Ceviche van kabeljauw met zoete aardappel en mais

31 jul 2018 | Vis

IMG_1073

Ohhhh yes! Hier is dan eindelijk het recept voor de geweldige ceviche die ik laatst maakte! Ging niet zonder slag of stoot maar in the end is dit echt een heel simpel maaltje. Voor ceviche gaar je de vis niet met hitte, maar heel kort met citroenzuur en samen met wat zoetere ingrediënten (ik ging voor zoete aardappel, maïs en rode ui) wordt dat zo’n geweldig Peruaans hoogstandje! Ik ben fan!

Dit heb je nodig (1p):
1 kabeljauwfilet (150 gram ofzo)
3 citroenen
rode peper
peper
zout

mais
rode ui
1 grote zoete aardappel
koriander

Dit moet je doen:
Oké, aan de ene kant is dit recept extreem simpel maar tegelijkertijd is het bést wel een dingetje. Zoals je via mijn stories op Instagram hebt kunnen volgen, dacht ik de culinaire koks slim af te zijn met een budgetversie. Ik kocht een stuk kabeljauw, gewoon uit de diepvries bij de Jumbo en dat was dus géén succes. De smaak was heel slap, rauw en ook veel te sterk citroenig. Als je dan toch echt zo lekker fancy wil koken, ga dan voor een verse vis. De dag erna probeerde ik het met een filetje verse kabeljauw en dat was fan-tas-tisch. Dus: écht verse vis, van de visboer of markt. Gaan we nu weer verder!

Snijd de vis met een scherp mes in dunne plakken. Dat gaat het makkelijkst met een goed scherp mes en met de ‘naden’ in de vis mee. Leg alle plakjes vis in een bakje of ovenschaal en strooi daar flink wat zout overheen. Pers daarna drie citroenen uit (eventueel een vierde) en meng dit met wat gemalen peper en een stukje rode peper die je eerst fijn hebt gesneden. Giet dit over de vis heen en zorg dat alle lapjes er mee bedekt zijn. Dit zet je nu even aan de kant in de koelkast. Volgens het ene recept is kabeljauw na een minuut of 4 al ‘gaar’ maar volgens het andere duurt het wel 10 minuten of zelfs 2 uur. Ik heb de vis zelf ongeveer 8 tot 10 minuten laten garen in het citroenzuur, daarna was de vis wit en helemaal niet meer glazig. De eiwitten in de vis stollen in het zuur waardoor het zonder hitte gaart (als ik het goed heb begrepen). Hierdoor gaan niet alle soorten bacteriën dood en daarom moet je dus wel echt voor vis gaan die zo vers mogelijk is.

Bij de vis at ik gekookte zoete aardappel en maïs. De maïs haal je gewoon uit blik, die laat je even uitlekken. De zoete aardappel schil je en laat je voor ongeveer 15 minuten koken (al mee beginnen vóórdat je de vis gaat garen dus), totdat je er met een vork makkelijk in kunt prikken maar het nog geen puree is. Daarna snijd je er grove stukken van. Ook snijd je een rode ui in halve ringen, die zijn lekker zoet en dat gaat net als de zoete aardappel en maïs héél goed samen met de zure vis. De vis kun je trouwens serveren met het citroensapje maar dat vond ik zelf iets té: ik viste de stukjes kabeljauw eruit en diende dit op met de zoete aardappel, maïs, rode ui en tot slot wat verse koriander.

Per toeval kwam ik er laatst achter dat er in Den Haag een restaurant is dat de ceviche precies zó serveert maar ik heb die ingrediënten serieus zelf zo bij elkaar geknipt na heel veel verschillende recepten te hebben gelezen. Hoe dan ook is deze combi inderdaad heel erg lekker en zeker een aanrader voor als jij een keer de keuken in duikt voor geweldige gerecht. Echt een leuke ‘uitdaging’ om een keer te proberen.

Mijn oordeel: 8,7/10 – Voor het zuur waar de vis in gaart moet je zorgen dat je echt een beetje de balans vindt tussen zuur en zout, dan is het het meest smakelijk. Kun je natuurlijk niet zomaar ff proeven maar zorg dan in ieder geval dat je niet te zuinig bent met zout strooien over de vis, vrijwel alles blijft na het garen achter in het sapje. Samen met die zoete ingrediënten is dit echt zo lekker! Oja, waarom je trouwens citroenzuur zou gebruiken in plaats van hitte: op deze manier blijft de structuur van de vis hetzelfde en dus niet droog. Plus is gewoon lekker.
Ik at dit op 19/7/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

1 Reactie

  1. Hester

    Ik had hier echt nog nooit van gehoord maar vind het een heel fascinerend fenomeen + heel erg leuk dat je het geprobeerd hebt en dat het uiteindelijk ook echt zo goed gelukt is!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten