gebakken feta saganaki

Allemachtig, Griekse goddelijkheid op een bordje: gebakken feta, gepaneerd in een lekker knapperig korstje sesam en gedrenkt in honing. Die combi van zoute kaas + zoete honing = meer dan geweldig. Feta saganaki – heet ‘t in Griekenland, en ik bestelde dit zo’n drie keer per week toen ik er een tijdje woonde. Maak ‘m met groene asperges en een frisse yoghurtsaus voor een enigszins voedzame maaltijd.

Dit heb je nodig (2p):

1 kopje couscous
0,5 blokje groentebouillon
stuk of 10 groene asperges
1 blok feta
1 ei
bloem
sesamzaadjes
honing
2 el Griekse yoghurt
verse peterselie
peper + zout

Dit moet je doen:

Haal het blok feta uit de verpakking en dep het aan alle kanten droog met een stuk keukenpapier. Zet drie borden klaar: een met bloem, een met een geklutst ei en een met een laag sesamzaadjes. Bedek de feta met steeds een laagje in díe volgorde. Zorg dat het hele blok goed bedekt is. Dit is ff een kliederboel, maar ach. Verwarm een koekenpan met een laag olijfolie en bak de feta daar mooi goudbruin in, aan alle zes kanten.

Ondertussen verwarm je nog een koekenpan of grillpan met olie. Was de asperges, snijd de taaie onderkant (zo’n 1 tot 2 cm) van de stengels en droog ze goed af. Grill ze aan beide kanten lichtbruin.

In een aparte schaal laat je de couscous wellen in een dubbele hoeveelheid gekookt water, met daarin een half bouillonblokje.

Maak het yoghurtsausje door de volle yoghurt te mengen met een bosje fijngesneden peterselie (best veel), zeezout en peper.

De gebakken feta saganaki ligt nog steeds in de pan, en daar laat je ‘m nog één minuutje zacht bakken met een dikke laag honing. Knijp dat op het blok uit en smeer het dan over de rand.

Serveer de gegrilde asperges met de helft van de feta saganaki met honing, een paar lepels couscous en een beetje frisse yoghurtsaus.

 

Mijn oordeel: 8/10 – Heerlijk! Die gebakken feta saganaki is heerlijk zout en knapperig, maar hij had ook wel íets dikker gepaneerd mogen worden. Een dubbele laag bloem en ei, misschien probeer ik dat de volgende keer. Het yoghurtsausje was een last minute idee maar uiteindelijk vond ik die toch echt onmisbaar! Dat geeft dat zoete en zoute extra smaak!
Ik at dit op 20/5/2020