Bobotie in een kom (met abrikoos, gehakt en ei)

27 jun 2018 | Rijst, Vlees

IMG_0361

Vroeger was ik er niet zo’n fan van (die tijden dat ik warm fruit in mijn avondeten totaal onacceptabel en goor vond) maar afgelopen week had ik er ineens vet veel trek in: bobotie! Ik had alleen geen zin in zo’n zware, warme ovenschotel en daarom besloot ik er een destructed versie van te maken in een kom. Dit was echt een topplan, zo lekker met al die kruiden en stukjes zoete abrikoos. Dit Zuid-Afrikaanse gerecht is trouwens ook nog eens súpermakkelijk, aanrader!

Dit heb je nodig (2p):
kopje rijst
gedroogde abrikozen (of rozijnen)
1 appel
sperziebonen
gehakt
kookroom
2 eieren
kerriepoeder
kurkuma
1 witte ui
1 teentje knoflook
peper
zout
(zonnebloem)olie

Dit moet je doen:
Begin met het wassen en doppen van de sperziebonen. Ik ben er zelf alles behalve snel in (mijn mesjes zijn ook niet scherp genoeg om het zo ‘in de hand’ te doen) dus dan hebben we dat maar alvast gehad. Snijd ook meteen een appel in dunne partjes, een wit uitje in snippers en een paar gedroogde abrikozen in kleine stukjes. De sperziebonen bak je in tien minuutjes gaar in een grote pan water. In een koekenpan verwarm je wat olie en daar bak je de appelpartjes kort in aan. Het hoeft niet zo zacht als appeltaart te worden, gewoon even zodat ze niet meer hard zijn en een beetje warm. Leg de appel daarna even apart. In diezelfde pan fruit je dan het uitgeperste teentje knoflook en het gesnipperde uitje aan. Gooi daarna het gehakt erbij en bak dit met heel, héél veel kruiden rul. Ik doe het altijd op de gok en heb dus geen idee hoeveel kurkuma en kerriepoeder er precies in is gegaan, maar het was VEEL. Verder bracht ik het nog op smaak met peper en zout. Om er een beetje een smeuïge saus van te maken, gebruikte ik een paar scheuten kookroom. Ik denk dat ik uiteindelijk een kleine 100 ml heb gebruikt en dat heb ik laten pruttelen zodat het indikt. In de tussentijd zet je nog twee kleine pannetjes op het vuur: een pan met een kopje rijst en twee kopjes water en een pan met een laag water om eieren in te koken. Gooi ook de stukjes abrikoos alvast bij de rijst, dan worden ze nog wat zachter. Giet de sperzieboontjes af, laat de eieren schrikken in koud water en pel ze. Schep alle ingrediënten samen naast of op elkaar op een bord en leg bovenop het eitje.

Mijn oordeel: 7,8/10 – Dit was perfect! Helemaal geen oven nodig, de smaken kwamen zo ook prima uit en ik had hier gewoon echt meer zin in. De stukjes abrikoos pasten perfect bij het gerecht en maakten de rijst een beetje zoetig. Er staat nog een bakje voor me klaar om mee te nemen als lunch naar werk en daar heb ik gewoon nú alweer zin in!
Ik at dit op 25/06/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten