Frisse risotto met lavendel en citroen

18 okt 2018 | Risotto, Vegetarisch

IMG_1864

Terug van weggeweest: het Alfabet van het Vergeten Eten! Een aantal maanden geleden was ik fanatiek op zoek naar ingrediënten (van het hele alfabet) die ik nog niet eerder had gebruikt maar na de letter K viel het stil. Ik kon me niets bedenken met de L maar ineens dacht ik aan lavendel. Nice! Met die zeepsmaak kun je de plank ook helemaal mis slaan maar ik maakte iets ge-wel-digs: risotto met lavendel. Totaal onverwacht. De smaken gingen zó goed samen!

Dit heb je nodig (1p):

half kopje risottorijst
200-300 ml groentebouillon
1 takje verse lavendel (iets meer als de lavendel al een beetje droog is)
1 teentje knoflook
citroensap en –rasp
klontje roomboter
veldsla

Dit moet je doen:

Zet een (wok)pan op het vuur en verwarm daar een scheut olijfolie of wat boter in. Pers een teentje knoflook uit en fruit dit aan in de olie. Gooi ook de lavendel er nu bij en bak dat nog even mee zodat de smaak in het vet trekt (ofzo). Ik had de kruidentuin van mijn moeder geplunderd maar omdat het natuurlijk inmiddels al herfst is, waren de takjes lavendel al een beetje uitgedroogd. Ik had één vers takje die ook nog sterk rook, die heb ik gebruikt voor in het recept! Als je alleen maar droge lavendel hebt, zou ik er iets meer van gebruiken! Maar niet teveel: dan smaakt je risotto naar zeep.

Oké, verder met de risotto. Voeg een half kopje risottorijst (per persoon) toe aan de olie en roer dat goed door zodat alle korrels vettig worden. In de tussentijd heb je al een halve liter groentebouillon klaargezet. Met een scheut daarvan blus je de rijst af. Blijf nu goed roeren totdat al het vocht is opgenomen en voeg dan nog een scheut bouillon toe. Proef dan ook even of de lavendelsmaak genoeg aanwezig is. Zo niet, voeg je nog even een extra takje toe. Blijf het toevoegen van bouillon herhalen totdat de korrels rijst zacht zijn. Daar heb je niet alle bouillon voor nodig, waarschijnlijk ongeveer 200 tot 300 ml. Voeg nu wat citroensap en citroenrasp van de schil toe en roer het goed door. Vis de lavendel er weer uit en proef of de citroensmaak goed is. Again: niet te veel. Je wil een frisse, maar niet zure, risotto met een heel klein vleugje zwoele lavendel.

Haal de pan van het vuur en roer een klein klontje roomboter door de risotto om het smeuïg te maken. Breng de risotto op smaak met wat peper, zout en eventueel een scheutje olijfolie extra vierge (beetje dubbelop maar oke, wel lekker). Serveer de risotto op een pluk veldsla en serveer met wat extra citroen. Die lavendel is voor de sier, ziet er leuk uit maar zou ‘t verder niet eten 🙂

 

Mijn oordeel: 8,2/10 – OMG, zo verrassend lekker! Je moet er echt niet te veel van gebruiken (dan is het waarschijnlijk alsof je een hap zeep hebt genomen) maar zo’n vleugje is echt vet lekker! Aanrader! Verder is deze risotto met lavendel niet zo voedzaam maar soms is dat prima.
Oordeel van huisgenoot die niet mee at maar wel mijn pan helemaal schoon heeft gelikt (Keylee): “Wow, dit is echt heel lekker! Baal dat ik niet mee eet!”
Ik at dit op 13/10/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten