IMG_1100

Het is officieel: ik ben fan van curry. Moest er eerst niets van weten maar nu mijn smaakpapillen ‘t een beetje gewend lijken te zijn (ik bedoel: mijn darmen, wie houd ik voor de gek), wil ik steeds nieuwe combi’s maken! Dit keer ging ik voor een curry met linzen en tomaat, wat in India dahl curry wordt genoemd. Die van mij bracht ik op smaak met kokosrasp en ik at ‘t met pappadums. Echt heel simpel en binnen no time gemaakt!

Dit heb je nodig (2p):
rode linzen
tomatenblokjes
cherrytomaten
1 kleine witte ui
1 teentje knoflook
rode currypasta
200 ml kokosmelk
citroensap
koriander
geraspte kokos
pappadums
zonnebloemolie

Dit moet je doen:
Als ik curry maak, is het nooit voor mij alleen en daarom heb ik wel een grote pan nodig. Een wokpan werkt in ieder geval heel fijn. Zet ‘m op het vuur en warm er een scheutje olie in op. Voor een aziatisch gerecht als curry, gebruik je het best een neutrale olie zoals zonnebloemolie. Olijfolie geeft al snel dat vleugje ‘Zuid-Europa’ en dat past hier totaal niet bij. Tip van mijn moeder hoor, dit, heb ik niet zelf bedacht. Snijd het uitje fijn en pers het teentje knoflook uit. Fruit beiden in de hete olie. Schep hier de currypasta bij en verwarm dit kort. Ik gebruikte die van Patak’s (uit de supermarkt) en die is niet heel pittig maar begin voor de zekerheid met 2 of 3 theelepels, dan kun je later altijd meer toevoegen. Spoel de linzen even af (komt altijd van dat vieze sap af) en gooi die er nu ook bij. Ook de cherrytomaatjes en tomatenblokjes mogen in de pan. Giet bijna alle kokosmelk erbij en roer dit goed door. De curry kun je nu zolang als je maar wilt laten pruttelen en indikken op laag vuur!

Ik wacht zelf telkens tussen de 20 en 30 minuten. Heel veel langer kan ik niet wachten, maar zo is ‘ie dan wel heel smaakvol. Proef eerst even wat je van de smaak vindt: is het te slap, voeg dan meer currypasta toe en verwarm de curry weer goed. Is het wat te muf, voeg dan citroensap toe om het frisser te maken. Ik doe dit eigenlijk altijd wel omdat ik dat vleugje frisheid héél lekker vind! Ik raad het je dan ook zeker aan

Dien de curry op in een schaal of diep bord en giet het laatste beetje kokosmelk eroverheen. Ook strooi je er lekker veel geraspte kokos op én wat verse koriander. Ik ga steeds meer van koriander houden! Ik was al nooit van dat anti-team hoor, maar de laatste tijd merk ik zó erg hoe koriander de smaak van een gerecht kan versterken. Vet lekker! Ik at de curry met pappadums (crackers) maar je kunt er ook rijst of naan bij eten. Bijvoorbeeld naanbrood naar mijn recept!

Mijn oordeel: 8/10
Oordeel eetgenoot (Keylee): 8/10 – “Oh ja die was superlekker! Met die linzen. In eerste instantie vond ik die pappadums erbij niet zo geslaagd maar later wel, het geeft toch wel echt een bite.”
Ik at dit op 19/7/2018