Gnocchi met saffraan, chorizo en geroosterde tomaat

28 jun 2018 | Italiaans, Pasta, Vlees

IMG_0348

Het had zomaar in mijn ABC-project gepast maar zolang kon ik niet wachten: ik was zo benieuwd naar saffraan! Ik had het nog niet eerder gebruikt (naar mijn weten niet eens geproefd) maar ‘t zou gerechten een hele subtiele en zachte smaak geven. Klinkt vrij vaag – tijd voor onderzoek. Ik verwerkte het rode goud in een roomsausje voor bij de gnocchi en topte dit af met stukjes chorizo. Het gaf de saus een héél lichtzoete smaak en dat vond ik goed passen bij de zoute worst. Hieronder het recept!

Dit heb je nodig (2p):
gnocchi
1 buisje saffraan (0,05 gram)
100 ml kookroom
1 witte ui
1 teentje knoflook
chorizo
Parmezaanse kaas
tomaten (aan een tros)
peper
zout
olijfolie

Dit moet je doen:
Omdat gnocchi in recordtempo klaar is, begin je met de geroosterde tomaten. Ga je voor een tros tomaten? Laat ze dan vastzitten, dat staat leuk. Spoel de tomaten voorzichtig af onder de kraan en leg ze dan in een ovenschaal. Besprenkel de tomaten met wat olijfolie en strooi er ook peper en zout overheen. Zet dit voor ongeveer 15 minuten in de oven op 180 graden. Ga ondertussen aan de slag met de saus. In een steelpannetje verwarm je een beetje olijfolie en daar fruit je een gesnipperde witte ui en een uitgeperst teentje knoflook in aan. Zet het vuur wat lager en giet er dan een paar flinke scheuten kookroom bij. Ook is dit het moment voor de saffraan! In één verpakking saffraan zit doorgaans 0,05 gram en dat is precies hoeveel ik voor dit recept heb gebruikt. Je kunt natuurlijk altijd meer toevoegen naar smaak, maar saffraan is kneiterduur* én dat is met deze verpakking niet ideaal. Kijk ook uit met het toevoegen van meer saffraan, het wordt namelijk al snel bitter en dat wil je niet. Het is de bedoeling dat saffraan het juist lekker zacht en vol van smaak maakt. Roer dit goed door de saus en laat het dan voor een minuut of 5 zacht pruttelen. De saus wordt nu mooi geel, eventueel breng je het verder op smaak met zout en peper. Snijd alvast een stuk chorizo in kleine blokjes. Breng daarnaast een grote pan water aan de kook en voeg dan in één keer de gnocchi toe. Na een minuut of 3, als de pasta’s gaan drijven, kun je de pan al afgieten. Giet de saus erbij en schep dit samen met de geroosterde tomaten op je bord. Top alles af met de stukjes chorizo en rasp er wat Parmezaanse kaas boven.

* kneiterduur als in: 0,05 gram kost al bijna 1,50 maar kiloprijzen gaan echt richting de 10.000 euro.

Mijn oordeel: 7,7/10 – Ik had de kracht van saffraan echt onderschat. Dat hele kleine beetje proef je al duidelijk terug in de saus, superlekker! Zeker niet teveel van gebruiken trouwens, de geur is zo bitter en deed me denken aan die gore reispilletjes die ik vroeger moest nemen als we op vakantie gingen met de auto. Maar een klein beetje is inderdaad een hele zachte, lichtzoete toevoeging, nice!
Ik at dit op 24/06/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

1 Reactie

  1. B

    Nou nou keukenmeid , gelijk al praatjes! Nog all duur gerecht dit! Heb je wel eens naar de kiloprijs van saffraan gekeken😯

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten