Fotodagboek december 2020: Jacuzzi, kaartenproject en de (digitale) kerst van ‘20

30 jan 2021 | Leven

tbddec.22

Godnondeju. Wat was december eigenlijk leuk hè? Zo met de kennis van januari 2021. Late night wandelingen, glühweintje d’r bij, bescheiden doch feestelijke diners met familie… Je weet wat pas wat je mist als ze d’r niet is. Oké, tot zover dit sentimentele gezever. Ik ben hier om die lichtpuntjes van december vast te leggen. Want die waren er. Let’s go!

Nee, wacht, toch eerst nog ff dit.

Het lijkt écht een eeuwigheid geleden, begin december. Niet zo gek: ondertussen heb ik kerst gevierd, ben ik behoorlijk uitbundig (maar klein) een gloednieuw jaar in gedanst en heb ik ook gewoon nog gewerkt en er een bijzonder creatief project uitgeperst. Oh, en lockdown twee (of was het drie?) werd ingezet. Het lijkt inmiddels de gewoonste zaak om hierover te schrijven in mijn fotodagboeken, maar hallo hé: het blijf totale gekte. Als ik later kinderen heb (ooit, hopelijk) dan gaan ze dit lezen als ze een jaar of vijftien, zestien zijn. Corona is dan een vage collectieve herinnering, als het goed is. Well kids, it sucked BIG time. Dat je dat ff weet.

tbddec.1tbddec.2tbddec.3tbddec.4

1 t/m 6 december

December begon met een flinke portie thuiswerken. Bij mijn baan in loondienst rondden we een paar grote projecten af en dat hield me wel bezig. Die vrijdag, 4 december, was Joran jarig. Ik was in de veronderstelling dat hij gewoon de hele dag naar werk zou gaan, maar nadat hij zich om half zeven ‘s ochtends heel dramatisch terug in bed gooide (aangekleed en al) en zuchtte dat hij ‘echt geen zin had en gewoon maar lekker thuis bleef’, bleek hij al wekenlang een vrije dag te hebben geregeld. Grappenmaker. Dat werd dus een gezellige dag thuis met pannenkoeken als ontbijt, een kleine wandeling en heel veel potjes schaak. Haha, jazeker: we hadden net The Queen’s Gambit gebinged.

‘s Avonds vierden we onze eigen pakjesavond met een doos vol cadeautjes, die mijn moeder ons had gestuurd. HEEL leuk! Op zaterdagochtend maakte ik nog wat werk af en ‘s middags vertrok ik met Milenka en Ilona richting Oostvoorne, ergens onder Rotterdam. Daar huurden we een nachtje een Airbnb met (hou je vast) een jacuzzi! Het huisje zelf was bijzonder ordinair maar dit warme bubbelbad maakte echt álles goed.

Daarnaast wandelden we, bestelden we sushi en speelden we Ticket To Ride. De volgende ochtend ontbeten we met broodjes knakworst en daarna reden we naar het strand van Rockanje. Op de terugweg naar Utrecht langs de Mac voor een patatje. Echt: life was heel erg good dit weekend. Ik had dit zo nodig! Het voelde alsof ik wéken van huis was geweest!

tbddec.5tbddec.6tbddec.7

7 t/m 13 december

En dat blije gevoel wist ik gelukkig nog wel even vast te houden. Wat ook hielp: de kerstboom opfleuren! In het vorige fotodagboek, van november, zag je hoe ontzettend stijlloos onze kerstboom was. Samen met Ilona maakte ik er wat leukers van, met gekleurde ballen en fellere lichtjes. Dat laatste bleek een miskoop. Echt mooi werd de kerstboom dit jaar nooit.

Verder keek ik in december ook belachelijk veel series. Tot ongeveer een jaar geleden wist ik altijd trots te melden dat ik één van de weinige mensen zonder Netflix-account was (en altijd héél goed andere hobby’s kon vinden) maar dat feestje is niet meer. Ik geloof dat ik vooral Modern Family, Younger en Prince Charming (beiden Videoland) keek. Ik weet het niet eens meer joh.

Ook werkte ik weer veel voor Keukenmeid. Deze maand haalde ik wederom een recordwinst (als ik belastingen even vergeet). Echt een – voor mij – sick bedrag waar ik wel een paar leuke speciaalbiertjes van kan kopen, als de kroegen straks weer opengaan. Het zou niet sexy moeten zijn om dit te vertellen maar ik weet dat je het wil weten dus fuck it: 3338 euro. Oh yes.

Daarbij moet ik wel even zeggen dat die laatste paar dagen werken echt op mijn tandvlees waren. Ik had vakantie nodig en snél. Uiteindelijk legde ik al het werk al halverwege december neer en vierde ik dus drie weken vrij. Ik speelde Codenames met Ilona en Joran, wandelde me een ongeluk en probeerde met man en macht niet iedere dag eten te bestellen Smile En ik deed een coronatest want verkouden.

tbddec.8

14 december

Lockdown: een drieluik.

tbddec.9tbddec.10tbddec.11

14 t/m 18 december

BAM. De boel gaat weer dicht. Echt schokkend was ‘t natuurlijk niet, maar leuk is het allerminst. Ik moet zeggen: het enige waar ik echt van baal is dat de maximale groepsgrootte voor buiten is teruggebracht naar twee personen. We wandelden altijd met z’n drieën.

En wát is de stad prachtig. Nog steeds. Check die eerste foto van het rijtje hierboven, die van de gracht bij nacht. Zonder filter maar mét flits, vet toch? Deze week waren Ilona en Milenka nog steeds veel bij mij thuis, zodat we ‘samen’ konden werken (want voor mijn baan in loondienst moest ik deze week wel nog wat dingen doen). Op de donderdag voor de vakantie, 17 december, hield ik met collega’s een digitaal kerstdiner. Heel leuk: ik had met één collega het kerstmenu samengesteld en een boodschappenlijst gemaakt, en een ander team zorgde ervoor dat alles netjes bij iedereen werd geleverd. Dat was echt heel leuk, niet zoals het hoort, maar evengoed gewoon leuk.

Het voorgerecht was een geroosterde bloemkoolsoep met kokosmelk en gerookte paprikapoeder. Het hoofdgerecht gebakken gnocchi met gegrilde groene asperges, pistache, geitenkaas en basilicumsaus. Als toetje hadden we hangop met gebakken vijg, walnoot en de meest amazing karamelsaus ooit.

Die vrijdag was ik écht vrij en die dag besteedde ik zoals het hoorde: ik knutselde kerstkaartjes met bovengenoemde vriendinnen. De hele dag lang. Mooi waren ze niet per se (de kaartjes), maar het was echt een heerlijke dag.

tbddec.12tbddec.13

19 t/m 22 december

‘s Avonds was het tijd voor de kerstviering van Joran’s werk. Dat was een online bingo, helaas zonder prijzen voor ons. De bijbehorende dinerbox bewaarden we voor de volgende dag, zodat we daar wat meer tijd voor hadden. Dat was echt een geweldig lekker driegangendiner.

Vooraf bietencannelloni met gerookte zalmtartaar, bietsalade met zeewiermayo en een dressing van buttermilk en dille. Als hoofdgerecht tournedos, ravioli met wilde paddenstoelen, koolrabi, puree van Soester turnip (heb het opgezocht maar weet nog steeds niet wat dit is) en truffelsaus. Het toetje was een bord met random taartjes en chocolaatjes.

De rest van de dag vierde ik keihard vakantie. Ik vrat koekjes, wandelde wanneer ik daar zin in had, schilderde een beetje en speelde heel YouTube uit.

tbddec.14tbddec.15

23 en 24 december

Maar ik deed ook nuttige dingen. Als ik daar zin in had. Ik maakte schoon en ruimde mijn kledingkast weer eens een beetje op. Deze trui (grote miskoop) wist ik via Insta te verkopen :thumbs: En ik las dit boek van Kluun! Vond ‘m mwah. Op kerstavond maakte ik voor mij en Joran een kerstdiner zoals Jezus ‘m bedoeld had: dikke vega burgers met patatjes. Daarna maakte ik een lange wandeling door de stad. Het was nog niet eerder zó stil.

tbddec.16tbddec.17

25 en 26 december

Eerste Kerstdag begon lekker… 2020-achtig. Ik was nog steeds verkouden en ook mijn keel kriebelde. Crap. Maar weer door de teststraat dus. Ik had binnen twee uur (!) de uitslag en die was weer negatief, dus dat betekende dat onze kerstetentje die avond gewoon door kon gaan. Niks speciaals: we gingen gourmetten bij mijn ouders thuis. Twee tafels, twee gourmetsets, kilometer afstand. Wél heel gezellig. Op Tweede Kerstdag had ik ineens tóch zin om uitgebreid te koken, dus dat deed ik met alles wat ik nog in huis had. Ilona schoof ook aan.

Ik maakte een totaal mislukt brood (snap nog steeds niet waar het mis ging) met zelfgemaakte kruidenboter, gevulde eitjes met kerrie, risotto met boontjes en miso beurre blanc, en gepofte zoete aardappel met ingelegde ui en citroen. Als toetje hadden we karamelijs met een shotje espresso. Ziet er goed uit, toch?

tbddec.18tbddec.19

27 t/m 29 december

De dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw waren ook weer méér dan heerlijk. Tv kijken, lezen, nagellak herontdekken, beetje koken, koekjes bakken en langsbrengen, haartutorials volgen met je gloednieuwe föhnborstel. Je kent het wel.

tbddec.20tbddec.21

30 en 31 december

En met Ilona deed ik iets héél leuks! De afgelopen weken werkten we samen aan een leuk kaartenproject. Of eigenlijk: ik had een idee, schakelde haar en haar skills in en zij maakte deze vet mooie échte Keukenmeidkaartjes. In eerste instantie maakte ik ze als een soort relatiegeschenk voor alle mensen waar ik in 2020 teksten voor schreef of opdrachten aan te danken had, maar inmiddels kun je ze ook kopen via mijn eigen kleine webshop. Hoe cool is dat?!

De laatste dag van het jaar was ik eigenlijk helemaal niet sentimenteel. Normaal komen er toch wel wat emoties en herinneringen voorbij, maar dit jaar was alles vrij vlak. Niet stom, gewoon vlak. Misschien ben ik dit ontgroeid, dat kan ook. Oudjaarsavond was daarentegen wél heel veel leuker dan gedacht. Ik vierde het met Joran, Ilona en Keylee met (heel erg veel…) speciaalbier en kaasstengels. We dansten op ABBA, telden (te laat) af naar 2021 en keken naar een paar verdwaalde vuurpijlen vanaf het Domplein. Even voelde het weer normaal, maar toen ik mijn eigen blije geschreeuw hoorde, schrok ik zo erg dat ik ervan moest janken. Ik bedoel: wanneer zing je nu nog at the top of your lungs? Zo werd de jaarwisseling dus tóch nog een beetje emo. Op naar nóg meer emoties en blijdschap in 2021 😉

Dit vind je ook leuk!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

1 Reactie

  1. Hester

    GIRL gefeli met dat maandinkomen voor Keukenmeid! 🔥 Ik ben de hele coronasituatie intussen ook behoorlijk zat, ik durfde mezelf voor covid echt wel een huismus te noemen maar zelfs ik mis alle prikkels en uitjes heel erg. Heb ook echt het gevoel dat we deze lockdown nu een soort van passief gadeslaan en er veel minder van opkijken dan in het voorjaar. Het hele ‘we doen dit samen’-gevoel is er ook wel af natuurlijk, gezeik. Je NYE-herinneringen zijn dan wel goede! Succes met februari 🙌🏼

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten