Geroosterde aubergine uit de oven met sojasaus, honing en sesam

2 okt 2018 | Aziatisch, Rijst, Vegetarisch

IMG_1692

Jongens jongens, wat zijn de aubergines duur nu! Voor dit mini-formaatje betaalde ik de hoofdprijs maar goed, ik had zo’n zin in geroosterde aubergine uit de oven. Ik smeerde ‘m in met sojasaus, honing en sesamzaadjes, at er wat rijst bij en dat was (naar alle eerlijkheid) veel te saai. Ja, dat heb je ook wel eens. Het was oké, de sojasmaak was lekker, maar ik ben op zoek naar iets geweldigs. Alle tips voor aubergine uit de oven zijn welkom!

Dit heb je nodig (2p):
2 aubergines
sojasaus
honing
1 teentje knoflook
olie
sesamzaadjes
1 kopje rijst
paar stengels bosui

Dit moet je doen:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak in een apart bakje een mengseltje van een paar scheuten sojasaus, wat honing en olie. Ik gebruikte zonnebloemolie maar het kan natuurlijk ook met wokolie of olijfolie. Roer er ook een geperst teentje knoflook doorheen. Snijd de aubergine in de lengte doormidden en maak aan de binnenkant een diamant-patroontje met een scherp mes. Met een kwastje (of je handen, lekker) smeer je de binnen en buitenkant in met het kleverige goedje. Ook in dat patroontje, juist lekker. Leg de aubergines in een ovenschaal en zet ze voor een halfuurtje in de oven. Het ligt een beetje aan de grote van je aubergine + de kracht van je oven hoe lang dat duurt maar de aubergine moet in ieder geval lekker zacht worden. Halverwege bestrooi je ze met sesamzaadjes. Bij mij verbranden die altijd als ik ze te lang mee bak in de oven.

In de tussentijd maak je de rijst klaar: een kopje rijst met twee kopjes water. Ook snijd je een paar stengels bosui in ringetjes. Als de aubergines klaar zijn, serveer je ze bij de rijst met daaroverheen wat bosui. En dan… ja, dan heb je een hele karige maaltijd. Het is prima: aubergine uit de oven is altijd lekker en die combinatie met sojasaus, honing en sesamzaadjes is ook goed. Maar met alleen wat rijst en bosui is het gewoon net niks. Ik heb er later nog wat sojasaus overheen gedaan en dat was al veel beter. Cashewnootjes hadden het beter gemaakt, met een dressing voor bij de rijst!

Mijn oordeel: 7/10 – Prima, ok. Zie commentaar hierboven. Dit recept met aubergines uit de oven (van Ottolenghi) is wel één van mijn favorieten!
Ik at dit op 25/9/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten