9x de beste podcasts in 2022 (allemaal Nederlandse tips!)

10 jan 2022 | Leven

beste podcasts 2021

Het is tijd voor… de 3e editie podcasttips! In 2020 en 2021 tipte ik je al een hele waslijst vol hilarische, ontroerende of intrigerende podcasts, maar ik heb je er nog méér dan genoeg aan te raden. Sterker nog: tijdens die eeuwige lockdownwandelingen heb ik er alleen maar meer gedownload en getest. Dit zijn de 9 beste podcasts die je in 2022 eens moet uitproberen!

9x de beste podcasts (die je in 2022 zeker moet luisteren!)

Als ik dit rijtje zo voor me zie, denk ik echt: waar heb ik in godsnaam de tijd vandaan gehaald om wéér zoveel podcasts te proberen? Dat is úren en uuuuren luisterwerk. Maar ik doe het graag <3 Om jou de flaters te besparen, zet ik hieronder de 9 beste podcasts op een rijtje die in 2022 absoluut het luisteren waard zijn.

 

1. Kleine Meisjes Worden Groot

Lotta en Daphne zijn de hosts van deze podcast die inmiddels een klein jaar bestaat. Elke week bespreken ze een onderwerp waar je ‘mee te maken krijgt tijdens het worden van een volwassen vrouw’. Denk aan daten (en hoe je red flags herkent), op jezelf gaan wonen en over het belang van naar de psycholoog gaan. Leuk: ze uploaden vaak, zijn lekker open en bespreken herkenbare onderwerpen voor twintigers. Minder: de afleveringen duren vrij kort (15-20 minuten) waardoor de echte diepgang net mist. Ik vind deze podcast geen doordenkertje, gewoon een simpel snackie voor tussendoor. Ook lekker!

 

2. Poespas de Podcast

Deze podcast kan ik het best omschrijven als de vrouwelijke versie van Man Man Man de Podcast. En die kent natuurlijk iedereen. Poespas zit fijn professioneel in elkaar (leuke intro, goed concept) maar is inhoudelijk gelukkig helemaal geen strakke productie en binnen de lijntjes. De drie meiden stippen onderwerpen als geld, jeugd en verdriet aan en bespreken samen hoe zij daarover denken. Inclusief wijn + veel gelach. Het voelt echt alsof je bij ze aan de keukentafel zit. Ik heb vaak de drang om ook in te haken op een gesprek, totdat ik ineens bedenk dat ik toch echt alleen van de ontvangende partij ben.

 

3. Taalnatie

Een hele recente ontdekking maar zekerrr een blijvertje! In superkorte fragmenten gaat Taalnatie aan de haal met de pijnlijkste taalfouten van de Nederlandse taal. In iedere sketch is de presentator als het ware een docent voor een klas ongeïnteresseerde pubers in een poging taalverloedering tegen te gaan. Want, zo zeggen ze, de taal wordt verpest, maar de Taalnatie redt. In een paar minuten leer je daadwerkelijk iets bij, ook leuk! En bijzonder handig voor mij, als tekstschrijver.

 

4. Moordcast

Dít is de allerbeste podcast tijdens het schoonmaken of koken. Als ik zie dat er een nieuwe aflevering is, bewaar ik ‘m tot het weekend. Niet alleen omdat ik een schijterd ben en dan niet alleen thuis ben, maar vooral omdat zo’n verhalende podcast me héérlijk door het huishouden heen helpt. De hosts van deze podcast zijn Dionne Slagter (bekend van YouTube) en haar broer Henrik. Samen bespreken ze iedere week een spraakmakende waargebeurde moordzaak. Van begin (meestal de jeugd van de dader/slachtoffer) tot eind (de strafzaak). Ik ben totaal geen crime junkie (ik zei het je al: ik ben een watje) en al deze moordzaken zijn dus totaal nieuw voor me. Extra spannend dus.

 

5. De Verbouwing

Leonie (bekend van Gewoon Wat Een Studentje ’s Avonds Eet) en haar vriend Jan kochten vorige zomer een bouwval en vertellen in deze podcasts over het proces. Over hoe ze verliefd werden op de woning, hoe ze de hypotheek gefixt kregen, aannemers vonden, dat soort dingen. Maar ook over het eens worden over interieurkeuzes en verduurzaming. Wij kochten ons huis ongeveer rond dezelfde periode en hoewel dat totáál geen klushuis is, vind ik het toch heel erg leuk om daar wat van mee te krijgen. Een droom zou ik het niet noemen maar, ja, als ik het zo hoor heeft een huis verbouwen ook wel wat hoor…

 

6. Eetgeheimen

Miljuschka (je weet wel, die van al dat lekkere eten…) praat in deze podcast iedere aflevering met een BN’er over eten. Geen ‘wat is je lievelingseten?’, maar echt meer de diepte in. Over wat ze als kind vaak voorgeschoteld kregen, over (slechte) eetgewoonten en welk gerecht hun signature dish is, bijvoorbeeld. Heel leuk om die bekende Nederlanders eens zo uitgebreid over eten te horen praten, ze komen namelijk láng niet allemaal uit het food-wereldje. De leukste afleveringen vond ik die met Monica Geuze, Bibi Breijman en Eva Jinek!

 

7. De Tumor Tapes

Een hele andere podcast dan de rest in dit rijtje, maar zeker eentje die er thuishoort. De Tumor Tapes is een podcast van BNNVARA, gemaakt door Susan en haar vriend Lex Uiting. Susan ontdekte na een uitstrijkje bij de huisarts dat ze baarmoederhalskanker had. In 5 afleveringen vertellen ze over de stappen die ze samen hebben doorlopen om uiteindelijk weer kankervrij te zijn. Heel heftig, zeker omdat je ook real time spraakmemo’s van ze hoort. Geen podcast waar je vrolijk van wordt, dan weet je dat wel alvast ff.

 

8. Fomofiel

Oké oké, of deze echt in het rijtje met de beste podcasts voor 2022 hoort, valt te betwijfelen. De laatste aflevering van deze gezellige podcast kwam namelijk in mei 2021 online. Maar je kunt ook nu nog prima genieten van de twee seizoenen op Spotify. De afleveringen zijn lekker luchtig en zitten bomvol grappige rubrieken en gasten. Ben je een beetje thuis op het internet? Dan ken je Lot Mulder (van @dehaarclipvanmarieclaire), Milou Deelen en Snackspert bijvoorbeeld sowieso. Samen praten ze over alles waar je als jongere FOMO (fear of missing out) voor kan hebben. Dingen als foodhypes, liefdes en festivals. Misschien wel extra relevant nu?

 

9. De Schaduw van Dutroux

Last but not least: De Schaduw van Dutroux. Een podcast over deze nachtmerrie van ’n vent. Het was vorig jaar precies 25 jaar na de gruwelijke ontvoeringen van een aantal Belgische meisjes. In deze podcast gaat het niet alleen over hoe deze zaak ook alweer in elkaar zat, maar ook over de verhalen van de slachtoffers en het trauma dat het achter heeft gelaten in België. In de beschrijving staat: ‘Door de ogen van verschillende generaties ontdekken we hoe diep de sporen die de zaak heeft nagelaten nog altijd zijn.’ De eerste paar afleveringen van deze podcast luister je op Spotify, maar de rest staat alleen in de NRC audio app (die overigens ook gratis is).

 

Wat vind jij de beste podcasts om te luisteren in 2022?

Alle podcasttips nog even snel bij elkaar: Kleine Meisjes Worden Groot, Poespas de Podcast, Taalnatie, Moordcast, De Verbouwing, Eetgeheimen, De Tumor Tapes, Fomofiel en De Schaduw van Dutroux. Oftewel: je hebt weer genoeg te luisteren. Maar andersom krijg ik natuurlijk ook héél graag jouw ultieme podcasttips! Laat ze hieronder achter of stuur me een berichtje via Insta!

 

Heb je deze 7 beste podcasts van 2021 al geluisterd? En deze 10 pareltjes van 2020?

 

Dit vind je ook leuk!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten