Foe yong hai met ham, champignons en taugé

13 mei 2019 | Aziatisch, Noedels, Vlees

In principe zijn al mijn recepten te freestylen; ik heb het nooit zo op de exacte hoeveelheden. Er is echter één gerecht waar ik precies binnen de lijntjes moet blijven: foe yong hai. Dit lekkere Chinese gerecht kun je supermakkelijk zelf maken met een perfect zoetzuur sausje. Ik maakte ‘t laatst weer eens met ham, champignons, taugé en natuurlijk heel veel ei. Ik had mijn eigen recept niet gevolgd en dat proefde ik helaas wel. Ik weet wel hoe je ‘m perfect kunt maken en daarom geef ik je dit recept toch!

foe yong hai met ham

Foe yong hai met ham, champignons en taugé

Dit lekkere Chinese gerecht kun je heel makkelijk zelf maken met een perfect sausje: foe yong hai. Ik maakte ‘t laatst weer eens met ham, champignons en ei.
Totale tijd 30 minuten
Keuken Chinees
Porties 2

Ingrediënten
  

 • 1 handje champignons
 • taugé
 • 6 eieren
 • hamblokjes
 • 3 stengels bosui
 • 6 nestjes mie
 • sesamzaadjes

Foe yong hai saus

 • 100 ml azijn
 • 100 ml water
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 1 el suiker
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • sesamolie
 • tl maïzena

Instructies
 

 • Begin met de saus zodat die straks nog rustig kan pruttelen. Verwarm een scheutje (sesam)olie in een steelpannetje en snijd een ui en teentje knoflook in grove stukken. Fruit ze even aan en schep dan het blikje tomatenpuree erbij. Giet er ook een gelijke hoeveelheid azijn en water bij en een lepeltje suiker. Roer het goed door en laat dit op laag vuur rustig inkoken.
 • In een grote koekenpan verwarm je opnieuw een scheut olie en daar bak je de hamblokjes in aan. Snijd de champignons in plakjes, gooi ook die erbij en laat ze even slinken. Was de bosui en snijd er ringetjes van. Bak de helft mee met de champignons. Ook de taugé mag er nu bij!
 • Kluts alle eieren in een maatbeker en giet dat bij de groenten en ham. Laat dit op laag vuur rustig bakken tot een soort omelet. Maar dan eentje die heel lelijk mag worden: schep het af en toe om zodat het meer op scrambled eggs lijkt.
 • Terug naar de saus: proef even of je meer suiker of zuur moet toevoegen en doe dat dan. Giet de saus vervolgens door een zeef om de klontjes en stukken ui en knoflook eruit te filteren. Giet de saus dan weer terug in het pannetje.
 • Meng in een apart kopje één theelepel maïzena met een paar druppels water tot een papje en giet dat bij de zoetzure saus. De saus dikt nu in en krijgt de perfecte kleur. Iets minder fel dan de saus op bovenstaande foto want, zoals ik al zei, die was niet perfect.
 • De mie kook je in ongeveer 8-10 minuutjes gaar. Giet het af en roer er een klein scheutje olie doorheen om kleven te voorkomen.
 • Dien het gerecht daarna meteen op, als je de mie lang zo warm laat staan wordt het alsnog een grote klont. Top het af met de tweede helft van de bosui en wat sesamzaadjes.
Trefwoord champignons, ham, lente-ui, taugé, tomaat

Mijn oordeel: 6,5/10 – Ah, ik baal ervan dat ik dit gerecht zo laag moet beoordelen want ik wéét dat het mega lekker kan zijn. Zo stom dat ik niet gewoon mijn succesrecept heb gevolgd, maar goed, dat kun jij natuurlijk wèl doen! Maak je liever een vegetarische foe yong hai? Probeer dan dit recept!
Oordeel eetgenoot (Ilona): 6/10 – “Was wel lekker, de ei was lekker, alleen de saus was iets te zuur en niet dik genoeg ofzo. De vorige keer was het wel heel lekker ja.”
Ik at dit op 15/4/2019

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vond je ervan?
Nieuwste berichten