Gnocchi met saus van tomaat, harissa en mascarpone

Je maakt de saus voor deze gnocchi met maar 5 ingrediënten maar HALLO. Wat. Een. Smaak. Zoete tomaat, romige mascarpone, pittige harissa, frisse citroen en hartige zongedroogde tomaatjes. En dan is ‘ie ook nog binnen 15 minuten klaar en hoef je bijna niks af te wassen. De hele bingokaart vol.

Tomatensaus-in-vaatwassersituatie

Team Afwas heeft geluk want er is maar één pan vies. De rest kan linea recta de vaatwasser in. Mijn afwasmachine trekt zo’n tomatensaus als deze bijzonder slecht (alles zit daarna onder de oranje vette smurrie) dus die vaat spoelde ik altijd voor. Dat is echt niet nodig en is zonde van het water, volgens Finish. Bleek dat een ander programma en een drupje glansspoelmiddel AL die gorigheid voorkomt. En het bespaart water. Daar verbruiken/verspillen we al genoeg van (zo’n 129 liter per Nederlander per dag) terwijl er ook heftige tekorten zijn. Daarom daagt Finish je uit om deze maand minder water te gebruiken met de Water Challenge. Wat je bijvoorbeeld kan doen: geen eten weggooien (voedselproductie kost veel water), vaker vega(n) eten, water dat opwarmt opvangen om bij de planten te gooien (of in je koffiezetapparaat) en de vaat dus niet voorspoelen.

gnocchi tomaat

Gnocchi met saus van tomaat, harissa en mascarpone

Deze gnocchi met een saus van tomaat, harissa en mascarpone. Neem één hap en je proeft al 100 smaken. En dat met maar 8 ingrediënten.
Totale tijd 15 minuten
Keuken Italiaans
Porties 2

Ingrediënten
  

 • 300 gram gnocchi
 • 350 ml passata
 • 100 gram mascarpone
 • 1 tl harissa
 • 10 zongedroogde tomaatjes
 • rasp van 0,5 citroen
 • 1 el pijnboompitjes
 • olijfolie extra vierge

Instructies
 

 • Doe de gnocchi, passata en een scheutje water in een ruime koekenpan en verhit dit. Voeg de mascarpone en harissa toe en roer het geheel goed door.
 • Snijd de zongedroogde tomaatjes in grove stukken en schep ook die door de saus. Laat dit 8-10 minuten zachtjes pruttelen. Zonder deksel op de pan, zodat de saus een beetje indikt.
 • Rasp de halve citroen en voeg dit toe aan de tomatensaus. Rooster de pijnboompitjes ondertussen bruin.
 • Serveer de gnocchi met bovenop de pijnboompitjes, een beetje fresh citroenrasp en een scheut lekkere olijfolie.
Trefwoord citroen, gnocchi, harissa, mascarpone, pijnboompitjes, tomaat, zongedroogde tomaat

⭐⭐⭐⭐⭐ – Tomaat en citroen zijn twee ingrediënten die ik niet per se meteen aan elkaar koppel in een pasta, maar ik ben blij dat ik het toch heb geprobeerd. De zeste geeft de lichtpittige tomatensaus zó veel smaak mee. Is echt héél goed! Wat het vaatverhaal hierboven betreft: je kunt je bord ook gewoon extra goed schoon likken. Problem solved.
Ik at dit op 6/7/2023

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking. Maar je leest hier natuurlijk wel mijn woorden en mijn mening. 

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vond je ervan?
Nieuwste berichten