Bao buns met vega kip, sperziebonen en cashew in Thaise saus

IMG_1270

Morning lieve lezers en lezeressen! Ik ben sinds een paar maanden groot fan van bao buns en iedereen aan wie ik ‘t laat proeven is ook enthousiast. Be prepared voor nog véél meer recepten met die kleffe kadetjes. De laatste keer vulde ik die zachte broodjes met vegetarische kip (die grove stukken nepkip zijn hier júist heel geschikt voor) in een simpele Thaise marinade, lekker veel groente en geroosterde cashewnootjes. Hieronder het recept!

Dit heb je nodig (2p):
6 bao buns
vegetarische kipstukjes
cashewnoten
sla
sperziebonen
verse koriander
sriracha (of andere pittige saus)
vissaus
tamarindepasta
wokolie
azijn
verse gember (1 cm)

Dit moet je doen:
Oh shit nee, did it again: ik at dit drie weken geleden en ben zo stom geweest om alleen een lijstje met ingrediënten te noteren. Geen bereidingswijze, dom. Gelukkig was het niet heel lastig dus komt ‘ie:

Ik koop mijn bao buns altijd bij een toko en eet er dan ongeveer 3 (redelijk kleine broodjes), de rest doe ik in de vriezer. Verwarm een koekenpan op het vuur en rooster de cashewnootjes bruin. Houd ze daarna even apart en giet een scheut wokolie of een andere Aziatisch-achtige of neutrale olie in de pan. Zonnebloemolie, arachideolie of sesamolie zijn dus ook prima. Gooi hier een theelepeltje tamarindepasta bij en een scheut vissaus. Tamarindepasta is een zurige vruchtenpasta (volgens mij is het een soort dadel) die echt een suuuuperlekkere smaak geeft aan gerechten. Ik gebruikte ‘t ook in deze pad thai!

Verwarm dit even en gooi daarna de vegetarische kipstukjes erbij. Als je echte kip gebruikt zou ik die vóór de sausjes al even rondom aanbakken. De vegetarische kip hoef je niet echt te garen, gewoon zorgen dat de smaken lekker intrekken. Om het wat frisser te maken, rasp je er een stukje verse gember boven en ook giet je er een scheut azijn bij. Proef af en toe even of je het zo lekker genoeg vindt of dat er van iets wat meer bij moet. Laat de nepkip op laag vuur even pruttelen en kook ondertussen de sperzieboontjes gaar in een andere pan. Tip: koop sperziebonen uit de diepvries, die zijn gedopt, gesneden én vaak goedkoper dan de verse.

Op diezelfde pan zet je een stoommandje met daarin een stukje bakpapier. Hier stoom je de bao buns in ongeveer 5-10 minuten warm en zacht in. Als je geen stoommandje hebt kun je ook een zeef in de pan hangen met bovenop een pannendeksel. Spoel de sla goed af. Vul de bao buns met sla, sperziebonen en stukjes kip. Top af met cashewnootjes, lekker veel verse koriander en als je van pittig houdt met nog een beetje srirachasaus.

 

Mijn oordeel: 8,2/10
Oordeel eetgenoot (Joran): 8,3/10 – “ZOOOOOO lekker!”
Ik at dit op 7/8/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

1 Reactie

  1. Hester

    Oooh goeie! Nog steeds een beetje huiverig voor de bao buns maar ben wel altijd heel enthousiast over wat je erin stopt!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten