IMG_0492

Morning! Op deze maandag heb ik een bij elkaar geraapte hoopje met tóch wel heel lekker eten voor je: geroosterde stokbroodjes met pestohummus (uit een bakje – it’s ok), falafelballetjes en gegrilde koolrabi. Het gaat me vooral om dat laatste want die groente heb ik pas gisteren ontdekt in het kader van het Alfabet van het Vergeten Eten en ik vond het zó verassend lekker! Het is een lelijk knollending maar de smaak is top, lekker bloemkoolachtig! Benieuwd hoe je die koolrabi moet slachten en lekker kunt klaarmaken? Hieronder meer! Oh, en tips zijn welkom!

Dit heb je nodig (2p):
1 grote koolrabi
1 teentje knoflook
falafelballetjes
2 pistoletjes
hummus (die met pesto van de AH is lekker!)
olijfolie
peper
(zee)zout

Dit moet je doen:
Na een grondige inspectie van dit lelijke knollending, ga je aan de slag met een scherp mes. Snijd de uitstekende bladeren en stengels er vanaf en snijd ook de boven- en onderkant plat. Haal dan met een dunschiller of mesje de schil eraf. Dat gaat niet heel soepel, maar ik zou het wel doen. De schil is heel stug namelijk. Snijd daarna het hele gevaarte in plakken van een halve tot hele centimeter dik. Spoel en droog ze af en leg de plakken daarna op een ovenrooster. Meng wat olijfolie met een uitgeperst teentje knoflook en smeer de plakken koolrabi hiermee in. Nog een beetje zeezout en peper d’r op en dan voor twintig minuten in de oven op 200 graden. Als de bovenkant bruin begint te kleuren, draai je ze om en bak je ze ook aan die kant nog bruin. In de tussentijd bak (of eigenlijk, verwarm) je de falafelballetjes in een pan met wat olie. Goeie tip trouwens: bij de Albert Heijn heb je voor 1,60 zestien simpele balletjes. Ook snijd je een stokbrood of wat broodjes in plakken en die rooster je tussen het tosti-ijzer. De hummus kun je natuurlijk zelf maken maar ik kocht kant en klare met pesto. Ik vind normale hummus doodsaai, maar deze is echt lekker. Ik had trouwens bedacht dat ik de gegrilde koolrabi een beetje bij en op de broodjes zou eten, maar dan had ik ze wel beter in kleinere plakken kunnen grillen. Moet je zelf even bedenken dus In ieder geval: lekker eten.

Mijn oordeel: 7,3/10 – Ik vond de koolrabi echt verassend lekker! Het rook rauw heel erg naar radijs of selderij en daar werd ik niet heel warm van, maar gegrild smaakte het precíes naar bloemkool. Wist ik echt niet! Heel lekker en ook veel mee te doen, bijvoorbeeld in een ovenschotel! De falafel, hummus en de broodjes waren ook lekker maar niet echt spannend. Ook wel lekker in combinatie met die koolrabi maar niet noemenswaardig.
Ik at dit op 8/7/2018