Compleet toegetakelde pita gyros met zelfgemaakte tzatziki

2 feb 2018 | Grieks, Vlees

IMG_8897

Γεια σας φιλους! Het is vandaag precies een jaar geleden dat ik terugkwam uit Thessaloniki in Griekenland en toevallig is de heimwee de afgelopen dagen wel weer real. Ik besefte me dan ook dat ik al verdorie een jaar geen pita gyros had gegeten, terwijl ik het daar zo vaak at én het ongeveer de hele schijf van vijf bevat. Gisteravond moest en zou ik er een eten maar het resultaat is ehh… toegetakeld. Zou me moeten schamen, maar ik heb geen oneindig budget en de frituur is niet meer schoon te krijgen. Uiteindelijk nog steeds een dikke aanrader!

Dit heb je nodig:
1 of 2 grote pitabroodjes
shoarmavlees (of gyros als je dat kunt betalen)
aardappelschijfjes (of patatjes bij voorkeur)
tomaatjes
halve komkommer (of sla als je dat net als ik wél in huis hebt)
rode ui
gyroskruiden
twee teentjes knoflook
een half bakje kwark (250g)
sap van een halve citroen
knoflooksaus
peper en zout

Dit moet je doen:
Bak de reepjes shoarma of gyros in een beetje olijfolie en met lekker veel gyroskruiden. Shoarmavlees is veel goedkoper en zo wordt ‘t vanzelf gyros, denk ik. Terwijl het vlees gaar wordt, verwarm je de oven voor voor de pitabroodjes en in een andere koekenpan bak je met wat zout en peper of aardappelkruiden de aardappelschijfjes bruin. Ondertussen (wel heftig multitasken hoor, dit gerecht) maak je de tzatziki. Dit doe je door een paar grote scheppen kwark te mengen met de uitgeperste knoflook en citroensap. Boven dit goedje rasp je een halve komkommer (of iets meer, wat je lekker vindt) en daar doe je nog wat peper en zout naar smaak bij. Er bestaan echt honderden recepten voor tzatziki maar die van mij is zeker de makkelijkste en vet lekker :thumbs: Dan over naar de groenten: snijd de tomaat in stukjes, de komkommer of sla in reepjes en de ui in ringen. Gooi de (beetje vochtige) pitabroodjes een paar minuten in de oven en smeer daarna de binnenkant in met knoflooksaus. Niet perse Grieks maar wel fuuucking lekker. Stapel daarna het vlees en de groenten erin en schuif aan de zijkanten wat aardappelschijfjes in je broodje. Aftoppen met de ui en lekker veel tzatziki en that’s it!

Mijn oordeel: 7.5/10
Oordeel eetgenoot (Ilona): 8/10 – “Ja weenie vond het gewoon makkelijk en lekker. En ook met die aardappeltjes, gaf wel lekker structuur in de pita gyros”
Ik at dit op 1/2/18

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten