Beau’s week 194 en 195: Chique in De Watertoren en mijn eerste persevent

25 okt 2018 | Leven

tbd194195.15

Jongens, jongens, wat heb ik een leuke weken gehad. Ik studeerde me helemaal te pletter (dat is minder leuk, het einde is nog niet in zicht), verwelkomde een achterneefje, nam feestelijk afscheid van een vriendin die nu de hele wereld over reist, ik at ik een chique, goed restaurant waar ik een héérlijke avond heb gehad én ik werd voor het eerst uitgenodigd voor een gaaf event bij bioboeren in België. Klik op ‘lees meer’ voor dit XXL fotodagboek!

tbd194195.1

Links: Ik kan het me al bijna niet meer voorstellen maar 2 weken gelden was ik nog een weekendje in Griekenland. Die maandagochtend vloog ik terug. Wat is Nederland toch mooi, hoe kun je het daar mee oneens zijn?
Midden: ‘s Avonds kwam Joran eten en ik maakte deze Indiase dahl curry voor ons, met linzen, zoete aardappel en spinazie. Hier het recept. Daarna keken we Zondag met Lubach terug.
Rechts: Dinsdagochtend had ik meet weel volle bak college van 9 tot 1. Deze docent gaat het liefst in één keer door, ben ik het niet helemaal mee eens. ‘s Middags zat ik met studiegenoten in de bieb voor een verschrikkelijke stomme opdracht. Als avondeten maakte ik tomaten uit de oven met feta, pita’s en citroenyoghurt. Heel lekker, klik hier.

tbd194195.2

Links: Woensdagochtend viel ik een paar uur in bij werk en daarna ging ik door naar college. ‘s Middags een veel te lange meeting met mijn onderzoeksgroepje waar we geen hol uitvoerden omdat we allemaal inspiratieloos en moe waren. Daarna ging ik supersnel naar huis om mijn was te halen, om die vervolgens aan de andere kant van Utrecht in de wasmachine te gooien omdat die van ons kapot was. Bij Pascale dus, en daar at ik ook. De laatste stop van die dag was bij Joran thuis waar ik ook nog even verder moest werken aan een opdracht. Ik was niet happy vandaag.
Midden: Donderdag had ik een korte meeting en daarna nog les. We waren wat eerder klaar dan gepland en toen besloot ik meteen naar de sportschool te gaan. Ik heb een uur lang cardio gedaan en was daarna nog steeds vól energie. Even een reminder voor mezelf: tijd maken voor sporten. Het voelt zo lekker.
Rechts: Als avondeten maakte ik weer eens shakshuka! Met zoete aardappel, wortel en feta.

tbd194195.3

Links: Vrijdag ging ik iets héél gaafs doen: ik mocht me met een perstour van Love My Salad naar bioboeren in België. Een tijdje geleden kreeg ik daar een uitnodiging voor en het leek me natuurlijk supervet, geen idee wat ik moest verwachten. Het was echt een hele leuke dag met superveel gezellige bloggers en we zijn ook écht verwend. De dag begon met een heerlijk ontbijtje in een privébus en daarna bezochten we een paar boeren. Dit is boer Johan bij zijn prei.
Midden: Tussen de middag hadden we een lekkere lunch bij Le Pain Quotidien en daar kregen we meer info over bio en duurzaam eten.
Links: De hele dag moesten we in groepjes ingrediënten voor onze kookopdracht ‘s avonds verzamelen bij de boeren en in een biologische winkel. Stel je Masterchef-praktijken voor, zoiets. En er was een cameraman én een fotograaf mee, whaaat.

tbd194195.4

Voor het avondeten gingen we in een vet mooi kasteel/hotel aan de slag in de keuken. We maakten in kleine groepjes wat voorgerechten klaar en ook professionele koks maakten een paar gerechten.

tbd194195.5

Misschien interesseert dit je totáál niet maar ik vind het zelf heel leuk om bij anderen te zien voor inspiratie. Dus, van links boven naar rechtsonder was dit:
1 – ceviche van zeebaars met aubergine (om te proeven, was een nieuw soort aubergine.) De ceviche was echt heeerlijk én nu weet ik dat mijn zelfgemaakte ceviche ook top was, deze was door een professionele chef gemaakt namelijk 😉
2 – prei met courgette, chips, notencrumble en veel meer
3 – tomatensalade die ik niet heb geproefd (want er was zo veel eten, dan moet je keuzes maken hè)
4 – krokante boerenkool met gekarameliseerde appel, Parmezaanse kaas, knoflookcroutons en jus van boerenkool. Ik heb meegewerkt aan dit gerecht!
5 – dit was het hoofdgerecht (volgorde klopt niet), namelijk een heerlijke vis (volgens mij was het heilbot?) met aardappelpuree met mosterd en koolrabi. Heel lekker!
6 – pompoensoep met kikkererwten
7 – brood met paprika en soort pesto-dip
8 – tabouleh salade
9 – biet en gnocchi met hollandaise gemaakt van mais
10 – toetje met wortels in balsamico, walnotentaart en yoghurt-iets

tbd194195.6

Links: Het was een hele leuke dag, thanks! Na een lange terugreis waren we rond middernacht weer in Rotterdam en daar ging ik meteen door naar het afscheidsfeestje van Nienke. Die zit inmiddels al ruim een week op een ander continent zonder plannen (behalve het plan om nog lang niet naar huis te komen).
Midden: Zaterdagochtend sliep ik uit en daarna ging ik op kraamvisite bij mijn neef en zijn vriendin. Spoedbezoek van twee minuten want het kwam (ons) eigenlijk niet zo uit maar ik moest even kijken. Zo lief ♥ Daarna ging ik naar Maudy voor een theetje in de tuin.
Rechts: Later bracht zij me ook naar de trein. Ik ging met drie tassen vol (eten en kleding) terug naar Utrecht.

tbd194195.7

Links: ‘s Avonds ging ik aan de slag met lavendel voor het Project van het Vergeten Eten. Dat project heb ik ooit zelf bedacht hoor, niks formeels. Het is wel leuk om te vermelden dat dit dus heel lekker was! Hier het recept.
Midden: Zondagochtend werkte ik een paar uur en daarna studeerde ik heel veel. In een van mijn teksten vond ik “het woord ‘meid’ kon je zestig jaar geleden in Nederland niet gebruiken. Dat was niet netjes.”. Oh oeps, wist ik niet.
Rechts: Als lunch maakte ik iets met restjes en dat was een mega succes: een plaattaart van bladerdeeg met aubergine, feta, honing en sesam.

tbd194195.8

Links: ‘s Middags ging ik op een terrasje zitten in de buurt met Ilona. Het was nog zo lekker buiten! Als avondeten gooiden we er snel een pizza in.
Midden: Woensdag werkte ik, ging ik naar school en daarna ging ik weer verder aan de studie. Sorry, spannender kan ik ‘t niet maken.
Rechts: Dinsdagochtend had ik les en daarna ging ik meteen door naar een meeting met datzelfde onderzoeksgroepje. Die chocokruidnoten maken het telkens toch weer wat draaglijker.

tbd194195.9

Links: Die avond had ik zin in een experiment. Of eigenlijk wist ik wel dat het geweldig ging worden, kon niet anders. Ik maakte een boerenkoolstamppot met mosterdjus en bitterballen.
Midden: Dit dus! Helaas mislukte de stamppot deze avond maar inmiddels heb ik ‘m alweer twee keer gegeten en het perfecte recept is gisteren online gekomen. Die vind je hier! Klinkt misschien als een gore combi maar geloof me maar als ik zeg dat ‘t heerlijk is. Dat krokante en kruidige past heel goed bij de toch wat vlakke boerenkool.
Rechts: Wat ik woensdag deed, kan ik me niet precies herinneren maar er is een hele grote kans dat ik de hele dag in de bieb zat. Ik had heel veel zin in een sushibowl, was al een tijdje geleden, dus ik maakte er eentje. Was héél geslaagd en vet simpel. Dit recept komt snel online!

tbd194195.10

Links: Ik was ‘s avonds weer hard bezig aan een opdracht voor school maar toen zette een huisgenoot een fles wijn op tafel en klapte ik mijn laptop toch maar dicht. Was even genoeg geweest. Let’s talk.
Midden: Donderdag was zo’n zelfde studiedag. Volgens mij ging ik ook nog even sporten en daarna maakte ik chicken tonight uit een pot. Zorgde voor wat commotie op Instagram (“gadverdamme, ik krijg hier kotsneigingen van”) maar dat had ik weer eens zin in. Hier het recept.
Rechts: ‘s Avonds ging ik wat leuks doen! Een drankje in de stad, met Joran. We zaten bij De Dikke Dries (de nieuwe, volgens mij) en konden zelfs nog een hele tijd buiten zitten. Zo koud is/was het nog niet.

tbd194195.11

Links: Vrijdag zat ik weer met mijn groep op onze – ondertussen – vaste plek. Daar studeerden we voor een komend tentamen maar toen we nog maar met zijn tweeën overbleven, waren we er snel klaar mee. Rond 2u liep ik met Emma met koffie naar de stad om daarna soepel over te stappen naar wijn bij Lefebvre. Top plek, vol in de zon!
Midden: Het was echt zó gezellig en ook heel erg nodig!
Rechts: Lichtelijk aangeschoten haalde ik twee pita gyros (een voor mij, een voor Ilona)  bij een Griek in de buurt maar dat was de grootste deceptie ever. Er zat geen patat op, geen tomaat en vooral heel veel ui en kool. Ik ben geen Griek maar ik heb heel wat pita’s getest om te kunnen concluderen dat dit niet ok is. De rest van de avond keken we een docu over horrorfilms + een horrorfilm waar ik eens niet van in mijn broek scheet. Het was meer kunst!

tbd194195.12

Links: De zaterdag begon ik fris en fruitig met een ontbijtje en een bezoekje aan de sportschool. Ik was daar een van de eersten. Leven op een rijtje hoor. Verder leerde ik weer veel.
Midden: Tijdens de lunch keek ik Extreme Couponing. Ooooh wat kan ik genieten van die hysterie en dan vooral van de kassamevrouw die na het afrekenen altijd quasi-nonchalant vraagt ‘do you have any coupons?’.
Rechts: ‘s Middags was mijn concentratie ver te zoeken maar ik had wel veel aandacht voor een gelikte make-up look. Ben er nooit zo’n ster in maar het zat heel netjes! Daarna zocht ik een leuke outfit uit …

tbd194195.13

… wanttt ik ging eindelijk naar De Watertoren! Hier heb ik (zonder grappen) al zeven maanden geleden een tafeltje gereserveerd en nu was ‘t eindelijk zover! Joran en ik hadden niets te vieren ofzo, ik wilde er gewoon heel graag eens heen. We hebben zo’n heerlijke, mooie en gezellige avond gehad! De locatie is zo vet en het eten fantastisch lekker. Ik had nog nooit zoiets meegemaakt (dus misschien ben ik niet helemaal degene om hier iets van te vinden) maar het was echt heel gaaf. Voor de foto’s weer hetzelfde verhaal, van linksboven naar (bijna) rechtsonder:
1 – hapje: soort soesje met pindacrème, nori en nog wat
2 – hapje: crackertje met babi pangang, rettich en nog meer dingen die ik niet meer weet
3 – vooraf voor mij: zalm met rivierkreeftjes, huttenkase, dragon en schuim van lavas
4 – vooraf voor Joran: kalf met blauwe bes, bieten, geitenyoghurt en nog wat zuurs
5 – vooraf 2: zoete aardappel, paling, pruimenwijn, heel veel andere gekke dingen en een umami-sause. Dit was denk ik mijn favoriet, zó lekker!
6 – vooraf 3: pulled iberico in een springroll, gamba, buikspek, schuim van ginger ale en koolrabi-olie
7 – vooraf chef’s special: heilbot, inktvis met inkt (echt), iets met bloemkool en mosselen. Dit was niet helemaal mijn ding maar nog steeds wel lekker!
8 – hoofdgerecht voor Joran: entrecote met perzik, augurk, polenta, wortel en hollandaise van lavendel. Zo gek was ik dus niet met mijn lavendel, haha!
9 – hoofdgerecht voor mij: snoekbaars met appelstroop, zuurkool, krokante aardpeer, krieltjes en rivierkreeftjes
10 – prédessert: crème van Baileys, crumble van mariakoekjes, fruitijs (volgens mij framboos) en geen idee meer wat allemaal
11 – dessert: meringue met zwarte peper, frambozen, rabarber, viool, iets flubberigs waar ik geen fan van ben en witte chocolade gekoeld in stikstof.

tbd194195.14

Links: Maar verschil moet er wezen natuurlijk: als brunch op zondag hadden we pannenkoeken in het goorste studentenhuis ooit.
Rechts: Verder zat ik weer met mijn neus in de boeken en ‘s avonds maakte ik die heerlijke stamppot met bitterballen weer.

Dit vind je ook leuk!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten