Een hele week: zonder Facebook

17 mei 2015 | Leven

IMG_3622

Ja lezers, ik weet wat jullie denken: wat een prachtige weheartitfoto met de lelijkste fotomuur ooit. Daar moet ik binnenkort inderdaad wat aan gaan doen. De foto’s vind ik niet zo leuk meer en het blijft ook voor geen meter hangen, zoals je ziet.

In het kader van ‘een hele week iets anders dan anders doen’ (waar ik laatst ook al over vertelde) besloot ik een hele week Facebook uit mijn leven te verbannen. Ik was/ben eigenlijk gewoon verslaafd, en dat irriteerde me nogal. Zit ik huiswerk te maken en zie ik door de bomen het bos even niet meer… Facebook. Gaat het me tijdens college niet snel genoeg… Facebook. Soms refreshte ik om de 2 minuten mijn timeline en ik ben een pro in via-via-via bekenden stalken. Ik werd gek van mezelf: tijd om cold turkey af te kicken (nouja, goed.. kan dat in een weekje? Nee hè?). Ik verwijderde de app en met een beetje zelfdiscipline is het me ook gelukt om geen ‘Facebook’ in de zoekbalk op m’n laptop te typen. Benieuwd naar wat ik er van vond? Lees dan snel verder!

HOE GING HET

Nou jongens, shame on me maar dit was dus echt best wel lastig. Na een hele dag school of werken heb ik gewoon zin om hersenloos Facebook door te scrollen. Dat mocht ik dus een hele week niet. De eerste paar dagen vergat ik mijn uitdaging ook regelmatig bíjna. In plaats daarvan zocht ik dan vaak nieuwe blogs, bekeek ik TEDtalks of vermaakte ik me met Pinterest. Het is dus niet zo dat ik ineens veel productiever aan school ging werken, ik vond telkens wel andere afleiding. Maar de dingen die ik deed hadden wel wat meer diepgang dan de berichten op m’n timeline.

Wat wel vreemd voelde, is dat ik ineens echt achterliep met dingen. Ik heb de examenstress van scholieren bijvoorbeeld niet meegekregen en ik wist pas heel laat dat het nieuwe bestuur van de studievereniging bekend was. Ook wist ik niet van activiteiten waar ik voor was uitgenodigd en heb ik mooie aangeboden kamers gemist (ik ben inderdaad weer op zoek. Niet fanatiek maar gewoon een beetje kijken!).

NA EEN WEEK

Vandaag, zaterdag 16 mei, heb ik de Facebookapp weer een prominent plekje gegeven. Op de plek waar ik de afgelopen week de meditatie-app Breath had gezet. Toen ik thuis kwam van werk ging ik er even goed voor zitten. Ik mocht van mezelf best àlles van de afgelopen week teruglezen, maar ik deed het niet. Na een paar minuten scrollen had ik er serieus alweer genoeg van. Wait what? Ben ik genezen?

Wat me meteen opviel toen ik –lichtelijk gefrustreerd- m’n telefoon naast me neer legde, was dat ik een heel ongelukkig gevoel kreeg van al die overdreven happy posts van mensen. Als een soort jaloezie. Maar op Facebook zet je niet dat je oma doodziek is of dat je hart is gebroken (over het algemeen..). Ik zag alleen maar blije berichten over behaalde diploma’s, leuke feestjes, zoveel jaar en zoveel dagen samen met schatjeee (moet je nu sowieso niet mee aankomen; ik heb ze stuk voor stuk verwijderd of op stil gezet – ja echt.) en foto’s van geweldige reizen. Dus iedereen is blij en heeft een perfect leven, behalve ik? Zo voelde het.

IMG_3271

DUS

Ik kan het iedereen eigenlijk best wel aanraden om een weekje Facebook te verbannen uit je leven. Lekker boeiend wat iedereen doet. Ik ben verschrikkelijk nieuwsgierig naar alles en iedereen om me heen, maar echt: lek-ker boeiend. Wat ik lees interesseert me uiteindelijk geen drol en als het nou écht heel grappig of belangrijk is dan hoor ik het vanzelf wel. Ik ben niet van plan om mijn account te verwijderen, want het is af en toe gewoon wel echt leuk en handig (bovendien vind ik het een soort van sociale plicht dat je te vinden bent op Facebook – jij wilt anderen toch ook kunnen vinden), maar ik weet heel zeker dat ik nu heel wat minder tijd zal verspillen. Aan Facebook, tenminste. Wie heb ik overtuigd?

Dit vind je ook leuk!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

7 Reacties

 1. Dina

  Facebook verbannen is inderdaad ontzettend fijn. Ik heb sinds kort de app van mijn telefoon en dat is heerlijk, geen meldingen meer, niks. 😀

  Antwoord
 2. Lisa

  Ah, dit is zo leuk! Ik kan niet zonder Facebook helaas, want ik heb allemaal groepsopdrachten en voor internationale studenten is Facebook echt het equivalent van Whatsapp (bovendien is het ook veel makkelijker om bestanden en zo via Facebook te sturen). En voor mijn vereniging gaat dus ook alle communicatie via Facebook. Sinds ik ben begonnen met studeren is mijn Facebookgebruik echt vertienvoudigd en dat vind ik best wel stom want eigenlijk vind ik Facebook helemaal niet leuk en ik krijg er nooit een voldaan gevoel van.

  Misschien iets voor de zomervakantie? Al ben ik dan misschien mentor voor de eerstejaars, dus dan moet ik ook gewoon bereikbaar zijn. Hmmm… Dat je in plaats van internet gewoon andere niet-zo-nuttige dingen doet, merkte ik ook toen ik 24 uur zonder internet ging.

  Ik vind dit trouwens echt zo’n leuke rubriek! Ik ben benieuwd wat je deze week gaat doen. 🙂

  Antwoord
  • admin

   Ja, ik zou in sommige weken ook té veel belangrijke dingen van mijn studie missen inderdaad! Deze week gelukkig niet. En mooi dat je de rubriek leuk vindt! Deze week doe ik even gewoon niets anders dan anders, binnenkort weer 😉

   Antwoord
 3. Ysanne

  Oefff wat een moeilijke missie, zou ik vinden dan hah. Ik gebruik het ook veel voor mn studie en daarbij wat je zegt: i luv stalking. Maar ik kan me heeeel goed voorstellen dat heb trust geeft want ik zit er ook echt veeel te vaak op. Misschien handog om 1 momentje te nemen per dag dat je alles checkt (dan mis je niks maar heb je toch veel meer tijd voor andere dingen).

  Antwoord
  • admin

   Dát is inderdaad best wel een goed plan. Ben benieuwd of ik daar genoeg discipline voor zou hebben, ik ga het eens proberen met twee of drie momentjes per dag denk ik!

   Antwoord
 4. Rianne

  Wat goed! Het zou voor mij ook wel goed zijn inderdaad, maar het is voor mij ook vaak om de tijd om te krijgen. Na stage moet ik in totaal een uur alleen reizen, waarvan ook veel wachten.. Tja, dan ga ik op Facebook.

  Antwoord
 5. Stella

  Ik voel me pre-cies hetzelfde over Facebook. Altijd zo’n naar gevoel van iedereen die het zo perfect LIJKT te hebben. En dan ik met mijn frustratie over het huiswerk -etc- dat ik op dat moment eigenlijk zou moeten doen. Ik check inderdaad ook altijd Social Media wanneer de tijd niet snel genoeg kan gaan. Saai college, wachten op de trein, het hele in de trein zitten. Ik heb al een hele tijd de Facebook app verdwijderd en kan nu alleen nog hersenloos scrollen op mijn laptop. Maar dan struin ik liever leuke blogjes af. Nee, ik ben echt al heel wat afgekickt van gezichtenboek inmiddels. Je hebt mij overtuigd! Liefs.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten