Citroenrisotto met hazelnoot en coquilles

28 mrt 2018 | Italiaans, Risotto, Vis

IMG_9268

Welkom bij deze 3e aflevering van Het Alfabet van het Vergeten Eten! Ik heb zo’n plezier in dit ‘spelletje’ en mensen in mijn omgeving denken ook heel enthousiast met me mee, zo leuk! Voor de letter C koos ik voor ‘coquilles’. Ik had ze nog nooit gegeten en nog nooit klaargemaakt, maar op stage had ik wel geleerd hoe dat zou moeten. Het kost wat en het resultaat was niet bepaald perfect, helaas, maar volgende keer beter. Omdat de citroenrisotto eromheen wel een dikke aanrader is, geef ik je toch het recept + wat tips om de coquilles wel helemaal culinair te maken. Benieuwd?

Dit heb je nodig (2p):
coquilles (3-5 per persoon, afhankelijk van je budget want holy shit €)
een kopje risottorijst
1/2 citroen
een handje hazelnoten
parmezaanse kaas
groentebouillon
1 of 2 glazen witte wijn
wit ui
knoflook

komkommer
rood ui
azijn
suiker

Dit moet je doen:
Begin met het maken van een halve liter bouillon en zet dat even aan de kant. Snijd het witte uitje in kleine blokjes en pers het knoflookteentje uit. Dit bak je in wat olijfolie aan in een grote pan en na een paar minuten gooi je daar de risottorijst aan. Dat laat je een minuutje rustig aanbakken, daarna gooi je er een glas wijn bij. Zorg dat het vuur niet te hoog staat (ik heb zo’n inductieplaat en zet ‘m meestal op stand 6 van de 9) zodat de risottorijst langzaam het vocht opneemt. Giet er een grote scheut bouillon bij en laat dat weer inkoken, en opnieuw. Maak de risotto citroen-achtig door er tussendoor een halve citroen boven uit te persen en twee theelepels met citroenrasp doorheen te roeren. Voeg daarna weer bouillon toe en doe dat totdat de rijst niet meer hard is maar ook nog geen snot is. Eindig met een scheut wijn. Ik ben dus van mening dat je de wijn beter proeft als dat de laatste scheut is (maar dit is niet echt scheikundig onderbouwd).

Dan de coquilles: tijdens het bereiden van de risotto zorg je dat je coquilles op een theedoek of keukenpapier helemaal uitgelekt zijn (ontdooien moet je al eerder doen onder stromend koud water) en dat er een pan op het vuur staat met hete olijfolie of boter. Bestrooi de coquilles met zout (niet te zuinig, dat deed ik en dat bleek geen zin te hebben) en bak ze dan in een paar minuutjes aan beide kanten. Dit vond ik zelf lastig gaan met de ontdooide coquilles want daar trekt veel vocht uit, en dat helpt niet bij het aanbakken. Het is dus echt heel belangrijk dat je ze lang laat uitlekken, misschien zelfs wel een uur. Of gebruik super verse, natuurlijk. De coquilles zijn perfect als ze aan beide kanten soort van lichtbruin ‘dichtgeschroeid’ zijn maar die kunst heb ik zelf ook nog niet tot me genomen. Hoe dan ook waren ze nog steeds prima te eten. In een derde pannetje rooster je de in stukjes gehakte hazelnoten. Zet het vuur van alle pannen uit en schep dan een handje Parmezaanse kaas door de risotto, samen met wat peper en zout. Proef ook even of je de citroensmaak sterk genoeg vind. Zo niet, roer je er nog wat citroenrasp doorheen. Schep de citroenrisotto op je bord met daaroverheen de hazelnoten, de coquilles in het midden en bestrooi het met wat peper en citroenrasp.

Voor het idee van groenten at ik er nog een kleine salade bij: rasp de komkommer in dunne plakken en snijd het rode uitje in blokjes. De dressing maak je van een paar eetlepels azijn, een theelepel suiker en wat peper en zout. Dat doe je allemaal een beetje op gevoel.

 

Mijn oordeel: 7.3 – Ik vond de citroenrisotto echt héél lekker maar de coquilles waren, zoals iedereen hieronder zegt, wel een beetje saai. Ik gok dat alleen die ene linksonder op de foto enigszins lekker was, want die was een klein beetje bruin. Ik heb het recept al een beetje aangepast in de beschrijving hierboven!
Oordeel eetgenoot (Joran): 7/10 – “De risotto met citroen is fucking lekker, echt een goed idee, maar ik miste wel wat smaak aan de coquilles en de textuur klopte volgens mij ook niet helemaal.”
Oordeel eetgenoot (Ilona): 7.2/10 – “Ik heb er niet heel veel van geproefd want ik ben verkouden maar vond het wel lekker! De citroenrisotto was lekker smeuïg en had een goeie bite.”
Oordeel eetgenoot (Milenka): 7/10 – “Ik vond het wel lekker maar… ben een beetje dronken trouwens. Ja, vond het wel lekker maar niet mega bijzonder. De coquilles vond ik een beetje saai.”
Ik at dit op 25/3/18

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten