Chinese marmer-eieren: koken met thee

27 mrt 2020 | Aziatisch, Vegetarisch

Quarantaine betekent alle tijd voor experimentjes. Zo bedacht ik dat koken met thee bést wel eens een ding kon zijn. Ik vond verschillende recepten voor Chinese marmer-eieren – pun intended – gemaakt met allerlei kruiden en losse zwarte thee. De aanslag die zwarte thee op je tanden pleegt, die wil je nu júist op de eieren voor het marmer-effect. Kijk nou hoe mooi!

chinese_marmer_eieren
koken met thee

Chinese marmer-eieren: koken met thee

Koken met thee, wist je dat dat een ding is? Ik vond verschillende recepten voor Chinese marmer-eieren. Met zo'n mooi marmer-effect dus. Kijk nou hoe mooi!
Kook- en rusttijd (minimaal) 7 uur
Totale tijd 7 uur 15 minuten
Keuken Chinees
Porties 6 eieren

Ingrediënten
  

 • 6 eieren
 • 150 ml sojasaus
 • 2 el Chinese zwarte thee – Oolong, had ik. Gekregen van de webshop Koffie-loods.nl. Daar kun je o.a. deze losse thee kopen! Ze hebben ook mooie theeblikken voor losse thee, die zie je op de foto hieronder!
 • 1 tl chilivlokken
 • 1 kaneelstokje
 • 2 steranijs-sterren
 • 3 mandarijnen – De schil.
 • 1 tl suiker
 • beetje zout
 • water

Instructies
 

 • Ok, ready? Het maken van deze Chinese marmer-eieren voelt extréém experimenteel maar in werkelijkheid is het helemaal niet zo lastig. Het spreekt ook best wel voor zich. De grootste klus is wellicht het scoren van de boodschappen, zelf had ik namelijk geen steranijs en kaneelstokjes in huis. Ook is het belangrijk om goede zwarte thee te halen. Sommige recepten benoemen dat je écht Chinese Oolong-thee moet gebruiken voor de juiste kruidige smaak, maar ik zie ook wel eens staan dat gewone zwarte thee ook prima is. Mag je zelf bepalen!
 • Kook de eieren hard in een minuut of 8-10. Laat ze schrikken onder koud water en laat ze dan een paar minuten afkoelen.
 • Houd ze een voor een in je hand en tik met een lepel kleine barstjes in de hele schil. Rol de eieren vervolgens heel voorzichtig over het keukenblad zodat de schil een beetje loskomt van de binnenkant.
 • Pak er een steelpan bij waar de eieren niet te veel in kunnen bewegen. Vul de pan met water tot nét iets boven de eieren. Gooi vervolgens de rest van de ingrediënten erbij. Dit ziet er echt níet uit en de geur is behoorlijk heftig, maar het komt goed. Laat dit ongeveer een uur rustig koken terwijl je de eieren af en toe omdraait in de pan. Zet het vuur daarna uit en laat het helemaal afkoelen.
 • Tot slot zet je dit nog voor ten minste 6 uur in de koelkast. Zelf liet ik ze daar een hele nacht en dag staan, dat kan ook prima. Laat het wel terugkomen naar kamertemperatuur wanneer je ze wil eten. Pel de eieren voordat je ze op wil dienen, tadaaa!
Trefwoord ei, thee

Mijn oordeel: 7,7/10 – Dit is zo’n leuk experiment! Echt heel gaaf om eens te koken met thee, het klinkt als iets heel logisch maar in onze Europese keukens gebeurt dat toch eigenlijk nooit. Het marmerprintje werd niet bij alle eieren even mooi, waarschijnlijk had ik op die plekken te veel barsten gemaakt. De smaak van de eieren vond ik goed: licht kruidig en zelfs lekker zonder verdere ‘opsmuk’.
Ik at dit op 14/3/2020

(samenwerking)

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vond je ervan?
Nieuwste berichten