curry met miso

Ik heb duidelijk onder een steen gelegen maar, hallo, beste mensen: miso. Wa’s da? Waar komt dat ineens vandaan? Laatst had ik het nodig voor een opdracht en bij wijze van experiment gebruikte ik het daarna als currypasta. Dat was ZO lekker! Zoet en zoet tegelijk (en daar hou ik van!) maar eigenlijk weet ik verder niet zo goed wat ik ermee moet. Jij wel? Vertel het me! Die tube moet leeg!

Voor jullie: het recept voor deze curry met miso, zoete aardappel en frisse granaatappelpitjes.

Dit heb je nodig (2p):

1 witte ui
1 teen knoflook
2 zoete aardappelen
300 gram broccoli
1,5 el miso
1 tl sambal (of meer naar smaak)
geraspte gember (2 cm/1 tl) *
200 ml kokosmelk
granaatappelpitjes
2 flatbreadjes **
sojasaus
wokolie

* ik heb tegenwoordig zo’n potje geraspte gember (van Go Tan) in de koelkast staan, heel handig!
** flatbread dus, of één grote, of naan, of boterhammen. Jouw feestje!

Dit moet je doen:

Pak er een wokpan of andere ruime pan bij en verwarm daar een grote scheut wokolie in. Andere olie kan ook, maar wokolie is wel extra lekker. Snipper het uitje, pers het teentje knoflook en fruit het allebei aan in de olie. Voeg dan ook de geraspte gember toe en bak dat even mee.

Was de zoete aardappelen en snijd er grove stukken van. Gooi die in de pan en bak ze zo’n vijf minuutjes aan. Gooi vervolgens de miso, sambal, kokosmelk en een scheut water erbij. Roer goed door, dek af en laat tien minuten zachtjes pruttelen. Gooi dan de broccoli erbij, verse of uit de diepvries. Dek weer af maar zorg dat het vocht nog wel via een kiertje kan ontsnappen. Ook dit laat je weer tien minuten staan. Haal daarna de deksel eraf en laat dit nog een paar minuten pruttelen. Als het goed is zijn de groenten daarna zacht en de saus een beetje ingedikt!

Bak de flatbread af in de oven. Dien de curry met miso op op de borden, schuif je flatbread erbij en top af met de frisse granaatappelpitjes. Giet er ook nog een scheutje sojasaus overheen. Dat maakt het net wat zouter en smaakvoller! Op deze foto ben ik dat vergeten, maar zeker doen.

 

Mijn oordeel: 8,1/10 – Ik vond dit een hele lekkere, anders-dan-anders curry! De miso mocht van mij wel iets meer aanwezig zijn, maar op deze manier was het wel gewoon goed. Kokosmelk + sojasaus is ook echt een topcombi! Oh, deze foto maakte ik een dag later van de restjes en de saus was dus net wat teveel ingedikt, met bovenstaand recept heb je dus zeker meer saus (en dat wil je)!
Ik at dit op 2/12/2020