Dahl met crispy chiliolie, peterselie en bosui

31 okt 2022 | Aziatisch, Curry, Gezond, Vegan, Vegetarisch

Afgelopen week kreeg ik een paar vettt mooie kookboeken binnen, waaronder ‘Van Boven in het wild’ van Yvette van Boven. Eén van de 5 Zilveren Kookboeken dit jaar. Volgende week is het Kookboekenweek en t/m 3 november kun je stemmen op je favo kookboek. Dit boek is in ieder geval echt heel mooi en bijzonder, met recepten met wilde planten en kruiden. Ik maakte een variant met peterselie. Dat is het spannendste plantje dat ik, stadse meid die ik ben, kon vinden. (Ergens in een berm gaan staan met een schaar vond ik ook weer zo wat.) Mocht de pret niet drukken want dit was heerlijk!

dahl crispy chiliolie

Dahl met crispy chiliolie, peterselie en bosui

Dahl met crispy chiliolie, peterselie en bosui – geïnspireerd op een heel mooi recept van Yvette van Boven. Superlekker!
Totale tijd 35 minuten
Keuken Aziatisch
Porties 4

Ingrediënten
  

 • 1 rode ui
 • chilivlokken
 • 1,5 tl kurkuma
 • 1,5 tl komijn
 • 2 teentjes knoflook
 • 3 cm gember
 • 280 gram gedroogde linzen
 • 1 liter groentebouillon
 • 2 handjes platte peterselie – Of wildpluk dus, bijvoorbeeld veldkers
 • 4 el Griekse yoghurt – Of een plantaardige yoghurt
 • 2 stengels lente-ui

Crispy chiliolie (bewaren in een schone pot)

 • 200 ml zonnebloemolie
 • 1 witte ui
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 cm gember
 • 3 el chilivlokken
 • 2 sterren steranijs
 • 1 kaneelstokje
 • 3 el sojasaus
 • snuf zeezout

Instructies
 

 • Snipper de ui, pers de knoflook en snijd de gember fijn. Bak de ui in olie, voeg de kruiden, knoflook en gember toe. 
 • Voeg de linzen en bouillon toe, dek de pan af en laat 20 minuten pruttelen op laag vuur. Roer de helft van de peterselie erdoor.
 • Snijd de knoflook, ui en gember heel fijn. Verhit de zonnebloemolie in een steelpan. Zet het vuur laag (maar houd het geheel heet) en voeg alle ingrediënten toe. Roer goed door en laat zo’n 10-15 minuten bakken/frituren.
 • Zeef de olie en laat de gebakken stukjes afkoelen in de zeef. Doe de olie en afgekoelde ui, knoflook en gember in een schone pot.
 • Serveer de dahl met een schep yoghurt, ringetjes bosui, verse peterselie en een lepeltje crispy chiliolie. Lekker met stukjes pita!

Notities

Ik heb het recept wel een beetje getweakt! Check de laatste foto van deze post of haar boek voor het originele recept!
Ik heb dit kookboek gekregen, maar deze post is niet gesponsord.

⭐️⭐️⭐️⭐️ – Ik plaatste dit recept op Insta. Klik hier om meteen naar het recept te gaan en ‘m daar op te slaan. 

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vond je ervan?
Nieuwste berichten