IMG_2432

Damn girl! Deze worsten! Een hele tijd geleden won ik via de Allerhande een kookboek van Lonely Planet met heel veel street food van over de hele wereld. Ongeveer de helft van de bladzijdes heb ik gemarkeerd en afgelopen weekend heb ik eindelijk iets gemaakt. Geen ingewikkelde Aziatische bedoeling, gewoon een paar flinke, Duitse curry wursten. En het was lékker, niet normaal! Voor erbij maakte ik pommes en zo smaakte ‘t bijna net als boven op de piste.

Dit heb je nodig (2p):

ovenfrietjes
4 worsten *
400 ml gepelde tomaten (1 blik)
2 eetlepels kerriepoeder
1 eetlepel pittige paprikapoeder
1 witte ui
2 eetlepels suiker **
60 ml rode wijnazijn
zout
peper

* zachte worsten, ik gebruikte varkenssaucijzen
** volgens het recept moest je 100 gram gebruiken maar ik dacht ‘ho shit, dat is wel heel veel’. Ik gebruikte ongeveer 40 gram en vond het al véél te zoet dus ik zeg: 20 gram, twee eetlepels ongeveer.

Dit moet je doen:

Zet een pan op het vuur en verwarm hier een scheut olie in. Snijd ondertussen een grote, witte ui in snippers en fruit het aan in de olie. Als de uitjes een beetje zacht worden, gooi je de kruiden erbij: twee eetlepels kerriepoeder en een eetlepel pittige paprikapoeder. Als je paprikapoeder niet pittig is, moet je nog iets van chili toevoegen. Gooi de gepelde tomaten ook in de pan en plet ze een beetje met een lepel. Voeg dan de suiker toe. Zoals ik al zei: volgens het kookboek moet je freaking 100 gram suiker toevoegen en ik wéét best dat er in veel verdacht lekkere gerechten heel veel suiker gaat, maar 100 gram suiker voor vier worsten is wel overdreven. Ongeveer twee eetlepels witte suiker is genoeg, echt.

Voeg de rode wijnazijn, een snuf zout en wat peper toe en laat dit dan ongeveer 20 minuten rustig pruttelen. In de tussentijd bak je in een andere pan de worsten in een scheut olie rondom bruin en in de oven bak je de ovenfrietjes. De saus giet je in een blender en die mix je kort tot een supergladde saus. Volgens het recept moet je ‘t daarna nog door een zeef drukken voor de laatste klontjes maar dat vond ik niet nodig. Snijd de curry wurst in stukjes en giet de saus eroverheen. Serveer de patatjes ernaast en eindig met wat extra kerriepoeder en peterselie. Het oog wil ook wat Vergeet het biertje niet!

IMG_2419

Het kookboek:

ik vind de vormgeving van het boek (die trouwens voluit ‘Beste street food ter wereld’ heet) heel gaaf. Supersimpel, helemaal niet clean of strak ofzo maar juist heel kleurig en werelds. In het boek staan heel veel verschillende hartige street food-recepten maar ook een hoofdstuk vol zoete. Het enige nadeel dat ik kan bedenken: voor sommige recepten heb je veel te gekke ingrediënten nodig. Hallo, rawit pepertjes. Wie koopt dat? Of schapenvet. No thanks. Verder staat er wel heel veel redelijks in hoor, zoals dit recept voor curry wurst.

Mijn oordeel: 8,5/10 – Oooooh dit is zo lekker! Ik heb het al eerder geprobeerd, zie hier, maar naast de totaal mislukte foto’s was het die keer ook lang niet zo lekker als deze versie. Hier heb ik precies de goede verhoudingen gebruikt, heerlijk pittig en kruidig maar ook zoet. Perfect voor bij zoute patatjes.
Ik at dit op 8/12/2018