Banh xeo (Vietnamese pannenkoekjes met garnalen en vissaus)

IMG_8986

Ik hou van pannenkoeken. Ik heb periodes dat ik, zonder te overdrijven, wel drie keer per week pannenkoeken eet. Liefst met spek en suiker maar in Vietnam heb ik wat nieuws ontdekt: banh xeo. Dat zijn dus hartige pannenkoekjes met garnalen die je eet met allerlei groenten en dipt in een vissausje. Ik dacht dat het heel moeilijk was en dat het me nooit zou lukken om dit een beetje succesvol na te maken, maar het was makkelijker dan ik dacht! Ik combineerde wat tips van the Internet en uit mijn geheugen en het werd ge-wel-dig!

Dit heb je nodig (2p):
250 gram rijstmeel
een pakje kokosmelk (ong 200 ml)
garnalen (100 gram)
een krop sla
paar stengels bosui
taugé
sjalot
2 teentjes knoflook
vissaus
BIER
rode peper
beetje citroensap
kurkuma
suiker
zout

Dit moet je doen:
Gooi de rijstmeel in een grote kom met een halve theelepel kurkuma, een halve theelepel zout, een halve theelepel suiker en de kokosmelk. Mix dit met een garde tot een dun beslag. Het beslag is nu nog veel te dik maar dit ga je verdunnen met bier! Jawel, bier, daar worden de randjes van de pannenkoeken lekker knapperig van. Ik ontdekte dat in normale pannenkoeken volgens ‘Oma doet het zo’-recepten ook vaak bier gaat, om diezelfde reden. Grappig, wist ik niet. Als je pannenkoekbeslag dun genoeg is, laat je het een halfuur tot een uur afgedekt buiten de koelkast staan. Snijd ondertussen de bosui in ringetjes, de sjalot in kleine blokjes, de rode peper in ministukjes en pers de teentjes knoflook. Ook haal je een paar grote slabladeren van de krop en die spoel je voorzichtig af. Je kunt ook alvast het sausje maken: meng een scheut vissaus met een beetje citroensap, een klein beetje suiker en wat van de rode peper. Zet dat aan de kant en begin met de banh xeo.

Verwarm je allerbeste koekenpan en als ‘ie heet is (niet té want het blijven pannenkoeken) doe je er een scheutje olijfolie in en een klein beetje sjalot en knoflook. Giet er met een pollepel wat van het pannenkoekbeslag bij en zorg dat het de hele bodem van de pan bedekt zodat de pannenkoek dun wordt. In een hoek (haha het is rond) druk je wat garnalen in de pannenkoek. Laat dit goed bakken en draai hem dan héél voorzichtig om. Lastig, maar als je er eenmaal de feeling voor hebt dan lukt het wel. Bak ook de andere kant goed bruin en vouw hem dan in de pan twee keer dubbel zodat het driehoekjes worden, als echte crêpes. Doe dit met al het beslag.

Vul je bord met een bakje van de vissaus, een paar slabladeren, een handje taugé, een beetje bosui en drie pannenkoekjes. Je eet banh xeo door de slabladeren te vullen met van alles wat, ook de pannenkoekjes zijn dus vulling. Het pakketje sla dip je in de saus. Het eten gaat gegarandeerd helemaal mis maar het is ZO lekker en de troep waard.

 

Mijn oordeel: 7.8/10
Oordeel eetgenoot (Milenka): 7.8/10 – “Vet lekker maar vond het wel een beetje moeilijk eten en daarom kon ik er iets minder van genieten, weet je wel. Vond het heel apart, wel lekker!”
Oordeel eetgenoot (Violet): 7.8/10 – “Qua textuur erg lekker gecombineerd met de knapperige sla maar ze waren wel moeilijk te eten op een charmante manier.”
Ik at dit op 14/2/18

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten