gebakken zalm

Ik ben weer lekker bezig de laatste tijd! Mooie klassiekers én geslaagde experimenten vliegen de keuken uit! Bij dit gerecht heb ik m’n vingers afgelikt van heerlijkheid. Niet letterlijk – dat heb ik de laatste maanden wel afgeleerd. Ik bakte een zalm met een krokant huidje, en wokte daarbij noedels in een saus van soja en stemgember met stukjes frisse appel. Klinkt wel fancy hè? Was vet simpel.

Dit heb je nodig (1p):

1 moot zalm
noedels
3 el sojasaus
3 el ketjap
1 bolletje stemgember
1 tl siroop van stemgember*
paar broccoliroosjes
handje mais uit blik
1/4e appel
chilivlokken

* sap in het potje, dus

Dit moet je doen:

Zet drie pannen klaar: een grote steelpan en twee koekenpannen. In de ene koekenpan verwarm je een grote scheut (wok)olie, de andere koekenpan verwarm je helemaal droog.

Giet de mais af en dep de korrels droog met een stuk keukenpapier. Rooster de mais vervolgens in de droge koekenpan, totdat ze een heel klein beetje bruinig worden. Dit duurt een minuut of 5. Houd de mais daarna apart in een bakje.

Snijd de appel in grove stukken en het bolletje stemgember juist heel fijn. In de steelpan kook je de broccoli beetgaar. Giet het dan af, verwarm nieuw water en kook de noedels gaar in een minuut of vijf. In de pan waar je eerst de mais in hebt geroosterd, verwarm je nu wel olie. Bak de appel één minuutje aan, voeg dan de stemgember en een beetje siroop uit het potje toe. Ook giet je nu de sojasaus en ketjap erbij. Bak de broccoli nog even mee.

Spoel de noedels af onder de koude kraan (tegen het plakken) en roer het dan direct door de saus en groenten. Voeg wat chilipoeder of chilivlokken toe.

In de andere koekenpan met hete olie bak je de zalm mooi lichtroze. Dat doe je écht goed op deze manier… Dep de moot aan alle kanten droog met keukenpapier en zorg dat het vuur vrij hoog staat. Mijn inductieplaat zet ik op 8 van de 9, ongeveer. Leg de zalm met de huid in de olie en laat dit twee minuten bakken. Draai het vuur dan lager (naar 4/5 van de 9) en laat dit nog 2-3 minuten zo bakken. Draai de zalm om en bak dan die kant ook nog 2-3 minuten. Het is prima als de zalm roze is, much much better dan wit! Wit is te droog.

Het is het beste om de zalm dan meteen uit de hete pan te halen en op te dienen. Zorg dus dat je ook al een heel eind bent met de rest van het gerecht!

Dien alles bij elkaar op, top af met de geroosterde mais en pluk de gebakken zalm een beetje los met twee vorken. Geniet ervan!

 

Tip! Na het bereiden van de zalm ruikt je huis intens goor. Alsof je slaapkamer al zes jaar niet is gelucht. Wat je kunt doen om de geur te verdrijven, is het volgende: zet de ramen tegen elkaar open zodat de ruimte door kan waaien en/of zet een pannetje op het vuur met water en alle kruiden en citrus-achtige producten met een lekker geurtje die je kunt bedenken. In mijn pannetje zat een kaneelstokje, een paar kruidnagels, een scheut citroensap en een zakje citroenthee. Breng aan de kook, zet terug op laag vuur en laat dit nog een tijdje stomen. Laat het voor het gemak ook de hele avond of nacht (afgekoeld) staan in de keuken. Werkt als een trein!

 

Mijn oordeel: 7,9/10 – Oeh, hele bijzondere maaltijd! Ik vond de gebakken zalm echt heerlijk zo, met dat krokante korstje. De appel, gember en saus vond ik ook heel lekker pittig en zoet tegelijk. De mais was een beetje uit de maat, maar ergens toch ook wel lekker. Een keer wat anders!
Ik at dit op 1/7/2020