Dumplings met garnalen, mango en sweet chili

5 apr 2018 | Aziatisch, Vis

IMG_9327

Heb je dit weekend genoten van mijn @keukenmeid instastories over eh… bijzondere creaties in de keuken? Vroeg je je af wat daarvan terecht ging komen? Zie hier: dumplings! Voor the D van het Alfabet van het Vergeten Eten. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit dumplings heb gegeten (in ieder geval niet bewust, in Vietnam móet het eigenlijk wel een keer op mijn bord hebben gelegen), laat staan dat ik ze ooit zelf heb gemaakt. Ik ging aan de slag met een zelfbedachte vulling en gebruikte voor de kooktechniek allerlei verschillende recepten van het internet. Dat ging redelijk. Hieronder vind je mijn recept, wat tips en een belangrijke vraag.

Dit heb je nodig (15 stuks):
150 gram bloem
100 ml water
zout

1/4 mango
150 gram garnalen
3 stengels lente-ui
gember
1 teentje knoflook
sweet chili saus
sojasaus
sesamolie

Dit moet je doen:
Over het algemeen ben ik het type dat ‘zelf gaat koken’ maar dan wel kant en klare pizzabodems gebruikt, bijvoorbeeld. Voor dumplings kun je ook speciale vellen kopen maar omdat het deeg zó makkelijk te maken is, deed ik dat eens zelf. Zeef de bloem boven een grote schaal en gooi daar 100 ml water bij. Blijf dat goed kneden totdat het een grote, stevige bal is en deel dat dan in drie stukken. Rol er dan een soort worsten van een centimeter of 10 van en pak deze in in een stukje huishoudfolie. Laat dit een half uur liggen en snijd dan iedere worst in vijven.

Zorg dat je garnalen inmiddels ontdooid zijn en haal dan overal de staartjes vanaf. Snijd de garnalen in vier stukjes en snijd de lente-ui in kleine ringetjes. Ook de mango gaat in kleine stukjes, de knoflook pers je uit en de gember hak je fijn. Schep alles in een grote kom door elkaar met een paar scheuten sojasaus en een eetlepel sesamolie. Ieder blokje deeg rol je tot een balletje en daarna rol je ze met een bebloemde deegroller of een beker (me) plat. Niet te dun, dan scheurt het, maar ook zeker niet te dik want dan wordt het taai. In het midden van het rondje schep je een beetje van het garnalenmengsel. De helft van de rand maak je een beetje vochtig en dan vouw je het flapje dubbel. Zorg dat er geen olie tussenkomt, dan plakt ‘t niet meer lekker. Met je vingers plooi je dan het deeg terwijl je het ook aan elkaar vastplakt. Ik kan het niet uitleggen, je moet gewoon ff oefenen en dan zie je vanzelf wel of het ergens op lijkt of niet.

Daarna komt het rotgedeelte: het bakken of stomen. Volgens sommige recepten moet je het eerst bakken en dan in water stomen, maar volgens de meeste recepten stoom je het in een speciaal mandje boven een pan kokend water. Ik heb helaas geen stoommandje, maar met een zeef ging het ook prima. Zorg er in ieder geval voor dat de zeef niet in het water hangt. Scheur stukjes bakpapier af ter grootte van een dumpling en leg die tussen de zeef en de dumpling in, zodat het niet vast gaat plakken. Leg bovenop een deksel en laat dit dan een kleine 20 minuten stomen. Eet de dumplings met sojasaus of sweet chili, het laatste heeft mijn voorkeur.

 

Mijn oordeel: 6,5/10 – Het duurt ff maar dan … ja, dan heb je dumplings. En ik zou je nu willen vertellen dat dit echt GEWELDIG lekker en fancy was maar in werkelijkheid was het best wel een beetje saai. Grote kans dat het aan mij lag hoor, aan het recept of de bereiding, maar kenners: wat zou er precies zo speciaal moeten zijn aan dumplings? Het was lekker, leuk om te maken ook, maar that’s it. Moet ik het nog een kans geven of zijn dumplings gewoon overrated?
Oordeel eetgenoot (Milenka): 6,5/10 – “Ik weet niet wat ik moet zeggen, ik vond het gewoon niet mega boeiend. Maar ik was wel blij toen je zei dat je er nog meer had, dat zegt ook wel wat.”
Ik at dit op 31/3/18

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten