Schrijven

9x tips voor een beginnende tekstschrijver

Ohzomooi - Keukenmeid-14

“Hé, tekstschrijver worden, is dat niet wat voor jou?” – Je fantaseert al over vrijheid, Sex And The City-taferelen met een latte en je laptop onder je arm en je ziet in gedachten je naam al onder een opzwepende column staan. Schrijven is inderdaad je ding. Moet je echt wat mee doen. Maar wáár begin je? Ik geef je de tips die ik een jaar geleden zelf heel graag had gekregen. Lekker duidelijk en zonder die klassieke ‘ga zelf maar op onderzoek uit’. Hoeft niet. Met deze 9 tips ga je als beginnende tekstschrijver vlammend van start.

Lees meer…

Wonen in een studentenhuis: dit had ik willen weten

wonen_in_een_studentenhuis

Met terugwerkende kracht besluit ik dat op kamers gaan één van de meest ingrijpende dingen in mijn leven is geweest. Destijds ervaarde ik dat helemaal niet zo: het tragische aanzicht van mijn ouders die de auto met twee keer steken omdraaien en hun dochter achterlaten in een aftands kantoorpand heeft weinig indruk gemaakt. Ik was er gewoon helemaal klaar voor. Exact vijf jaar later is het tijd voor level 2 van het uit huis gaan: samenwonen. Level 1, wonen in een studentenhuis, heb ik uitgespeeld. Maar eh, dit had ik vooraf wel willen weten. Lees meer…

Als alles online staat – blog

We drinken koffie met uitzicht over de grachten in de binnenstad. Het hartje van de stad, een verborgen vide waar het tafeltje aan het raam altijd vrij blijft. Zelfs op zondag. Terwijl de mensen buiten druk over straat krioelen – het is vakantie en toeristen hebben ‘Amsterdam maar dan kleiner’ dit jaar ook ontdekt – delen wij een stuk taart en heet nieuws. Het onvermijdelijke is haast ongemakkelijk; ze weet alles al.

Lees meer…

Afgestudeerd, wat nu? – blog

20d22965-4352-453f-abf9-a8b155c91a87

Ik las ooit ergens dat hoe ouder je wordt hoe harder de tijd gaat. Gevoelsmatig dan. Tijd lijkt gerekt door het doen van nieuwe dingen en nieuwe dingen raken op naarmate je ouder wordt. De automatische piloot neemt het van je over. Hoewel mijn afgelopen vijf jaar een aaneenschakeling van nieuw was, heb ik het als een stroomversnelling ervaren. Vijf jaar geleden was ik achttien, op eigen initiatief maar gedwongen verhuisd naar een grote stad en in een oogwenk ben ik drieëntwintig en zomaar beland bij de after party van het studentenleven. Lees meer…

Column: Code rood m’n reet

IMG_4187

Deze column heb ik geschreven voor Metro. Als ik genoeg stemmen binnenhaal, kan ‘ie gepubliceerd worden in de krant. Stemmen kun je HIER doen, zou ik heel leuk vinden! Thanks!

In een roestig bestelbusje scheuren we over de linkerbaan. Er is de afgelopen dagen bijna een halve meter sneeuw gevallen en met -22 is zelfs de rivier, die we volgen naar het dal, bevroren. De reflecterende zon verblindt onze ogen. Terwijl wij met samengeknepen billen bidden dat er airbags aanwezig zijn, is onze chauffeur druk in de weer met zijn telefoon. Gordels zijn voor watjes.

Lees meer…

Column: Vriendjes met de politiek

IMG_20160327_174405

De speech van schrijver en oud-politicus Jan Terlouw heeft veel los gemaakt bij de kijkers van De Wereld Draait Door. Het emotioneert, zelfs als je zijn voorbeelden van vroeger niet zelf mee hebt gemaakt. Om de vertrouwensband te herstellen, vraagt hij politici om integer te zijn. Maar moet werken aan een relatie niet van twee kanten komen? Ook vanuit de burgers zal er iets moeten veranderen.

Dit is alweer mijn vijfde column voor schrijfplatform SPAT. Dit platform bestaat nu niet meer. 

Lees meer…

Column: Griekenland met de hoofdletter G

artikelfotothessa

Ik woon nu ruim twee maanden in Thessaloniki en nog iedere dag leer ik nieuwe dingen over de cultuur. Voornamelijk punten waar ik Nederland des te meer door ga waarderen, maar ook dingen die mijn vooroordelen compleet doen vervagen. Het land is een zooitje, maar ondanks dat (of juist door dat) is er zeker wel iets dat wij van de Grieken kunnen leren: Genieten.

Deze column heb ik geschreven voor SPAT. Dit platform bestaat nu niet meer. 

Lees meer…

Column: Het werkt (niet)

20161031_134057

Met een alsmaar stijgende staatschuld is Griekenland inmiddels niet meer zo geliefd in de Europese Unie. De belastingbetalers hebben het gevoel te werken voor Griekenland, maar met het reddingspakket lijkt het land er nog steeds niet bovenop te komen. Het is niet mogelijk om de situatie terug te draaien naar vóór de misleidende cijfers die Griekenland opgaf om in de EU te komen. Maar… is het nu niet gewoon een keertje klaar? Op.

Dit is de derde column die ik heb geschreven voor het schrijversplatform SPAT. Dit platform bestaat nu niet meer. 

Lees meer…

Column: Waar rook is, is vuur.

20160929_190701

In veel Zuid-Europese landen lijkt het leven een stuk vrijer dan bij ons in Nederland. Zo ook in Griekenland: auto’s rijden door rood, onder de 18 krijg je met gemak een biertje en roken mag praktisch overal. Opvallend is dat er voor al deze verschijnselen wel degelijk regels zijn, ze worden alleen niet gehandhaafd. Ik bekijk de situatie op nationaal niveau.

Deze column heb ik geschreven voor SPAT Online. Voor dit platform schreef ik iedere twee weken over mijn ervaringen in Griekenland! Dit platform bestaat nu niet meer. 

Lees meer…

Column: Je geld of je geweten

IMG_3860

Het afgelopen decennia is de financiële situatie van Griekenland in een hele diepe put terecht gekomen. Als een gevolg hiervan is het aantal daklozen sterk gestegen. De armoede in Griekenland is een groter probleem dan je zou vermoeden met zonvakanties naar Kreta in je achterhoofd. Vooral in de grote steden zijn daklozen en bedelaars een vast onderdeel van het straatbeeld, zo ook in Thessaloniki. Er is geen geld voor hulp.

Deze column heb ik geschreven voor SPAT, een studentenplatform waar je op een professionele manier kunt werken aan je schrijfskills. Edit 2020: dit platform bestaat nu niet meer. 

Lees meer…

DE KEUKENMEID

Beau Schenk Keukenmeid.com

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten. Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.