Garnalenspiesjes met ketjap en prei

29 dec 2018 | Aziatisch, Rijst, Vis

IMG_2754

Heeeey mensen hoe gaat het met jullie? Hebben we alweer een beetje zin in het normale leven? Wat school betreft mag mijn vakantie nog wel een paar maanden duren maar qua eten komt al het kerstgedruis me echt de neus uit. Ik heb nog drie kerstdiners op de planning staan, haha. Voor iedereen die vandaag ook wel zin heeft in een degelijke maaltijd staat het recept voor dit gerecht met prei en garnalenspiesjes met ketjap online..

Dit heb je nodig (2p):

18 grote garnalen (gekookt, voor 6 spiesjes)
sap van een halve citroen (kan ook uit zo’n flesje)
knoflook
ketjap
chilivlokken
gember (ongeveer 1 cm)
1 kopje rijst
1 kopje water
kleine theelepel maïzena
1 prei
1 bakje taugé

Dit moet je doen:

Voor dit recept gebruikte ik grote garnalen uit de diepvries. Bij sommige supermarkten kun je die zelf scheppen, dan is het ook goedkoper (want dan hoef je niet zo’n grote zak te kopen die je vervolgens kwijtraakt in je vriezer). Die liet ik buiten de koelkast in ongeveer een uur ontdooien in een bakje in de gootsteen met warm water. Dan gaat het sneller (of het de smaak goed doet, weet ik eerlijk gezegd niet). Trek voorzichtig de staartjes van de garnalen, die zijn namelijk niet eetbaar. Misschien moet je ze zelfs helemaal nog pellen, dat ligt maar net aan hoe je ze koopt.

Rijg de garnalen aan een paar lange satéstokjes of spiesjes. Ik maakte 6 stokjes met ieder 3 garnalen. Verwarm een grillpan met daarin een scheut olie en bak de garnalen inclusief stokjes daar aan beide kanten mooi bruin in. In de tussentijd was, pel en snijd je een prei in ringen. Als de garnalen een beetje gebakken zijn, houd je ze even apart op een bord. Draai het vuur laag en maak de ketjapsaus in de pan waar je net de garnalen in hebt gebakken.

De ketjapsaus maak je zo: verwarm een nieuw scheutje olie en fruit er een geperst teentje knoflook in. Giet er daarna flink wat ketjap bij. Ik gebruikte een klein flesje van ABC en die is zooo lekker dik en zoetig, daarom voegde ik verder geen suiker of honing toe maar met een andere saus moet dat misschien wel. Pers een halve citroen en voeg het sap toe aan de ketjap. Rasp een stuk gember fijn en voeg ook dat toe. Maak de saus een beetje pittig met chilivlokken of stukjes verse rode peper. Giet er een half kopje water bij. De saus is nu waarschijnlijk te weinig én te dun, daarom bind je het met maïzena. Dat doe je door een heel klein beetje maïzena in een schoon kopje te mengen met een paar druppels koud water. Roer het tot een papje en voeg dat dan toe aan de warme saus. De saus verkleurt nu (jammer) en wordt heel snel dikker. Eventueel voeg je later nog een beetje water toe om wat ‘meer’ saus te maken. Leg de garnalenspiesjes nu weer terug in de saus en laat die nog een paar minuten mee pruttelen, keer ze af en toe om.

Ondertussen kook je een kopje witte rijst in twee koppen water. De prei wok je in een scheutje olie in een paar minuten tot het heel licht verkleurd. Voeg dan de taugé toe en wok nog twee minuten.

Dien de wokgroenten op met de rijst, een paar garnalenspiesjes met ketjap en nog extra ketjapsaus. Ik bedenk me nu pas dat ik de sesamzaadjes ben vergeten maar dat is sowieso ook heel lekker!

 

Mijn oordeel: 7,4/10 – Ik ben echt geen fan van prei maar dit was wel ok. Het was al met al een hele redelijke maaltijd met helaas wel te weinig saus.
Oordeel eetgenoot (Joran): Wel lekker maar niet heel speciaal. De garnalen vond hij wel heel lekker in de ketjapsaus maar het was te weinig (garnaal en saus).
Ik at dit op 23/12/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten