gepofte aardappel oven

Woensdagavond = eten met vriendinnen Elke week. Mijn favo traditie. Meestal kook ik iets op de gok maar zo nu en dan vragen ze een verzoeknummertje aan. Dit keer: gepofte aardappel uit de oven. Tijdens onze examenreis in Bodrum (in 2014, ja we go wayyy back) aten we die iedere avond. (Omdat dat het goedkoopste was dat we er konden scoren. De keukenmeid in mij was ver te zoeken.) Nu, ruim acht jaar later, gingen we voor een luxe remake. Met heel veel verschillende toppings en erbij een glas frisse Pinot Grigio van Barefoot! Gepofte aardappel is trouwens echt een vet leuke maaltijd voor zo’n etentje: zet de hele tafel vol met schaaltjes en laat iedereen zelf wat in elkaar knutselen!

Dit heb je nodig (4p):

4 grote aardappelen
olijfolie
zeezout 

Toppings:
feta
peppadews (met roomkaas)
zongedroogde tomaat
olijven
geraspte kaas
tzatziki
crème fraîche
(vega) spekreepjes
augurk
komkommer
mais
kiemen
bieslook

Voor erbij:
Fles Pinot Grigio van Barefootdie hangt tussen een droge en zoete witte wijn in. Betekent dat ‘ie genoeg smaak heeft voor zo’n intense maaltijd als deze goedgevulde aardappelen. Tegelijkertijd is de Pinot Grigio van Barefoot ook lekker fris, houden we van.


oven gepofte aardappel

Zo maak je deze gepofte aardappel uit de oven:

Verwarm de oven voor op 220 graden. Boen ondertussen de aardappelen schoon en scheur vier stukken aluminiumfolie af. Prik met een vork gaatjes in de aardappel (mag met grof geweld). Leg de aardappel op een stuk folie en smeer in met olijfolie. Strooi tot slot wat grof zeezout op de aardappel en vouw het pakketje losjes dicht.

Leg de ingepakte aardappelen op een bakplaat in de oven. Hoe lang het duurt voordat de aardappelen gepoft zijn, hangt af van de grootte van de aardappel. Ze moeten in ieder geval goed zacht worden! Kleine aardappelen zijn na 40 tot 50 minuten goed gepoft, grotere aardappelen soms pas na 1 uur of zelfs 1,5 uur.

Gratis 2022-tippie: zet de verwarming wat lager terwijl je oven staat te gloeien, haha. 

Check de aardappelen af en toe door er met een vork in te prikken. Glijdt ‘ie er makkelijk in? Dan zijn de aardappelen klaar. Ik vind het zelf wel lekker als de buitenkant van de aardappel wat knapperiger wordt. Daarom heb ik het aluminiumfolie de laatste 20 minuten oventijd opengevouwen. Langer kan natuurlijk ook. 

En nog een tip: deze gepofte aardappelen kun je natuurlijk ook heel goed op de BBQ maken! Pak de aardappels in en leg ze 30 tot 60 minuten tussen de kolen.

Haal de aardappelen daarna uit de oven en pak ze voorzichtig uit. Serveer ze direct! 

Tijdens het poffen heb jij natuurlijk al een wijntje ingeschonken en alle toppings alvast gesneden en in leuke bakjes gedaan.

In de ingrediëntenlijst hierboven zie je welke toppings ik allemaal op tafel zette. Mijn persoonlijke favorieten in combinatie met de zachte aardappel: tzatziki, augurk, vega spekreepjes, geraspte kaas en bieslook. Maar stiekem kon ik niet kiezen en heb ik alle toppings erop gegooid, haha. Een blik op de borden van mijn vriendinnen vertelde me dat zij er precies hetzelfde over dachten. Een overdadige maaltijd met HEEL veel smaken maar echt ver-ruk-ke-lijk bunkeren Lekker wit wijntje erbij, helemaal mooi!

 

⭐⭐⭐⭐ – Dit was echt geslaagd! Allereerst dus omdat het vet leuk is om zo te dineren. Lekker casual en het kost – op het snijden van de ingrediënten na – bijna geen moeite. Perfect voor onze Woensdagavond Clubeetavond.
Ik at dit op 19/10/2022

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking. Maar je leest hier natuurlijk wel mijn woorden en mijn mening.