IMG_5346

Echt. Ik was zo trots toen ik een foto van deze maaltijd naar m’n moeder stuurde. Een beetje van mezelf en een beetje van … de Allerhande maakten deze ovenschotel met zuurkool, stoofpeer en kaas. Bleek ik gewoon een soort gefreestylede hete bliksem te hebben gemaakt. Ik kende het niet, maar vet ouderwets dus. Dit gerecht komt zeker op mijn lijstje met Hollandse lievelingsdingen! Net onder de frik speciaal en boerenkool met worst.

Dit heb je nodig voor 2 personen
(maar ik at bijna alles in mijn eentje)
zakje zuurkool (is ongeveer 200 gram geloof ik)
voorgegaarde aardappelschijfjes (ook rond de 200 gram)
een paar stoofpeertjes (uit pot)
spekjes
geraspte kaas
1 ui

Dit moet je doen:
Snijd kleine stukjes ui en bak dit samen met de spekjes in een pan. Schep het vet tussendoor even weg, die klont gaat straight to the onderkin. Kook de zuurkool een paar minuten volgens de verpakking, hoeft niet heel lang want het gaart ook prima in de oven. Schep daarna de ui, spekjes en zuurkool door elkaar in een ingevette ovenschaal. Leg hier plakjes stoofpeer op en daarboven de aardappelschijfjes in een spiraal. Beetje peper en lekker veel kaas erover en dan ongeveer een half uur in de oven op 200 graden. Ik had alleen maar van die poederachtige kaas uit een bus in huis, maar het is beter om gewoon (oude) geraspte kaas te gebruiken. Dit smolt namelijk niet echt en dat wil je wel!

Mijn oordeel: 8.3/10 (minpuntje voor de kaas)
Oordeel eetgenoot (Milenka nam een paar happen): 7/10 – “Ik lust geen zuurkool en ook geen stoofpeertjes en ik vond dit dus fucking lekkere hete bliksem.”
Ik at dit op 14-12-17