Boerenkoolstamppot met bitterballen, parmezaanse kaas en mosterdjus

IMG_1946.2

Ik ben altijd een beetje huiverig als ik ga afwijken van mijn favo boerenkoolstamppot (met spekjes, worst, je weet wel) maar ik heb nu toch wat bedacht. Het schreeuwt nóg harder Hollands glorie: boerenkoolstamppot met mosterdjus, Parmezaanse kaas en bitterballen. Jawel. Bitterballen. En dat was góed, geen grap, echt MEGA goed en het was ook nog eens heel makkelijk. Hieronder allesss over deze creatie!

Dit heb je nodig (2p):

300 gram boerenkool
500 gram aardappelen
scheut melk
bitterballen (voor in de oven of frituur)
stuk parmezaanse kaas
zakje jus voor stamppot
paar scheppen mosterd naar keuze
boter

Dit moet je doen:

Ik vind boerenkoolstamppot altijd nog bést een dingetje. Inmiddels heb ik ‘m ook al een aantal keer laten mislukken. Geen grap mam, stom hè? Ik weet nu dat de boerenkool lang genoeg moet koken, anders blijft het heel vies knapperig (bij andijvie is dat wel lekker), en azijn doet wonderen. Ook al denk je ‘gadver’: azijn moet er echt in. Oké, aan de stamp!

Zet een grote pan op het fornuis met daarin veel water. Breng het aan de kook, gooi alle boerenkool erin en laat dit 5-10 minuten koken. Ik gebruikte voorgekookte en voorgeschilde aardappelen en die hoef je dus nog maar 10 tot 15 minuten te koken. Na een minuut of 10 gooi je de aardappelen bij de boerenkool en dat laat je nog een kwartiertje koken. Als de boerenkool en aardappelen allebei zacht zijn, giet je het af en daarna prak je het in de pan door elkaar. Doe daar een scheut melk en/of een klein klontje boter bij én ongeveer 2-3 eetlepels azijn. Eventueel nog wat peper en zout.

In de tussentijd heb je de oven voorverwarmd en de bitterballen in ongeveer 8 minuten gebakken. Ik blijf het geniaal vinden terwijl ik dit uittyp, haha. Dit moet geweldig worden! Je kunt ze natuurlijk ook klaarmaken in een airfryer of frituur maar die heb ik niet. In een klein steelpannetje meng je de helft van een zakje juspoeder met een klontje boter en ongeveer 100 ml water. Roer dit met een garde door elkaar en laat het rustig een klein beetje indikken. Roer er tot slot een flinke klodder mosterd naar keuze doorheen. Oh, en vergeet de Parmezaanse kaas niet! Laatst was ik bij een heel leuk event waar ik ontdekte dat de combinatie van boerenkool en Parmezaanse kaas echt héél goed is. Voor de stamppot hakte ik daarom een stuk van die kaas in kleine blokjes.

Dien de stamppot op je bord op met in het midden (natuurlijk) een kuiltje voor de mosterdjus. Verdeel de bitterballen, strooi de Parmezaanse kaas eroverheen en doe er nog een toef extra mosterd bij!

Mijn oordeel: 8,3/10 – Ik heb dit de afgelopen week al drie keer gegeten en iedere keer vind ik het weer lekkerder worden. De eerste keer was de stamppot zelf mislukt maar ik deed nog een poging omdat ik wel meteen potentie zag in de smaakcombinatie. Die zachte stamppot met de knapperige en kruidige bitterballen, echt top. Poging twee en drie waren om je vingers bij op te eten. Niet zo gezond allemaal maar dat is rookworst ook niet. Maak het eens!
Ik at dit op 21/10/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten