IMG_9809

In het kader van het inmiddels befaamde Project Van Het Vergeten Eten (echt hoor, zoveel mensen denken met me mee!) vroeg ik jullie wat leuker was voor de letter H: halloumi of hangop? De meerderheid ging voor halloumi, die megazoute en sponzige grillkaas. Ik maakte er een salade omheen met onder andere gegrilde paprika, abrikoos en balsamico. Proefde net zo zonnig als ‘t eruit ziet! Hieronder vind je het recept voor deze couscoussalade. Dat recept voor hangop komt trouwens deze week óók nog online

Dit heb je nodig (2p):
1 stuk halloumi
gegrilde paprika uit pot (ongeveer 5 stukken)
gemengde sla
kopje couscous
handje gedroogde (en gewelde) abrikozen
balsamicosiroop (of azijn)

Dit moet je doen:
Begin met het maken van de couscous. Ik houd hier de verhouding 1/1 voor aan, waarbij ik dan een half kopje couscous laat wellen in een half kopje heet water. Als je gedroogde abrikozen gebruikt die nog keihard zijn, kun je die er ook in kleine stukjes bij laten wellen. Ik deed dat ook, maar die van mij waren al geweld en dat was dus eigenlijk niet nodig. Snijd daarna de halloumi in plakken van iets minder dan een halve centimeter dik. Verwarm in de tussentijd een grillpan en als deze goed heet is, bak je er de plakken halloumi in bruin. Even opletten of het niet té donker wordt, dan omdraaien en nog even aan de andere kant laten bakken. Deze kaas kun je perfect grillen omdat ‘ie niet smelt in de pan, handig. Ik weet trouwens niet helemaal hoe het zit met marinades of smaakjes. De halloumi die ik gebruikte was volgens mij ingesmeerd met olijfolie en een beetje chilivlokken, die combi kun je in ieder geval ook makkelijk zelf maken. Terwijl de kaas bakt, snijd je een paar abrikozen in kleine stukjes en ook de gegrilde paprika uit een potje snijd je iets kleiner. Bedek je bord met een paar handjes sla met daarop de couscous, gegrilde paprika, stukjes abrikoos en een paar plakken halloumi. Ik topte mijn salade af met balsamicosiroop om het net wat meer zoet-zurige smaak te geven en dat bleek een goed idee: moet jij ook doen.

Mijn oordeel: 7,2/10 – De eerste hap halloumi vond ik geweldig. Sponzig maar jees, wat een heftige heerlijkheid. Maar al snel vond ik het veel te intens en gaf ik de rest aan een huisgenoot, die precies hetzelfde ervoer. Conclusie: heel lekker, maar dan niet teveel en in kleinere stukjes. De rest van de salade was heel lekker, zeker de gegrilde paprika in combinatie met couscous en dat samen met de balsamico.
Ik at dit op 8/5/18