11x beste podcasts in 2023 (Nederlands en op Spotify)

14 jan 2023 | Leven

Nieuw jaar, nieuw lijstje met de beste podcasts! Deze 11 goede podcasts zijn stuk voor stuk het luisteren waard in 2023. Ik vraag me soms ook af waar ik de tíjd vandaan haal om zoveel podcasts te luisteren. Nou ja, eigenlijk weet ik het wel: tijdens het koken, wandelen, schoonmaken en zelfs als ik op de wc zit (ha, ja echt…) klinken de meest boeiende en hilarische verhalen door mijn draadloze oortjes. Heerlijk. Ik tip je mijn 11 favorieten voor dit jaar!

11x de beste podcasts om in 2023 te luisteren

De 11 beste podcasts in dit rijtje zijn allemaal gratis te beluisteren op Spotify. Ik heb inmiddels ook een Podimo-abonnement voor de podcasts die zijn overgestapt naar dit betaalde platform, maar de volgende podcasts zijn (op moment van schrijven) voor iedereen toegankelijk!

1. Schaamteloos Randstedelijk

Mijn nieuwste ontdekking, maar zeker een waarvan ik na de intro al wist: volgen die handel. Schaamteloos Randstedelijk gaat over jonge Randstedelingen en de situaties en dilemma’s waar zij mee te maken hebben. Havercappu’s en vliegschaamte, maar ook de nieuwste tech willen hebben en flitsbezorgers laten komen. Deze podcast is naar mijn smaak soms nét iets Amsterdam-minded maar als geboren Randstedeling (die nu als import-Utrechter de buurt ff flink aan het gentrificeren is) kan ik me er zeker in herkennen. Confronterend en boeiend.

2. De Mediameiden

Iedere dinsdag luister ik naar de nieuwste aflevering van De Mediameiden. Dit vind ik op het moment van schrijven (januari 2023) sowieso de beste podcast in dit rijtje. En ik vermoed dat ‘ie die positie nog wel even aanhoudt. Deze podcast heeft een totaal oppervlakkig thema (namelijk: BN’ers en wat zij meemaken) maar gaat ook precies vaak genoeg de diepte in over onderwerpen die media raken. Het DWDD-fiasco bijvoorbeeld, waar één van de hosts haar eigen ervaringen over deelde. De afleveringen druipen van de ironie en zijn vlijmscherp.

3. Eefke, in rook opgegaan

Een ander soort podcast, namelijk over een waargebeurde vermissingszaak uit 1983. De 25-jarige Eefke uit Wezep verdween dat jaar plotseling en veertig jaar later is er nog steeds geen verklaring of dader (als daar überhaupt al sprake van is). In deze podcast (die voluit dus ‘Eefke, in rook opgegaan‘ heet) duiken twee journalisten in de zaak. Ze spreken oude kennissen van Eefke en proberen te ontdekken wat er met haar is gebeurd. Iedere aflevering heeft een ander thema, zoals het dagboek van Eefke, de verschillende scenario’s en een verdwenen dossier. Heel interessant!

4. Reality Check

Dit is GENIETEN. Reality tv kijken is één ding, maar als je de gênante tv-momenten en escapades met niemand kunt nabespreken, ben je nergens. Reality Check vult die leegte. Iedere zoveel weken volgen ze één programma heel trouw, om de nieuwste aflevering iedere week uitgebreid te behandelen in een podcastaflevering. Daarnaast bespreken ze ook andere spraakmakende reality-momenten en nieuwtjes. Afgelopen zomer praatten ze bijvoorbeeld iedere dag (ja, echt) over de nieuwste aflevering van B&B Vol Liefde. Wat een topzomer was dat. In 2023 bespreken ze (waarschijnlijk) in ieder geval Married At First Sight, Echte meisjes in de jungle, Prince Charming en B&B Vol Liefde.

5. Geuze en Gorgels

De kans is héél groot dat je Geuze en Gorgels al kent, want volgens mij staat ‘ie zo’n beetje permanent in de top 10 van Nederland. De onderwerpen die ze aansnijden zijn altijd heel willekeurig (op basis van een vraag van een luisteraar) en de afleveringen zijn gewoon gevuld met wat anekdotes en grapjes heen en weer. Ik kan het wel waarderen, ik vind die twee zo hilarisch samen. Vooral Monica Geuze, leuke meid is dat.

6. Vrouwmibo

Vrouwmibo komt – hoe kan het ook anders – iedere vrijdagmiddag met een nieuwe aflevering. De thema’s zijn herkenbaar (het wonen met huisgenoten, herinneringen aan de middelbare school, vakanties, bijbaantjes – dat soort dingen) en worden lekker luchtig besproken. Het zouden mijn vriendinnen kunnen zijn, zo voelt het. Goeie humor, leuke rubrieken. (Fun fact: ik was ooit op wintersport ‘met’ Sophie, haha.)

7. #METZNALLEN De Podcast

In deze vrolijke podcast gaat host Gwen van Poorten iedere week in gesprek met een BN’er. En die gesprekken gaan dan echt over van alles. Van het spraakmakende boek van Lale Gül tot het aanbrengen van structuur in je werk volgens Cynthia Schultz. Van de paniekaanvallen van Nina Warink tot de inburgering van Joey Jaq. Ik ben niet áltijd in de stemming voor de drukke en enthousiaste Gwen, maar dat is tegelijkertijd ook de charme van #METZNALLEN De Podcast. Wat ze doet, doet ze goed.

8. De Stijn, Tobi en Jeppe Show

Dit is – denk ik – de nieuwste in dit rijtje. Niet de minste, want de drie hosts van De Stijn, Tobi en Jeppe Show hebben ook buiten de podcaststudio al naam gemaakt. Je kunt ze kennen van de hilarische programma’s Streetlab en de Fomoshow. Kan ik wel van genieten. In deze podcast bespreken ze iedere week één thema aan de hand van rubrieken die ieder van hen liggen: trends, culinair en een spirituele quote. Afsluitend met een seksvraag. Heel, eh ja… willekeurig, maar erg gezellig om naar te luisteren.

9. BROERS

Oef, ja. Na een aflevering BROERS voel ik me zo’n 110% dommer (en 40 jaar ouder en saaier) maar ik kan ook echt genieten van het domme gebral tussen Sam en Rijk Hofman. Ze uploaden één aflevering per week en lullen dan zo’n 30-50 minuten over wat ze de afgelopen week hebben gedaan. That’s it. Geen hoogstandje, maar toch vermakelijk.

10. Tussen dertig en doodgaan

De hosts van Tussen dertig en doodgaan zijn Malou Holshuijsen (dj en auteur van het boek Zachtop Lachen – aanrader!) en Tatjana Almuli (o.a. schrijver van het boek Knap Voor Een Dik Meisje). Iedere week bespreken ze een thema waar de meeste dertigers ooit mee te maken krijgen. Denk aan (stoppen met) alcohol, vreemdgaan, kunst, burn-outs, onzekerheid, kinderen. Op alle onderwerpen schijnen ze hun eigen licht. Ze hebben het tijdens het opnemen hoorbaar naar hun zin (dat is fijn) maar soms blijven ze ongemakkelijk lang in een lachbui (zonder geluid) hangen – dan voel ik me als luisteraar bijna buitengesloten. Klein puntje van kritiek.

11. Snackspeditie

Dé Insta-famous Snackspert heeft ook een podcast en daar kwam ik véél te laat achter. In een paar dagen heb ik alle afleveringen erdoorheen gejast want die waren bijzonder vermakelijk. Eke (de host van Snackspeditie) gaat in iedere aflevering op pad met een BN’er in zijn of haar thuisstad. Daar gaan ze langs verschillende horecazaken om de lekkerste snacks te testen. Praten over eten kan een beetje afstandelijk voelen, maar dat vind ik in deze podcast heel erg meevallen. Met de achtergrondgeluiden (minimaal gesmak, geen zorgen) erbij is het echt alsof je er zelf bij bent. Je krijgt er wel trek van.

De 11 podcasttips voor in 2023 nog even op een rijtje: Schaamteloos Randstedelijk, De Mediameiden, Eefke (in rook opgegaan), Reality Check, Geuze en Gorgels, Vrouwmibo, #METZNALLEN De Podcast, De Stijn, Tobi en Jeppe Show, BROERS, Tussen Dertig en Doodgaan, en Snackspeditie.

De beste podcasts van vorige jaren

Dit is al de vierde keer dat ik de beste podcasts voor het komende jaar op een rijtje zet:

9x de beste podcasts in 2022 
7x leuke podcasts die je nog niet kent in 2021
10x de beste Nederlandse podcasts in 2020

Dat zijn dus nóg eens 26 podcasttips! Een aantal van die podcasts zijn inmiddels alleen te beluisteren op Podimo of zijn helemaal gestopt. Maar er staan ook een hoop podcasts tussen die ik nu, na jaren, nog steeds heel trouw luister! Bijvoorbeeld Poespas de Podcast, Menstruatiemeisjes, Wat Ik Wou Dat Ik Wist en Man, Man Man de Podcast.

Heb jij nog een tip die écht in dit rijtje met de beste podcasts voor in 2023 thuishoort? Laat het weten in een reactie hieronder of via Instagram! Ga ik ‘m luisteren!

Dit vind je ook leuk!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

1 Reactie

  1. Jolanda en Annemijn Smid

    Beste Beau,
    Graag maak ik je attent op de 5 delige podcast “de Groninger Gifmoord” . Door een team van 5 mensen is bijna 2 jaar onderzoek gedaan naar de waar gebeurde nimmer opgeloste dubbele Gifmoord in 1906 op het Groninger platteland. Dit mysterie is ontrafeld, ondanks dat het dorp Overschild zegt: ” doar praten wij niet over”. momenteel wordt de podcast op zondag vanaf 14:00 uur uitgezonden door omroep Eemsdelta.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten