Fish and chips (van goedkope kabeljauw) met tartaarsaus

21 aug 2018 | Vis

IMG_1258

Well hello dear friends en followers, vandaag heb ik een lekker classic vette maaltijd uit Engeland en Ierland voor jullie! Waarschijnlijk heeft iedereen wel eens fish and chips gegeten tijdens een tripje naar de overkant van de zee maar je kunt dit dus ook prima thuis maken. Frituren is een optie maar je kunt ook alles lekker makkelijk in de oven gooien. Voor ernaast maakte ik een simpele tartaarsaus. Ik gebruikte trouwens weer een goedkope diepvriesvis en in tegenstelling tot de ceviche, ging dat dit keer wel goed!

Dit heb je nodig (2p):
2 blokken kabeljauw uit de diepvries
1 ei
bloem
paneermeel
citroen
komkommer
ovenfriet
mayonaise
augurk
azijn
dille
(zonnebloem)olie
zout

Dit moet je doen:
Kun je je dat frituurspektakel met bitterballen nog herinneren? Ja, daar had ik dus niet zo’n zin in. Vis kun je ook prima in de oven klaarmaken in een minuut of 10-15, maar mijn diepvriesvisjes worden daar altijd een beetje droog van. Daarom koos ik ervoor om de vis de bakken in een pan met olie. Omdat de vis daarna wel bruin, maar nog niet helemaal gaar was, heb ik het nog een paar minuten laten garen in de oven. Maar daar komen we zo wel bij, dan weet je nu in ieder geval alvast een beetje hoe en wat.

Dus: laat de vis eerst langzaam ontdooien. Het beste in de koelkast, maar dat duurt lang dus buiten op het aanrecht is ook oké. Als de vis ontdooit is, dep je ‘m droog met wat keukenpapier. Zet dan drie bakjes klaar: eentje met een laag bloem, eentje met een geklutst eitje met wat druppels water (dan wordt het iets minder stroperig) en een met paneermeel. Haal de vis eerst door de bloem, dan door het eitje en vervolgens door de paneermeel. Voor wat extra knapperigheid herhaalde ik de laag ei en paneermeel nog een keer maar dat is wel echt een vetbom, dat je het ff weet.

Verwarm een koekenpan met een flinke scheut olie en laat dit goed heet worden. Bak de stukken vis aan beide kanten in een paar minuten goudbruin en probeer ook de zijkantjes mee te bakken. Laat ze daarna op keukenpapier uitlekken en check even of de vis aan de binnenkant niet meer glazig is. Als dat wel het geval is, pak je de stukken in met aluminiumfolie en bak je ze nog een paar minuten mee met de patatjes, maar niet te lang!

De patatjes heb je ondertussen namelijk al in de oven staan 😉 Ik had een zak diepvriesfrietjes en die bakte ik in ongeveer 20 minuten af op 200 graden, halverwege even keren. De tartaarsaus maak je door een paar scheppen mayonaise te mengen met een flinke scheut azijn, verse dille (als je dat in huis hebt) en een kleingesneden augurkje. Budgettip: vis de dille uit de pot augurken, haha. Voor het idee van groenten snijd je een komkommer in plakjes.

Serveer de fish and chips op een bord (en als je het echt goed wil doen: in krantenpapier) en bestrooi alles met wat extra zout. Zet er een schaaltje tartaarsaus bij en maak af met de komkommer en partjes citroen. Die knijp je uit over de vis zodat ‘ie net wat frisser wordt. Klaar!

Mijn oordeel: 7,8/10 – Lekkere vette hap die je supermakkelijk thuis na kunt maken, maar het is natuurlijk niet zoals de échte fish and chips. Maar de patatjes zijn bij de echte altijd heel slap en wat dat betreft vind ik die van mij beter geslaagd.
Ik at dit op
6/8/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten