Dahl curry met zure room, tomaat en geroosterde prei

17 aug 2019 | Aziatisch, Curry, Gezond, Rijst, Vegetarisch

IMG_5059

Het was alweer even geleden dat ik hier een curry-creatie plaatste! And it’s a gooood one! Dat had ik totaal niet verwacht. Ik bedoel: stel je dit prutje voor zonder alle toppings en versieringen, dan zijn er ineens bijzonder veel gelijkenissen tussen deze curry en de composthoop naast je konijnenhok hè? Nog trek? Maak deze dahl curry met zure room en geroosterde prei!

Dit heb je nodig (2p):

1 witte ui
1 bakje cherrytomaten
linzen (uit blik, ongeveer 200 gram)
200 ml kokosmelk
200 ml groentebouillon
1 tl rode currypasta
1 tl kurkuma
halve prei
1 kop rijst (zilvervlies)
2 el crème fraîche
1 citroen
verse koriander

Dit moet je doen:

Verwarm een scheut olie (bijvoorbeeld wokolie) in een ruime pan. Snipper de witte ui en fruit dit aan in de olie. Voeg vervolgens de currypasta en kurkuma toe en bak dit een paar minuten mee. Halveer in de tussentijd de cherrytomaten en voeg die ook toe. Laat ze een beetje zacht worden en plet ze voorzichtig met je lepel. Spoel de linzen af en gooi ze ook in de pan. Voeg tot slot de kokosmelk, een half blokje groentebouillon en een glas water toe. Roer het door en laat dit lekker pruttelen op middelhoog vuur. Ik denk dat het zo’n 15-30 minuten duurt om de dahl curry wat dikker te laten worden.

Ondertussen ga je aan de slag met de geroosterde prei. Ik zie de laatste tijd bij meerdere foodbloggers (waaronder bij Monique van Loon) krokante prei en ik wilde het ook wel eens op die manier bereiden. Ik heb echt een gigantische hekel aan prei (de smaak en vooral de textuur, brrr) maar op de een of andere manier vind ik het wel een leuk ding om te kopen (#meisjemetdeprei) en ik wil het ook wel echt lekker vinden. Anyway: terug naar de geroosterde prei. Haal de buitenste lelijke bladeren van de prei en snijd de droge bovenkant eraf. Snijd de helft van de prei in halve ringen. Spoel die goed af onder de kraan en laat de prei dan goed uitlekken. Verwarm de oven voor op 180 graden en verdeel de prei met wat olie en zout over een stuk bakpapier. Rooster dit in ongeveer 10 minuutjes in de oven maar houd het in de gaten, het kan ineens heel hard gaan!

Kook de zilvervliesrijst in een apart pannetje in een dubbele hoeveelheid water. Breng de dahl curry op smaak met wat citroensap. Serveer de dahl in diepe borden of kommen en schep de rijst en crème fraîche bovenop. Leg er een partje citroen bij en top af met verse koriander en de geroosterde prei.

Mijn oordeel: 8/10 – Verrassend lekker! Ik vond de kleur van de dahl behoorlijk onaantrekkelijk maar toen ik de borden ging opdienen dacht ik ineens wel dat dit best wel lekker kon worden. De prei vond ik op deze manier ook héél goed trouwens! Dit ga ik zeker vaker doen, ik heb zelfs droge prei van het ovenrooster gegeten (vandaar zo weinig op de foto) omdat ik het echt lekker vond.
Oordeel eetgenoot (Joran): 7,5/10 – “Vond hem echt lekker! Misschien miste ik nog iets van een bite, iets meer structuur. Alsof je croutons in je soep doet zeg maar. Maar misschien ook niet en was die prei wel genoeg :p Ik vond het lekker.”
Ik at dit op 13/8/2019

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

2 Reacties

  1. Ryanne

    Thaise rode currypasta? Of bestaat er ook Indiase rode currypasta…?

    Antwoord
  2. Thais

    Volgens mij Thaise, Ryanne 😉

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten