gaatjes in. Leg ‘m in een ovenschaal en smeer het hele ding in met een beetje olijfolie. Wil je het net zo fancy maken als ik? Snijd er dan eerst een paar dunne plakjes af die je de laatste vijf minuten mee roostert in de oven. Zet de aubergine voor ongeveer 30 tot 40 minuten in de oven. De aubergine is goed als de buitenkant helemaal rimpelig en donker is, de binnenkant moet superzacht zijn. Daarna snijd je hem in de lengte doormidden en met een lepel of vork schraap je al het ‘vlees’ uit de twee helften. Hak dit fijn met een mes en schep het in een schaaltje. Daar doe je twee flinke theelepels tahin bij, een uitgeperst teentje knoflook en een snufje komijnpoeder en citroensap. Proef af en toe even of er van iets nog wat meer in moet en voeg dan peper en zout toe om het af te maken. Steek de krokante plakjes aubergine in de baba ganoush en giet er tot slot nog een héél klein beetje olijfolie extra vierge overheen. Ook rooster je er wat broodjes bij om de dip mee te eten. Ik ging voor kleine Turkse broodjes met sesamzaadjes. Dit was ZO LEKKER!

Mijn oordeel: 7,7/10 – Dit was echt vet goed. Het smaakte niet zoals die ik bij die Libanees in Den Haag at, daar zat bij nader inzien denk ik yoghurt of iets bij. In ieder geval was deze versie ook heerlijk, zeker met lekker veel citroensap zodat het wat frisser wordt. Door de tahin word het namelijk een beetje meelig en muffig (maar niet vies hoor) en de citroensap maakt het echt een lekkere, zomerse dip.
Ik at dit op 6/6/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten