courgette uit de oven

Dit is echt zo’n wow wOw WOW-gerecht. Zie je ‘m daar zo liggen, op een bordje, dan denk je: nah. Neem je een hap, dan kniel je er spontaan bij neer. Dit is een courgette uit de oven met daarbij gepofte aardappel, een lekker zoute tapenade en zachte crème fraîche. Afgetopt met zout en de lekkerste olijfolie die je in je keukenkastje kunt vinden. Serieus: maak dit!

 

Dit heb je nodig (2p):

1 courgette
2-6 aardappelen (net hoe groot ze zijn)
half bakje knoflookolijven
1 teentje knoflook
1 el balsamico
3-4 el crème fraîche
pijnboompitjes
zeezout (eventueel met kruiden, zoals rozemarijn)
gemalen peper
olijfolie extra vierge

Dit moet je doen:

Verwarm de oven voor op 200 graden en pak je rol aluminiumfolie erbij. Was de courgette en de aardappelen goed en pak ze daarna (allemaal apart van elkaar!) in in een stuk aluminiumfolie. Of zilverpapier, as I like to call it. Niet te strak. Leg de aardappelen in de oven en laat ze ongeveer 45 minuten garen en dus poffen. Het hangt een beetje af van de grootte van de aardappelen, maar tussen de 30-45 minuten duurt het zeker. De laatste 20 minuten leg je ook de courgette erbij, die heeft wat minder tijd nodig om zacht te worden én een knapperig randje te behouden.

Maak ondertussen de tapenade. Dat is ook echt te simpel voor woorden. Gooi de olijven in de blender en gooi daar ook een teentje knoflook (die uit je bakje olijven, liefst), een scheut lekkere olijfolie en een scheutje balsamicoazijn bij. Mix dit (met de blender of staafmixer) tot een grof goedje. Niet te lang, stukjes zijn prima! Rooster ook alvast wat pijnboompitjes.

De aardappelen zijn zacht als je mes of vork er soepel doorheen prikt – altijd een beetje gokken. Pak ze voorzichtig uit en snijd ze in de lengte doormidden. Vul ze met een lik crème fraîche en verdeel ze over de borden. Haal ook de courgette uit de oven en snijd ‘m in de lengte doormidden. Top de opengesneden courgette af met gemalen peper en zeezout. Lekker zout, Himalayazout ofzo, of een leuk potje met rozemarijnkruiden. En natuurlijk ook een scheut olijfolie extra vierge.

Schep de verse tapenade er ook bij en top het geheel af met de geroosterde pijnboompitjes. Ooooh, dit is écht GOED!

 

Mijn oordeel: 8,2/10 – ZO simpel, hoe verwacht je nou dat dit zo lekker is? Is het dus wel echt. Ik denk dat dat ‘m voor een heel groot deel ook zit in de kwaliteit van de olijfolie en het zout dat je gebruikt. Ik ben niet bepaald een fijnproever maar neem maar van mij aan: haal van allebei écht iets goeds in huis. Altijd handig, altijd lekker!
Ik at dit op 18/3/2021