IMG_0918

It´s risotto time again! Schandalig eigenlijk: als ik géén foto´s zou maken van mijn eten, zou ik nog veel vaker risotto maken. Het is gewoon zo verschrikkelijk lekker en het mislukt nooit. Ook deze combinatie met een vleugje frisse citroen en verse basilicum was fantastisch. Om het lekker smeuïg te maken, gebruikte ik eens een keer mozzarella. Dat aan de zijkant is trouwens geroosterde gele courgette! Leuk he?

Dit heb je nodig (2p):
1 kopje risottorijst
2 teentjes knoflook
1 witte ui
2 glazen witte wijn
300-500 ml bouillon
halve citroen
1 gele courgette
verse basilicum
1 bol mozzarella
olijfolie
peper
zout

Dit moet je doen:
Aan de ene kant denk ik ‘ga ik nu echt weer uitleggen hoe je de lekkerste risotto maakt?’ maar aan de andere kant: misschien is dit wel de eerste keer dat je een van mijn goddelijke risottocreaties leest en dan is het wel zo handig als er ook een uitleg bij zit.

Verwarm een grote wokpan met daarin een scheutje olijfolie. Snijd een klein wit uitje in kleine snippers en pers de teentjes knoflook uit. Bak ze aan in de olie en gooi er daarna een kopje risottorijst bij. Roer alles goed door zodat alle rijst bedekt is met olie. Blus dit af met een groot glas wijn en roer alles goed door. Als de wijn helemaal in de rijst is getrokken, giet je er een flinke scheut bouillon bij en dit laat je weer intrekken terwijl je roert. Steeds als de rijst niet meteen terugloopt (zoals een soep) maar langzaam glijdt, is het tijd voor een nieuwe scheut bouillon. Ook knijp je er ongeveer een kwart citroen boven uit en ook rasp je wat van de schil.

Ondertussen snijd je de courgette (groen mag ook hè) in dunne plakjes. Verwarm de oven voor op 180 graden en verdeel alle plakjes naast elkaar op een rooster met bakpapier. Besprenkel er wat olijfolie, (zee)zout en peper overheen en zet dit voor 10 tot 15 minuten in de oven.

Houd ondertussen je rijst goed in de gaten. Proef af en toe wel of de rijst al zacht is. Als dat het geval is, haal je de pan van het vuur en dan roer je er stukjes mozzarella doorheen. Ongeveer 1/3e van een bol.

De risotto en geroosterde courgette schep je allebei op je bord en de risotto top je af met heel veel blaadjes verse basilicum en stukjes mozzarella. Ik deed er ook nog een scheutje olijfolie extra vierge overheen. Maakte het nóg lekkerder (maar maakt alles lekkerder).

Mijn oordeel: 8,3/10
Oordeel eetgenoot (Keylee): 8/10 – “Ja, heel lekker. Vooral met die basilicum vond ik het echt lekker, die maakte het een beetje neutraal. Had achteraf zelfs wel meer van in gemogen!”
Oordeel eetgenoot (Kelly): –
Ik at dit op 11/7/2018