Chili con carne met zongedroogde tomaat en kaas

IMG_3197

Wie is geen fan van chili? Sinds mijn fantastisch lekkere chili con carne van een tijdje geleden heb ik de bonen-smaak helemaal te pakken. Laatst maakte ik voor mij en twee vriendinnen een nog makkelijkere versie met een kruidenmix uit een zakje. De laatste tijd kook ik heel weinig uit pakjes en zakjes en deze mix was me dan ook ineens een partij ZOUT. Maar wel mega lekker, echt. In de chili verwerkte ik stukjes zongedroogde tomaat, dikke aanrader!

Dit heb je nodig (2-3p*):

half om half gehakt (300 gram is meer dan genoeg)
1 ui
klein blikje kidneybonen
klein blikje bruine bonen
1 rode paprika
1 (of half) zakje chili con carne kruiden**
300 ml water
zongedroogde tomaatjes
1 kopje witte rijst
crème fraîche
geraspte kaas
verse koriander

* de hoeveelheid chili con carne is zo wel veel. Als je het voor 2 personen maakt, zou ik een blikje bonen achterwege laten. Of nog beter: een portie invriezen voor later.
** ik gebruikte er eentje van de Jumbo, 80 cent, en die was lekker! Ben je nou meer van het koken zonder pakjes en zakjes? Klik hier voor een superheerlijk recept voor zelfgemaakte chili con carne.

Dit moet je doen:

Snipper het uitje en fruit dit kort aan in een scheut olie. Gooi daarna het gehakt erbij en bak dit rul. Dit is ook het moment voor de kruiden: het zakje óf je eigen kruidencombi natuurlijk. Schep een paar lepels van het vet van het gehakt weg (of doe dat niet). Snijd de paprika in blokjes en spoel de bonen af onder de kraan. Gooi alles bij het gehakt in de pan. Giet er een glas water bij en roer het dan tot een mooie, superkruidige saus. Laat dit even pruttelen.

Snijd ondertussen een paar zongedroogde tomaatjes in kleinere stukken en roer ook die door de chili con carne. De zongedroogde tomaat geeft nét wat extra’s en bijzonders, heel zoetig maar ook een beetje zuur. Ik vind het echt voor herhaling vatbaar! Laat de chili nu in ongeveer 10 minuten inkoken tot een iets dikker geheel. Als je het lang laat staan (omdat je het al lekker makkelijk een paar uur voor het avondeten maakt bijvoorbeeld) voeg je af en toe een beetje meer water toe. Kook de rijst in twee koppen water.

Serveer de chili con carne met zongedroogde tomaatjes met rijst en wat fijngesneden verse koriander. Ik had ook crème fraîche en geraspte kaas gekocht maar dat was ik vergeten, zoals je kunt zien op de foto. Zonder was het óók heel lekker maar na twee happen dacht ik toch van ‘hey, ik vergeet iets’. Oh en nog iets: die limoen was niet meer goed (helemaal snotterig) dus die heb ik niet gebruikt. Is er sowieso wel lekker bij maar dus niet noodzakelijk!

Mijn oordeel: 8,3/10 – Oeh nice, hele lekkere Mexicaanse maaltijd. Ook zonder kaas en crème fraîche heel erg lekker (en een keer niet zo over the top) maar ik vond het mét wel extra goed comfortfood. De kruidenmix vond ik ook heerlijk. Zoals ik al zei: véél te zout maar ook wel heel smaakvol. Overigens is het totaal niet moeilijk om zelf die kruiden bij elkaar te gooien (ik heb alles standaard in huis) maar zo voor een keertje vond ik dit ook wel heel lekker!
Ik at dit op 7/2/2019

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten