Bao buns met pulled jackfruit, zoetzure salade met zilveruitjes en sriracha

IMG_0176

Morning! Wil je je weekend keihard knallend afsluiten? Maak gestoomde broodjes (bao buns dus) met een vulling van pulled jackfruit in ketjapsaus. Fruit ja, jackfruit is perfect te gebruiken om vlees te faken omdat je ‘t goed kunt marineren en de textuur lijkt op echt vlees. Ik had ‘t nog nooit eerder gegeten en gebruikte het nu dus voor het Alfabet van het Vergeten Eten. Ik vulde het broodje verder met een zoetzure salade met zilveruitjes, sesamzaadjes en nog een beetje pittige sriracha. Perfecte combinatie van zout en zuur én zacht en knapperig.

Dit heb je nodig (2p):
1 blik jackfruit* (in brine, niet in siroop!)
6 bao buns*
1 teentje knoflook
komkommer
zilveruitjes
azijn
sojasaus
ketjap
chilipoeder
sriracha
sesamzaadjes
sesamolie (of zonnebloemolie)
verse koriander

* Bao buns en jackfruit kun je bij de meeste toko’s wel kopen. Beiden zijn niet heel duur, mocht je dat misschien denken (voor 10 kleine broodjes betaalde ik volgens mij 2,50 en een blik jackfruit kost rond de 1,50).

Dit moet je doen:
Begin met het maken van de zoetzure salade, zodat die zo lang mogelijk kan intrekken. Dit kun je dus ook prima al een uur of nog langer van tevoren maken! Was de komkommer en haal daar met een kaasschaaf lange plakken vanaf. Leg ze in een kom en giet daar het zuur uit een pot zilveruitjes bij, samen met wat zilveruitjes (of Amsterdamse uitjes, eigenlijk nóg lekkerder). Als je niet genoeg vocht denkt te hebben om alle komkommers te bedekken, kun je er nog wat kale azijn bij gieten. Af en toe even roeren.

Spoel de grote stukken jackfruit in een vergiet goed af en scheur er dan met je vingers sliertjes van, totdat het eruit ziet als echt ‘pulled’ vlees. Zet een grote pan op het vuur en verwarm daar een scheut sesamolie in. Zonnebloemolie kan ook, maar zeker sesam gebruiken als je dat toch hebt! Pers het teentje knoflook hierboven uit en fruit dat een beetje aan. Gooi daarna de pulled jackfruit erbij met een paar scheuten sojasaus, een beetje ketjap en wat chilipoeder. Laat dit op laag vuur rustig in het fruit (dat klinkt ineens vies hè?) trekken en zorg dat het niet aanbrandt. Zet dan nóg een grote pan op het vuur met een laag water. Breng dit aan de kook met daarop je stoommandje. Hierin stoom je de bao buns in een minuut of 5 lekker warm en zacht en kleverig. Leg op de bodem van het mandje wel een stuk bakpapier, anders krijg je die broodjes er nooit meer netjes af. Heb je geen stoommandje zoals ik tot een dag geleden? Met een zeef en wat creatief denken lukt het ook. Hang dan de zeef met bakpapier boven de pan en dek dit af met een deksel. In een klein koekenpannetje rooster je ondertussen de sesamzaadjes.

Vul de bao buns met slierten zure komkommer, wat gekruide jackfruit en zilveruitjes. Top af met sesamzaadjes en srirachasaus. Dat is echt heel heel pittig maar op de een of andere manier vind zelfs ík (#pittigpussy) het hier heel lekker bij. Maar dat moet je zelf maar even aanvoelen. Ook deed ik er nog verse koriander op en dat vond ik het ook een hele goeie touch geven. Die koriander-discussie gaan we niet weer voeren dus ook dát moet je maar lekker zelf weten 🙂

Mijn oordeel: 8,4/10 – Ik vond dit echt zoooo lekker (in tegenstelling tot mijn huisgenoot hieronder haha, die heeft ‘t zelfs laten liggen). Ik vond de jackfruit lekker, ook inderdaad heel goed te kruiden alsof het vlees is, maar ik vond de textuur iets te zacht en prut-achtig en daarom toch een beetje tegenvallen. Ik had misschien iets te erg verwacht dat ‘t precies hetzelfde zou zijn en dat was natuurlijk niet zo. Wel heel close! Het hele broodje met alles erop en eraan vond ik HEERLIJK!
Oordeel eetgenoot (Kelly): onvoldoende – “Hmm… ik vond het broodje wel lekker. Dat ‘vlees’, dat vleesvervanger zeg maar, vond ik echt een beetje vreemd. En ik vond het verder te zuur.”
Ik at dit op 12/6/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten