gebakken tofu met hoisin

Oké mensen, let op: ik heb de code gekraakt. Het is me gelukt om knettersaaie tofu supersmaakvol te maken. Ik marineerde de blokjes in o.a. hoisin maar daarvoor deed ik nog iets anders cruciaals. Kleine clickbait. Groot plezier. Lees hier hoe ik deze heerlijke gebakken tofu met hoisin maakte!

Dit heb je nodig (2p):

100 gram quinoa
1 blok tofu
4 el hoisin
2 el citroensap + 1 tl
1 tl sambal
2 el sojasaus
broccoli
tuinbonen
sesamzaadjes
2 el vegan mayonaise
0,5 tl wasabi (of meer/minder naar smaak)

 

Dit moet je doen:

We beginnen met de tofu. Die heeft namelijk de meeste tijd nodig. Weinig moeite, maar wél veel tijd. De tofu neemt de marinade namelijk véél beter op als je ‘m eerst minimaal 24 uur in de vriezer legt. Gewoon in de verpakking, meteen vanuit de supermarkt. Haal ‘m een dag voordat je het wil eten uit de vriezer om te ontdooien in de koelkast. Of leg het bevroren pakketje een paar uur in de gootsteen met (warm) water. Dat laatste werkte bij mij prima. Haal de ontdooide tofu vervolgens uit het vocht en knijp het stuk voorzichtig uit. Leg de tofu op een schone theedoek of op keukenpapier en druk er nog zoveel mogelijk vocht uit. Snijd er daarna blokjes van.

Maak een marinade van de hoisin, citroensap en sambal en hussel de blokjes tofu erdoorheen. Zet even aan de kant, een minuut of 10 is al genoeg. Verwarm een flinke scheut wokolie in een koekenpan, laat het heet worden en bak de tofu met hoisin dan in ongeveer 10 minuten krokant. Hussel regelmatig om en dek de pan af met een deksel want dit spettert als de neten. Bewaar het bakje met de restjes marinade.

Kook ondertussen de broccoli en tuinbonen zoals je altijd doet. Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking. Maak ook de wasabimayo. Meng de wasabi met een paar druppels water of citroensap totdat de pasta is opgelost. Roer het dan door de mayo. Verdun met een theelepeltje citroensap.

Klaar om te serveren? Voeg een scheutje sojasaus toe aan het bakje met de overgebleven marinade en roer dat een beetje los. Giet dit bij de gebakken tofu, verwarm nog een minuutje en schep bij de quinoa, broccoli en tuinboontjes in een diep bord. Top af met sesamzaadjes en wasabimayo.

 

⭐⭐⭐ en een half – Nou, echt hoor: ik heb tofu nog nooit zó lekker gegeten! Niet overdreven! De hoisin trok er binnen no time goed in en maakte het geheel lekker zout, zoetig en sticky. De rest van de maaltijd had weinig flair maar door de wasabimayo was het wel weer een lekker smakelijk geheel.
Ik at dit op 9/12/2021