coq au vin blanc

Ik ben nog steeds aan het bijkomen van de aardverschuiving die deze coq au vin blanc teweeg heeft gebracht. Ik ging de keuken in voor ‘zomaar’ een experiment. ‘Iets’ om de aangebroken flessen witte wijn na oud en nieuw toch nog een waardige bestemming te geven. Maar het resultaat, man man man, wat een genot! Deze boterzachte kip gleed van z’n botje in de smaakvolle wijnsaus.

 

Dit heb je nodig (2p*):

4 drumsticks **
1 (grote) ui
2 teentjes knoflook
1 grote winterpeen
1 stengel bleekselderij
125 gram spekreepjes
380 ml kippenfond
300 ml witte wijn
2 takjes tijm
2 laurierblaadjes
1 el bloem
1 tl bruine basterdsuiker
30 gram roomboter
verse peterselie
peper en zout

optioneel:
spruitjes
olijfolie
peper en zout
zuurdesem

 

* Maak je het voor meer personen? Koop dan een paar extra drumsticks en op gevoel een beetje extra van de andere ingrediënten. Het luistert niet zo nauw!
** Je kunt ook prima kippenpoten of iets anders gebruiken!

 

kip in witte wijn

Dit moet je doen:

Pak er een fijne, ruime stoofpan bij. Bak de spekreepjes krokant, dat duurt zo’n 5 minuten. Schep de reepjes uit de pan en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier, maar laat het vet in de pan zitten. Normaal gesproken kieper je dit zonder te kijken zo snel mogelijk weg maar dit keer niet. Dit keer gaan we er nog meer vet aan toevoegen: de roomboter. Laat dit smelten en zorg dat het goed heet is.

Meng ondertussen de bloem met een beetje peper en zout op een bord. Rol de drumsticks door het mengsel en zorg dat de stukken helemaal bedekt zijn. Leg de kip daarna in de hete pan en bak de drumsticks aan alle kanten aan. Het hoeft niet helemaal gaar te zijn – het gaat erom dat het huidje alvast lekker gebakken is. Snijd ondertussen de ui, knoflook, wortel en bleekselderij in hele kleine stukjes. Is de kip rondom bruin? Haal ze uit de pan en bewaar even apart.

Bak de gesneden groenten in het overgebleven vet. Blus af met de wijn en voeg ook meteen de kippenfond toe. Niet over je nek gaan, het wordt lekker. I promise. De laurierblaadjes, takjes tijm en drumsticks mogen er ook (weer) bij. Zet het vuur laag, dek de pan af en laat dit minimaal 1 uur zachtjes koken, maar langer is nog beter. De kip wordt nu héérlijk zacht en de saus trekt er lekker in. Je kunt dit ook veel langer zachtjes laten sudderen.

Klaar om op te dienen? Haal de drumsticks een laatste keer uit de saus, verwijder de laurierblaadjes en takjes tijm en draai het vuur omhoog. Kook de saus in ongeveer 10 minuten in tot een dikker geheel. Nu mag de kip definitief terug in de witte wijn Voeg de spekreepjes toe en breng de kip weer op temperatuur. Waarschijnlijk hoef je geen zout meer toe te voegen, maar dat hangt een beetje af van de zoetheid van je wijn, de sterkte van de fond en hoeveel zout je door de bloem hebt gemengd. Even proeven dus!

Serveer de coq au vin blanc met verse peterselie, extra (geroosterde) groenten en lekker vers brood. Ik ging voor geroosterde spruitjes en zuurdesem. Die spruitjes maak je door de knolletjes te halveren, te mengen met olijfolie, peper, zout en gedroogde tijm en 20 minuten te bakken in de oven op 180 graden.

 

⭐⭐⭐⭐⭐ – DING DING DING! Deze coq au vin blanc krijgt 5 sterren! Vooral omdat ‘ie écht ongelooflijk smaakvol en zacht was, maar ook een beetje omdat ik mezelf zo heb verrast. De laatste keer maakte ik die coq niet in witte, maar in rode wijn en dat was op geen enkele manier een succes. Al weet ik nog steeds niet precies waarom. Geeft ook niet, want met deze fantastische kip in een vettige, zoute saus van witte wijn ben ik ook hartstikke gelukkig. Dit is echt een aanrader hoor!
Ik at dit op 2/1/2022