Beau’s januari 2022 #1: spuitje, spruitjes en schaatsen

10 jan 2022 | Leven

Alweer? Ja, alweer! Als je mijn vorige dagboek (van december) braaf tot de laatste zin hebt gelezen, dan wist je al dat mijn dagboeken vanaf nu weer wekelijks komen. In ieder geval deze maand – als experiment. En ik dacht: als ik toch oude tradities afstof, pak ik ook die fijne alliteraties in de titel weer op. Hieronder lees je over de eerste week van januari die voor mij in het teken stond van spruitjes, een spuitje en schaatsen. En meer. Natuurlijk. Lees mee! 🙂

Zaterdag 1 januari + zondag 2 januari

Nou eerlijk? Ik had het jaar niet beter kunnen beginnen! Ik had géén kater (wat echt een wonder is want van een glas appelsap ga ik al steigeren en ik had toch echt wel meer gedronken dan dat) en het opruimen was zo gedaan. Sterker nog: ik maakte er maar meteen een voorjaarsschoonmaak van. Nog fijner was dat we de deur niet uit hoefden voor een lekkere brunch met twee vrienden die bleven slapen. Ik mocht een gratis bestelling plaatsen bij Flink en dit leek me daar het ideale moment voor!

Verder begon ik met seizoen 2 van Emily In Paris en ik vond ‘m werkelijk tenenkrommend. Seizoen 1 was nou al niet echt een cultureel hoogtepunt, maar dít seizoen. Godallemachtig wat een slechte serie is dit toch. En tóch genoot ik ervan want deze slappe hap is precies wat je nodig hebt op 1 januari. ’s Avonds aten we de overgebleven hapjes van de avond ervoor.

Die zondag was ik vastberaden om lekker uitgebreid te gaan koken. Voor en tijdens de feestdagen had ik daar precies 0,0 zin in maar het is januari en ik voel ‘m weer. Ik heb dat elk jaar. Ga maar eens na, hoe vaak heb je kerstrecepten op mijn website zien verschijnen? Alleen twee jaar geleden een paar, maar dat moest toen wel uit m’n tenen komen. Juist omdat de druk om echt iets lekkers en origineels te maken zo hoog is, heb ik er geen zin meer in. En dat is ook prima, want wij genoten dit jaar bijvoorbeeld gewoon van een borrelplank XL. Maar goed, deze zondag 2 januari begon ik dus met een bezoek aan de AH. Heen met lege kratten bier, terug met…

… allemaal ingrediënten voor coq au vin blanc en stoofpeertjes in champagne. Dat klinkt vrij willekeurig maar er zit logica in: er lagen een paar aangebroken flessen witte wijn en champagne in de koelkast en die wilde ik een waardige bestemming geven. Op Insta vroeg ik volgers om recepten om dat in te verwerken en daar kwamen die twee dus uit. Nou, let’s go!

De coq au vin blanc stond urenlang lekker te pruttelen terwijl ik podcasts luisterde en in de keuken stond te prutsen. Het resultaat: boterzachte kip in een zilte, vettige saus. Erbij maakte ik geroosterde spruitjes want die had ik nog liggen (kijk die stronk, mooi hè?). Ik maakte trouwens voor het eerst iets met fond en ik had géén idee dat dat zo’n goor gelei-ig spul was. Maar eerlijk is eerlijk: het maakte de coq au vin wel supergoed. Het recept vind je hier!

De stoofpeertjes maakte ik klaar in champagne, een beetje suiker en vanille (meer niet!) en die smaakten ook héél goed. Ik gebruikte dit recept! Tijdens het koken maakte ik trouwens ook mijn kantoor klaar zodat ik er na de vakantie kon gaan werken. Mijn moeder had een doos vol oude troep bij me gedumpt, waaronder een map met oude werkstukken. Hier eentje over chocola, waarvan ik me kan herinneren dat ik het héél leuk vond om ‘m te schrijven. Dit was trouwens in 2006 of 2007, toen ik 10/11 was. Heel informatief, dankjewel Beau.

Maandag 3 januari + dinsdag 4 januari

Die maandag begon het werkleven weer. Daar had ik eigenlijk helemáál nog geen zin in dus ik dacht: we starten rustig op. Maar toen bleken ál mijn collega’s uit te vallen en was het toch ineens weer druk. Deze maandag had wel nog een leuk lichtpuntje: ik had de maandagmiddag voor ‘mezelf’, voor Keukenmeid. Dit jaar werk ik iets minder uur in loondienst zodat ik meer tijd heb voor Keukenmeid. Het scheelt maar vier uurtjes maar het voelt als zeeën van tijd! Heel fijn!

Op de foto zie je trouwens een sneu maar fijn plekje. De bank die we eind november bestelden, is er nog niet en pas dan gaan we ook een salontafel, nieuwe kussens en een kleed kopen. Ik denk dat we wel een beetje ‘dat rare lege huis’ zijn in de buurt, hahaha.

Dinsdag was weer een gewone werkdag. ’s Avonds maakte ik boven verwachting lekkere pasta met een romige broccolisaus. Ik deelde het recept op Insta en die ging door het dák (= vaak opgeslagen)! Ook maakte ik panna cotta van deze witte chocolademelk. Zo lekker zoet, love it.

Woensdag 5 januari + donderdag 6 januari

De woensdag begon ik zoals je eigenlijk echtttt niet moet doen. Namelijk met een kop koffie voor de tv. Maar ik had ff zo’n zin om Married At First Sight af te kijken, wat is dat toch een héérlijk programma. Daarna had ik twee meetings achter elkaar en vervolgens een superfijne productieve werkdag. Kijk, zo begin je het jaar wel lekker. Deze caprese (+ een broodje buiten beeld) was mijn lunch.

Donderdag maakte ik weer een wandeling. Ik vind het toch knap dat ik dat weer netjes iedere dag doe, want de routes in mijn nieuwe wijk zijn nou niet echt enerverend. In de stad was altijd wat te zien, hier haal je de vreugde toch uit een ‘goedemorgen’ naar de buren die hun kinderen in de bakfiets tillen. Nee even zonder dollen: wandelen was in de stad leuker, thuiskomen is hier tig keer fijner.

In ons kleurenpaleis. Het hilarische is dat we in theorie allebei van netjes wit met zwarte details houden, maar tijdens de verhuizing bestelden we de ene na de andere pot gekleurde verf. De keuken is knaloranje, mijn kantoor geel, de badkamer en wc donkergroen, de slaapkamer blauw en Jorans kantoor is een soort bruin-paarsig. En juist met dat rustige hout, zwart en wit vind ik dat héél leuk. Het huis kan absoluut nog wat opsmuk en gezelligheid gebruiken, maar die kleurtjes doen al zoveel.

Na mijn werkdag ontdekte ik dat onze oven een stoomfunctie heeft. Daar had ik nog nooit iets mee gedaan maar ik zag wel dat de oude bewoners deze stoommand hadden achtergelaten voor ons. Hadden ze zelf ook nog nooit gebruikt, blijkbaar. Ik vond rijst stomen altijd een tikkie overdreven maar ik moet toegeven dat ’t er wel bijzonder lekker fluffy van werd. Die hou ik erin.

Vrijdag 7 januari + zaterdag 8 januari

Vrijdagochtend begon ik met een grote wandeling en eenmaal thuis dook ik weer achter mijn laptop. Het was een monsterklus waar ik totaal geen zin in had, maar ik tikte die ochtend toch bijna helemaal nieuwe teksten voor op deze pagina over mijn werk als tekstschrijver. Ik ben nog niet helemaal tevreden (over de pakketomschrijvingen vooral) en ik wil nog logo’s en meer reviews toevoegen, maar voor nu hartstikke leuk toch? Ik zat er lekker in en werkte tot het buiten al helemaal donker was, daarna reed ik naar mijn ouders in Berkel. Mijn moeder stelde eerder die dag voor om sushi te maken en toevallig kon iedereen die avond aanschuiven. Heel gezellig! Ik bleef daar slapen en ging zaterdag op m’n gemak weer terug naar Utrecht.

Daar sleurde ik Joran van de bank om samen ein-de-lijk de spiegel op te hangen die al weken in de gang stond. Simpel ding van Ikea, maar ik vind ‘m mooi staan in de hal!

’s Middags hadden we nog meer leuke plannen! Ik had namelijk gespot dat er een ijsbaan geopend was in Utrecht, bij de Kartfabrique. Waarom dit wel mocht? Géén idee. Het was ook een surrealistisch beeld: gezelligheid, iets te doen en vooral drúkte. En dat terwijl we netjes een tijdslot hadden gereserveerd – daar was niks van te merken. Het was superleuk om even buitenshuis iets geks te doen maar na een krap uurtje hielden we het ook weer voor gezien. Het is op deze foto niet goed in beeld maar het was véél te druk om een beetje fatsoenlijk rondjes te kunnen schaatsen. Maar goed, we waren er weer ff uit en da’s leuk.

’s Avonds maakten we zelf pizza’s en paste ik kleding die ik had besteld bij Monki. Ik had een hoop verwachtingen maar… nou ja, je ziet het wel hè? Alles was TOTAAL oversized. En ik vind dat leuk maar er zijn grenzen. Uiteindelijk heb ik twee truien en één shirt gehouden, verder gaat alles weer terug. Stom!

Zondag 9 januari

Een zondag met een wekker want het was tijd om mijn boosterprik te halen! Het ging gelukkig ook dit keer allemaal goed. Ik werd voor de zekerheid wel weer liggend geprikt maar daarna stond ik meteen op en ging alles perfect, dus dat is 100% vooruitgang (haha). Volgende inenting (die hopelijk niet voor C is want pfff…) kan ik misschien wel gewoon met de normale mensen meedoen. Ik kan het. Ik kan het. Ik kan het.

Ik was rond half 10 alweer thuis dus ik had nog een heeeerlijke dag voor de boeg. Ik keek languit tv, wandelde in het zonnetje door de wijk met Joran en ’s avonds bestelden we burgers bij Meneer Smakers. Ook werkte ik nog een paar uur aan blogs. Ook dát gaat weer lekker, is dat je al opgevallen? Ik zei het al: ik voelde me deze week TOP en hopelijk skip ik die winterdip gewoon helemaal :thumbs:

Tot volgende week! <3

Dit vind je ook leuk!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten