Column: Griekenland met de hoofdletter G

30 nov 2016 | Column

artikelfotothessa

Ik woon nu ruim twee maanden in Thessaloniki en nog iedere dag leer ik nieuwe dingen over de cultuur. Voornamelijk punten waar ik Nederland des te meer door ga waarderen, maar ook dingen die mijn vooroordelen compleet doen vervagen. Het land is een zooitje, maar ondanks dat (of juist door dat) is er zeker wel iets dat wij van de Grieken kunnen leren: Genieten.

Deze column heb ik geschreven voor SPAT. Dit platform bestaat nu niet meer. 

Laatst ontmoette ik een Belgische jongen die is opgegroeid in Athene. Toen de crisis er in 2010 goed inhakte, vertrok hij met zijn ouders terug naar België. Financieel was dat toen de meest verstandige optie, maar hij heeft altijd terugverlangd naar de oude stad. Hij was dan ook flink tegen z’n hoofd gestoten toen ik liet vallen wat ik van de Grieken vind (wat niet heel tactisch was, mijn fout). Grieken zijn trots op hun land, op hún Alexander The Great (persoonlijk geloof ik er toch echt meer in dat ‘ie Macedoniër is maar dat moet ik hier in Thessaloniki niet hardop zeggen) en de opzet van de democratie. Eigenlijk zijn ze trots op alles: met de normen en waarden van een Griek moet je niet sollen. “En dat is wat de Grieken weerhoudt van een mentale inzinking”, stelde hij.

Ik vertelde hem namelijk dat ik ze vervelend ongemotiveerd vond en ik kon me mateloos ergeren aan hun scheve prioriteiten. Dat eerstgenoemde kon ik me nog wel voorstellen, ik zou ook moe worden van de geldproblemen in Griekenland. Dat tweede begreep ik daarentegen absoluut niet. Zomaar een voorbeeldje hoor, maar als je moet kiezen tussen een kwartier te laat op je werk mét koffie en netjes op tijd zijn, wat is dan het meest verstandig? Of als je door de crisis je boodschappen niet meer kunt betalen, ga je dan ’s avonds nog lekker uit eten? Ik zou rennen en leven op Brinta, maar de Griekse Belg bood me een ander inzicht.

Hij schopte mijn zwakste argument meteen keihard onderuit: hoe zie ik dan graag voor me hoe de Grieken zich gedragen? “Huilend voor de tv met een zak rijstewafels”, was mijn visie. Vergat voor het gemak even dat het nog nooit zin heeft gehad om in de slachtofferrol te gaan leven. Die Grieken gedragen zich alles behalve verslagen en houden vast aan dat wat zij belangrijk vinden: familie, vrienden en heel veel eten. Dat het vrij slecht gaat met je land hoeft volgens hen niet te betekenen dat je als inwoner al je wensen aan de kant moet gooien. Bovendien: geld moet rollen. Als er iets is dat een economie levende houdt, is dat geld verdienen én uitgeven in eigen land.

En van die mentaliteit kunnen we in Nederland nog wel wat van leren. Nederlanders (en Belgen – een pot nat) nuchter en kalm? Niet tegenover de Grieken. Ik werd hier voor gek verklaard dat ik alles om me heen zo serieus nam. Waarom moest ik overal, van de bustijden tot slome cassières, wat van vinden? Een Griek haalt zijn schouders op en gaat verder met de belangrijke dingen in het leven: zingen en wijn drinken. En óf dat je gelukkig maakt.

Dit vind je ook leuk!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten